Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2013. gada 12. aprīlis

F-35 un raķete CUDA.

Lielu interesi avioprindās izraisa ''Lockheed Martin'' kompānijas jaunizstrāde, ''gaiss-gaiss'' VR''Cuda''. Pirmā virspārinātā informācija par VR''Cuda'' izstrādi nāca gaismā 2012 gada novembrī, Air Force Association Technology Expo 2012, žurnālā Air Force Magazine. Kā pirmavots, izstādes stendā izliktais F-35 modelis , bruņojuma kambarim eksponējot 8 nelielas raķetes.  Mazizmēra raķete dubulto vai pat trīskāršo F-35 arsenālu. Sākotnēji skopā tehniskā informācija raķeti ''Cuda'' pozicionē vidējās distances ''gaiss-gaiss'' ieroču kategorijā. Īpatnība, skaitlisko daudzumu panāk ar raķetes garuma un svara samazinājumu , aptuveni 1/2 no AIM-120. Raķete  ietver vairākus iepriekš labi pārbaudītus risinājumus ar ko paātrina projekta realizāciju un minimizējot risku. Viens no redzamiem elementiem ir  ZVR ''Ernit'' pielietotais sānu vilkmes, pozicionēšanas bloks. Novade: pusaktīvā/aktīvā radiolokācijas*, bet lidojuma takas finālam pielieto IIR-palīgkanālu. Domājams ka fināla posmā* raķete veic pašnovadi uz lidaparāta gabarītu mērķi*. Pamats tā realizācijai ir nesēja radiolokātora spēja enerģētiski iluminēt zemas signatūras mērķi. Minēto tehnisko elementu kopums nodrošina ''Hit-to-Kill'' principa realizāciju. Mērķa satriekšana nodrošinās ar kinētisko trāpijumu un mazjaudas lādiņa detonēšanu. Minējumus izraisa raķetes mērķnomenkalatūra un pielietojuma taktika. Pirmkārt, pamatpielietojumā VR ''Cuda''nodrošinās lidmašīnas F-35 pašaizsardzības funkcijas, pārtverot pretinieka raidītās ''gaiss-gaiss'' raķetes. Otrkārt, pildot ''gaiss-gaiss'' tuvcīņas ieroča lomu . Treškārt, veicot taktiskā līmeņa PRA funkcijas , pārtverot BR Scud/Iskander/M-11 vai raidītās  zenītraķetes. Šādu mērķnorādes iespēju nodrošina AESA radiolokātori. Radiolokātoru enerģētika apvienojumā ar skaitļošanas jaudām nodrošina vairāku, vienlaicīgu mērķu pārtveršanu no 10km līdz 40km* distancē. Trūkumi, konkrētās platformas RLS apskates 45* leņķu pārklājuma lauks ,uguns realizācijas laikā izpaužas ''platforma-raķete'' atsaites  diktētie manevra ierobežojumi. Neskaidrību ievieš paziņojums par 360* pilnsfēras raķetes pielietošanas iespējām apvienojumā ar piedēkli, MAZCENAS. Izskaidrojas, 360* režīms ir VR pielietojumā liesināta funkcija, pašaizsardzības uzdevumu veikšanai. Pilnsfēras apmetiena gadijumā, mērķnorādi nodrošina DAS sistēma.

                                           AN/AAQ-37 distributed aperture system (DAS)
               
 Avioapskatniekiem prognozējot ka gabarītos lielāka VR ''Cuda'' tiks realizēta F-22 ''Raptor'', ar to atvirzot tālcīņas robežu. Taktiskie-iznīcinātāji ar AESA radiolokātoriem un atbilstošām VR iegūst jaunas funkcijas. To spējās ir gaisa mērķu satriekšana tuvcīņā un tālcīņā, pašaizsardzības funkciju veikšana un taktiskā karateātra PRA funkciju nodrošināšana. Neatbildēts jautājumas ,vai jaunās raķetes ir realizējamas sauzemes mērķu satriekšanai ,domājams- jā ! Pirmkārt to saistot ar taktiskiem, mobiliem ZRK Pancirj S1,Thor-M2 un KUB/BUK-M2/3 ar tajos izmantojamiem PESA radiolokātoriem. Raķetes ''Cuda'' dzimšana kalpo kā netieša atzīšnās, ''stealth'' lidaparāti saskarsmē ar sev līdzīgiem vai modeni* aprīkotiem kļūst ievainojami ! Pretraķešu režīms kalpo kā atziņa, zema sigantūra un reklāma ir divas dažādas lietas ! Raķetes novadē atgriežoties pie laikā pārbaudīta principa, apstiprina ka ''Stealth'' platformu sadursmē pielietojot  IIR VR kļūst abpusēji ievainojami. Raķetes Cuda radīšana ir atbilde Krievijas T-50(Suhoi-XX) ietvertam ''vairogam''.  Suhoi platformas ietver IIR VR neitralizācijai paredzēto aktīvo lāzeraizsardzības kompleksu. Spiežot konstruktorus meklēt ''neatvairāmāku'' ieroci pretspēlētāja aizsardzības kompleksa neitralizācijai. Saskarsmē ar PGA zenītkompleksiem, daļēja elektroniskā spēkošanās ir iespējama tikai PESA RLS gadijumā.Prognoze, cīņai ar zemas signatūras lidaparātiem ZVR novades bloki kombinēs pasīvo-uz emisijas obj./RLS-pasīvo korekcijas režīmu ar fināla IIR-takas korekciju.

VR*-Vadāmā Raķete
fināla posmā* -pirms sadursmes, aptuveni 2 km no mērķa.
lidaparāta gabarītu mērķi*-izprotam kā taktisko-iznīcinātāju , BPLA - pašnovade iesākas no 2km līdz 3km . Mērķiem ar mazāku EAV pielieto pusaktīvo novadi.(VR - EAV=0,001m2).

pusaktīvā/aktīvā pašnovade*-divi novades principi.
Raķetes Cuda gadijumā pusaktīvais tiek realizēts 97% distances, atlikušie 3% fināls, aktīvā pašnovade.Pusaktīvais ietver nesējplatformas radiolokātora mērķa iluminēšanu.

no 10km līdz 40km*-tuvcīņas robeža atvirzot līdz 40km. Šodien 40km ir tālcīņas distance, BVR-Beyond Visual Range.
moderni*-izprotam kā platforma ar AESA RLS apvienojumā ar IIR VR un duāla režīma, aktīvās/ pasīvās (uz emisijas objektu) VR bruņojumu.
AESA*-Aktīvi Elektroniski Skanējošā Antena.
PESA*-Pasīvi Elektroniski Skanējošā Antena.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru