Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2020. gada 1. augusts

Krievija, 2020 gads- desantspēki.

Krievijas ātri izvēršamo spēku pamatā atrodas gaisa desantspēku daļas. Savā tehniakajā aprīkojumumā dublējot SzS  Pagātnē, desantehikas kompaktie gabarīti un svaru diktēja airomobilitātes -gaisa desantēšanas prasības. Transportaviācijas skailiskā liesināšanās un konfliktu pieredze ierosināja tehnikas raksturlielumu racionalizāciju. Krievijas inicētie reģionālie konflikti demonstrēja, ka GDS starpteātu mobilitāti galvenokārt nodrošina dzelzceļš. Armijas aprindās iegūstot ironisku alternatīvu: dzelsceļa- desant spēki...apzīmējumu. Veiktā  GDS pārapbruņošanas rezultātā jaunradītie BMD-4M/BTR-MDM modeļi savos gabarītos un kaujas svarā ir SzS bruņtehnikas analogi. Specializētu GDS bruņtehnikas modeļu jaunradīšanu diktē resora finansu apgūšanas intereses bet ne racionālie ekonomiskie apsvērumi.  Vienlaicīgi ar kāpurķēžu tehnikas parkapārabruņošanu GDS ierindā arvien vairāk parādās vieglās bruņas riteņtehnika. Iezīmejot jaunu  perspektīvu tendenci GDS attīstībā un tehniskajā politikā. Spēku virspavēlnieks  ģenerāl pulkvedis A.Serdjukovs- ''Kranaja Zvezda''publikācijā paustais. Sākot no 2020 gada  GDS eksperimentālā eksploatācijā atrodas 4x4 ''Taifun-VDV''(13,5 t) viegālā bruņmašīna.
                                         
                                                    '' Taifun-VDV'' -30mm.
 Plānotā sērijveida ražošana un ieņākšana ierindā saistas ar 2021 gadu. Kopumā modeļa izstrādei un pieņemšanai bruņojumā  patērējot 6 gadus ! Tehniskā parka racionalizācija, priekšplānā izvirza desantspēkiem svarīgas raksturlielumus manevra ātrumu un autonomiju. Sevišķi izceļot spēku autonomiju no kāpurķēžu tehnikas pieticīgiem 200km līdz 800/1200km jaunai riteņtehnikai.  Tehnikas kaujas autonomijas reaksturlielumiem pieaugot no 24h līdz 72h+. Kā jaunākie vieglās, riteņbruņtehnikas paraugi var kalpot  4x4''Strela''(4,7t) platforma kā arī  4x4 baggija parauga transportlīdzeklis.  Latvijas Bs baggija modeļa riteņtehnika ir viens no vidiem kā ātri un lēti paaugstināt Bs/ZS daļu mazo kaujas grupu taktisko mobilitāti. Vienlaicīgi novienkāršojot kaujas funkcionālo struktūru,  mazas kaujas grupas ar lielu mobilitāti un zemu materjāltehniskā atbalsta nospiedumu. Riteņtehnikas klātbūtnes pieaugums GDS nenozīmē kāpurķēžu tehnikas apjomu sarukumu bet tikai kara teātra un taktiskās mobilitātes pieaugumu. Liela nozīme ir tehnikas iegādes cenas sarukumam. Piemēram,  jaunākā BMD-4M  vienības iegādes cena 2017/-18 gadā sasniedza Krievijas T-90 tanka 2,4-2,85 milj. $ cenas ekvivalentu. Pēc ekspertu izteikumiem  Krievijai nesamērīgi augsta cena kura objektīvi attainojās iepirkumu apjomu sarukumā. Prognaozējamā ''Taifun-VDV''  iegāde ar 30mm ieročmoduli vērtējas līdz 1,4 milj.$ ekvivalenta.   
                                          
4x4''Strela''**

Autors, rakstā atklāj spēku attīstīstības norises. 2020 gadā GDS saņems 15.000 parašūtdesantēšanās komplektu personālam ,tehnikasi un kravām. Minētais parašūtdesantēšanās aprīkojuma modernizācija ir ar minimums 5 gadu vēsturi...Teikums , vairāk kā 600 jauni un modernizētu tehnikas un aprīkojuma modeļu, ietver : artilēriju, bezpilota lidaparātus, REC un komand-vadības, medicīnas, materjālās apgādes komplektus. Bruņtehnikas jomā jaunie BMD-4M un BTR-MDM kā arī modernizācijai pakļautie BMD-2 modeļi. Bruņtehnikas parka komplektācijā finansu ierobežojumiem dalot 30% BMD-4M/BTR-MDM  un 70% modernizēto BMD-2M  ,kopumā veidojot 60-70% no''jaunā'' parka. Vērojama finansu ierobežojumu radīta izstiepta laikā modernizācija. Jaatgādina, ka Krievijas elitārie  GDS var kalpot par teicamu indikātoru pēc kura var spriet par kopējo tendenci Bs. Galvenie resursi koncentrējas tehnikas eksploatācijas resursa atjaunošanā, spēku taktiskās kordinācijas ,izlūkošanas, un ugunsnovades kvalitātes uzlabošanai.Izdalīto resursu apjomu veiksmīgi neitralizē dublēšana, korupcija un kompetences trūkums.

4x4 Strela**- ir  atbilde Francijas-Krievijas, Panhard VBL Mk2-(550-1000 ) plānotā darijuma ar ražošanas lokalizēšanu Krievijā.  Sauzemes helikopternešu-doku ''Mistrale'' darijuma analogs....
 anulēšana.

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru