Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2020. gada 6. decembris

Krievija, centieni un atbilde.

Atskats PSRS(Krievijas) bruņošanās vēsturē. Apgalvojums, ka vēsture atkārtojaspa spirāli ir lielā mērā paties...ar piebildi, tiem kuri nemācās, neizdara secinājumus.  Aukstā kara spices perjodā PSRS kā ekonomiski un tehnaloģiski vājāka valsts praktizēja mazražīgu militārās šantāžas politiku.  Centienu stūrakmens , eirostratēģisko raķešu RSD-10 ''Pioner''( SS20''Saber'') izvēršana sniedza kvalitatīvi jaunu,  efektīvu  Eiropas NATO valstu kodoliebiedēšanu. Atkāpei, raķešu RSD-10  izvietošana ar 5500km sniedzamību netikai papildināja PSRS raķešu arsenālu bet arī ieguva ievērojamu mērķu pārklājuma iespējas. Raķetes raksturlielumi: starta svars, konstrukcijas uzbūves principi, kaujas bloku skaits, sniedzamība un precizitāte mērķapvidū dublē stratēģiskās raķetes. Atbilstoši arī sistēmas izvēršanas un eksploatācijas cena ir adekvāta stratēģiskās sniedzamības-11.000 km raķetēm. Galvenā atšķirība, trūkst pretspēlētāja,  ASV- teritorijas apdraudējuma. Mērķis, Eiropas-NATO valstīm paredzēto ASV palīdzības spēku bloķēšana. Pagātnē , p.gs.80 gados ASV veiktie pretpasākumi ,raķešu ''Pershing-2''un ''Tomahawk'' izvietošana Eiropā neitralizēja PSRS centienus, piespiežot atbruņoties. Iemesls, ASV izvietotie papildus līdzekļi samazināja ierašānās laiku līdz Krievijas galveniem militāriem komandpunktiem no 15 min. līdz 5-6 min. ! Pēdejais raksturlielums attiecas uz ''ķirurģiskiem skalpeļiem'' ,raķetēm ''Pershing-2'' bet ''Tomahawk'' precizitāte apvienojumā ar zemo kaujas taku un niecīgo signatūru nodrošināja  aizsardzības objektu satriekšanas neatvairāmību paverot ceļu taktiskās un stratēģiskās aviācijas nestiem ieročiem.  Galvenā vēstures mācība : ASV atbilde uz apdraudējumu, iztērējot tikai nelielu daļu finansu ātri dubultoja pretinieka teritorijas apdraudējuma kvalitāti. Ar to domājot konkrētus tehniskos lielumus: ierašanās laiks mērķapvidū , satriekšanas precizitāte.  Precizitāte ,''Pershing-2'' tēmēšana nodrošināja no 30m līdz 90m novirzi apvienojumā ar 5kT/60kT kaujas bloku ieguva''ķiruģijas skalpeļa'' statusu. Šodien redzam ,ka Krievija ekonomiskā kapacitāte veido aptuveni 60% no PSRS. Valsts vadītājiem nemācoties no pagātnes pieredzes atkārto jau agrāk caurkritušo koncepciju. Neskaitot uz aviācijas un jūras nesējiem izvērtās spārnotās raķetes ieroču nomenekalatūra papaildinās ar hiperskaņas ieročiem. Krievija nojauna Eiropas daļā  izvērš vidējās sniedzamības spārnotās un balistiskās raķetes kā arī veicot darbus pie eirostratēģisko raķešu RS26''Rubež'' (Avangard) projekta ''reanimēšanas''.                                             

                                               Plātīšanās, kā parasti...

Kāda ir gaidāmā ASV atbilde uz Krievijas ''mesto'' izaicinājumu. Pirmkārt, ASV papildinās aviācijas un jūras nesēju ieroču nomenkalatūru ar hiperskaņas raķetēm. ASV sauzemes Armija kopā ar JS realizē C-HGB programu kuras ietvaros ātri izstrādā, izmēģina un jau 2023 gadā paredz izvērst no 3000km līdz 5900 km sniedzamības hiperskaņas raķetes. Tā ir efektīva atbilde uz spārnoto raķešu un gaidāmo ''Rubež'' izvēršanu. Jaatzīmē, ka ātrums panākts pateicoties vienkāršāko hiperskaņas principu realizācijai. Neatkarīgi no ieroču šķiras izstrādnēm pielieto zema riska, uzbūves principus: cietās degvielas raķetes paātrinātājs apvienojumā ar planējošo-manevrējošo-2,5m kaujas daļu. Lielākās atšķirības ir cietās degvielas paātrinātāja(raķetes)-ģeometriskie izmēri.  Atbilstoši, GS- izmantojot kompaktus AGM-183A paātrinātājus , jūras platformām vidējus bet armijas variants iegūst gabarītu un secīgi sniedzamības raksturlielumu priekšrocības. 

                                          


Sauzemes variantā 1 baterija ietvers 4 starta platformas ar 2 C-HGB raķetēm uz katras platformas, baterijas zalve=8, sniedzamība līdz 5900km. Pielietojums, neatkarīgi no starta vides raķetes pāatrinātājs nogādā planējošo-kaujas bloku lielā augstumā un piešķir līdz M12 ātrumu. Turpmāk kaujas blokam pikējot, planējot uz mērķapvidu no M=8 līdz M=27 lielu ātrumu. ASV veiktie C-HGB kaujasmoduļa izmēģinājumi demonstrēja attāla mērķa satriekšanu ar 35cm (centimentri) precizitāti.  Panākuma pamats: GPS- II/III paaudzes pavadoņu zvaigznāja navigācijas datu precizitāte saistas ar-cm un -mm lielumiem.  Iegūtais rezultāts, Krievijas ilglaicīgi demonstrētā ''sprēgāšana'' piespieda ASV izstāties no vidējās sniedzamības raķešu bruņojuma vienošanās. Jaatzīmē, ka savulaik panāktā vienošanās attiecās vienīgi uz PSRS/Krieviju jo parakstīšanas brīdi neietvēra tādu valsti kā ĶĪNA. Valsts kuras centieni Āzijas reģionā ir spoguļatēls Krievijas aktivitātēm Eiropā. Pēc ASV izstāšanās sekos hiperskaņas raķešu izvēršana, neaprobežosies ar aviācijas un jūras nesējiem bet arī  sauzemē, pirmkārt Eiropā bet pēcāk Āzijā. Par potencionāliem hiperskaņas raķešu izvēršanas placdarniem Eiropā iespējams kļūs Polija un Vācija bet Āzijā -Japāna. Apskatot Krievijas  izvērsto raķešu nestos''ieguvumus'', teritorija iegūst pilna spektra hiperskaņas ieroču apdraudējumu. Ekonomiski un tehniski nespējot nodrošināt atbilstoša apjoma, precizitātes un galvenais pretspēlētāja teritorijas fiziskā apdraudējuma ekvivalentu. ASV viegli trīskāršos apdraudējuma apjomu un kvalitāti. Izeja sprēgātājiem , ASV piedāvā Krievijai pirmkārt vienoties ar Ķīnu par  kopēju vidējās sniedzamības raķešu apdraudējuma samazināšanu. Tātad , Krievijai nacionālo interešu nodrošināšanai (apdraudējuma minimizācijai) nāksies runāt pastarpināti ,pirmkārt ar Ķīnu bet pēcāk kopēji ar ASV ! Citiem vārdiem, valsts ar 1,5% pasaules IKP būs jamēģina vienoties ar 2 vietas valsti,  20-24% IKP par to lai ASV izved raķets no Eiropas kuras apdraud Krieviju !  

    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru