sestdiena, 2016. gada 27. augusts

Vieglā un smagā bruņtehnika.

Konflikti un karadarbība vairumā gadijumu atklāj iesaitīto pušu tehniskā aprīkojuma nepietiekamību.
Attīstītās valstīs dominējošā tendence ir nemitīga jaunradīto bruņtehnikas modeļu dārdzības pieaugumu. Piemēram , BTR ''Piranha'' vai ''Pandur'' viegli bruņotie modeļi izmaksā 1,1 milj.$ gabalā. Tātad, 9-11 kājinieku nodaļai pamatfunkciju izpilde saitas ar iespaidīgām investīcijām bruņtehnikas iegādē. Daudzām valstīm meklējot altenetīvus motorizācijas risinājumus.Viens no tādiem ir jau iepriekš pieminētais ''MiSu'' bruņmašīnu radīšana.  Somijas konstruktoriem piedāvājot bruņmašinu ar 70 % cenas sarukumu iepretim BTR Piranha/Pandur/AMV standarta bezieroču bāzei.  Izrēlas RAM bruņmašina . Sākot no p.gs. 80 gadiem armijām rodas nepieciešamība pēc iegādē un eksploatācijā lētiem BTR. Tādās valstīs kā Lielbritānija, Dienvidāfrika, Izrēla,Francija,Somija top konstrukcijas ar plašu civilās mašīnbūves elementu izmantošanu. Izrēlas-  RAM konstrukcijā izmantojas komerciālā apritē pārbaudīti elemneti. Bruņmašīnu veicamie uzdevumi ir līdzīgi bruņtransportieru : kāinieku transportēšamna veikt atbalsta ieroču platformu funkcijas. Nepilnības , ierobežota  piekares atsaucība, peldspēju trūkums ,trūkst aizsardzība pret masu iznīcināšanas ieročiem. Mīnētie trūkumi pagātnē un arī šodienas konfliktos ir otršķirīgi. Bruņmašinu sniegtās priekšrocības ir sabalansēta izmaksa /iespējas platforma. Modernām ieroču tehnaloģijām ļaujot kompensēt šķietamos konstrukcijas trūkumsus. Eiropas MRK patāvošā  bruņtransportieru attīstības tendence ir deformējusi BTR mērķnozīmi. Konstrukcijai no tradicionālā kājinieku flangu manevra uzdevumiem ir nonākusi pirmās līnijas, kājinieku kaujasmašinas kategorijā. Šada labi aizsargāta-smaga konstrukcija izraisa iegādes un eksploatācijas izmaksu pieaugumu. Apskatot 16-17t. riteņu BTR un 27-33t- MRAP gūto pieredzi kaujaslaukos. Augušais konstrukcijas svars palielina degvielas patēriņu īpaši arpus ceļu klājuma ,piekares noslodzi un izraisa konstrukcijas starpremonta noskrējiena sarukumu. Svars, ierobežo ārpus ceļa mobilitāti it īpaši gadalaiku maiņas perjodā un ziemā utt.utl. Bruņtransportieru 16-17t. svars pasargā no 12,7/14,5mm uguns, bet 85-90 % gadijumu paliek neizmantots.Iemesls ,augušais d/n- informatīvais lauks !
  .


  Interesanti, Lietuvas Bs veiktais 378 milj. Eiru. 88 -KKM ''Boxer'' iepirkums finansiāli ir līdzvērtīgs -700+ bruņmašinu iepirkumam*. Vai 88 KKM ''Boxer'' iegāde sniedz pārākumu pār alternatīvu ? Nevienā no rādītājiem ! Vācijas ''Boxer'' smagsvara MRAP koncepcijas bruņtransportieru izstrāde aizsākās p.gs.90 gados. Eiropas MRK raksturīga novēlota koncepciju apguve kura neatbilst modernas kaujas realitātēm. Lokālā karadarbība Irākā un Afganistānā radija nepieciešamību pēc specializētiem smagsvara MRAP modeļiem. To izplatība ASV un Lielbritānijas armijās apsīka līdz ar specifisko karadarbību. MRAP pārejot no smagsvara uz vidējo 14-15t. svara klasi. Cēloņi ,dārga eksploatācija, ierobežots manevrs un negarantē solīto aizsardzību*.Tehniski attīstītu oponentu sadursmē šadu konstrukciju iegāde no militārās lietdarības viedokļa ir mazefektīva. To apliecina  neregulārā karadarbība Ukrainā kur 99%  pretinieka bruņtehnikas tiek iznīcināta ar arilērijas ,reaktīvo granātu un prettanku raķešu palīdzību. Izvērtējot Lietuvas Bs veikto pirkumu. Piemēram , 386 milj.Eiru : 2 un iegūstam 2 x194 milj.Eiru.ekvivalentus. Minētā 1/2 ir pietiekama 370-400 RAM/Misu bruņmašinu iegādei. Apjoms pietiekams no 2800 līdz 4000 kājinieku mobilitātes nodrošināšanai.Supersistēma KKM ''Boxer'' pārākums-30mm artilērija , franotāli - 30mm un perimetra- 12.7 mm  aizsardzība ar integrētu PTRS. Eiropas kaujas teātrī  75% sadursmes distances aprobežojas ar 2000m ,bet 30mm precīzā uguns distance ar 1500m ! Tātad, pretinieks līdz ar skaitlisko pārākumu iegūst manevra radīta apdraudējuma priekšrocības. Atlikušā summa ir pietiekama, sakaru, izlūkošanas, prettanku un atbalstieroču iegādei. Piemēram , lāzerkorekcijas ''Lahat'' un PTRS ''Tow-2'' Jebkurā no sadursmes variantiem, pat lineārā  88 KKM ''Boxer'' zaudēs finansu ekvivalenta 370-400 Bm ''armādas'' radītam manevra un ieroču* uguns pārākumam !
  
 700 bruņmašinu iepirkumam*- 380.000-500.000$ (Eiru)par vienību.
MRK-Mil.Rūp. Kompleks.
BTR*-Bruņ-TransPortieris
MRAP*-  Mine Resistance Ambush Protected- Mīnu (fugasu-IDU) Noturīgs, Lamatu Pasargāts
PTRS*-PretTanku Raķešu Sistēma.

solīto aizsardzību*-fugasu /IDU prakse ir radīta ar atbilstošu ieroču trūkumu. Pretiniekam pielietojot praksē iegūto atziņu ja 1x 122 /152/155 mm lādiņš ir nepietiekams jaliek 2-3-4 x122/155mm +. Tātad pretinieks ātrāk adaptējas iepretim konstrukcijas sastingumam.

Bruņmašinu*-Bm -bruņmašina, tehniskos rādītājos liesināta. Piemēram: peldprasmes trūkums un piekares  apkalpei radītas neērtības.
nesto ieroču* -kaujas grupa : Tow-2 A/B- 3750/4700m, LnVR ''Lahat''-8-10km, 120mm-mīnmetēji ,
20mm -Rh202 lielgabali, 20x139mm                                              

                                                   

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru