Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2020. gada 25. decembris

Sakari un kaujasvide.

 ASV BS sākot no 1988 gada eksplotācijā pieņemtot SINCGARS radiostacijas, iegūstot  ''armatūrā'' vienotu taktiskā līmeņa: bals un datu apraides tīklu. Vēlāk radiotīklu papildus aprīkojot ar GPS signālu atbalstošu BLUE-FORCE TRAKER(BFT) -savējo spēku ģeotelpiskā lokalizācijas sistēma. Mūdienu sakaru pamatu veido precīzā laika- etalons. Tehnaloģija kuras apgūšana valstij ļauj veidot suverēnu sakaru un navigācijas tīklu. Pasaulē dominē sekojošas valstis: ASV, Japāna, Krievija, Eiropa(Lielbritānija,Francija ,Vācija ,Itālija, Nīderlande, Šveice), Ķīna un Indija. Tikai 4 no pārskaitītām -ASV, Krievija, Eiropa un Ķīna veido globālu navigācijas tīklu bet 2 -Japāna, Indija aprobežojoties ar reģionālo pārklājumu. Precīzā laika etalonu veido izotops cēzijs-133 ar- 9.123.631.770. 20 Hz/s  svārstības sekundē. Katrs navigācijas GPS, Galileo, Glonass, Kompas(BaiDou),Quasi-Zenith  ,NavIC-zvaigznāja pavadonis, neatkarīgi no izgatavotājvalsts, ietver precīzā laika ģenerātoru ,mikroshēmas-kodolpulksteni ! Atšķirības, navigācijas datu precizitātē nosaka laika etalons. Pirmās paaudzes Nav -pavadoņi 2x dienā sinhronizēja borta kodorpulksteni ar zemes kodolpulksteņa pārraidīto etalonu. Šodien, jaunā parauga, dzīvsudraba jonu, dziļā kosmosa- zvaigžņu kuģiem un pavadoņiem paradzētā-borta kodolpulksteņu garantētā stabilitāte ir 50x lielāka (precīzāka).  No šodienas dreifa lieluma 1s=10.000.000 gados uz 1s=500.000.000 gados ! Laika precīzā sinhronizācija ,neatkarīgi no galalietotāja specializācijas- civilais /militārais, kalpo par atskaites punktu sarežģītu datu tīklu arhitektūrām. Bez precīzā laika pārvaldes, informatīvās arhitektūras-sabrūk ! Radiostacijas tīklā saņemot precīzā laika etalonu sinhronizē arhitektūrā iebūvētos kvarca kristālu Hz- laika ģenerātorus. Domas attīstība, viedā laika sinhronizācija radiostacijās, radiolokātoros , šūntelefonijas datu tīklos kā arī atsevišķi ņemtās galapatērētāja ierīcēs... Viedais bruņojums, trūkstot sinhranizācijas signālam=autorizācijai, ierīce saglabā funkcionētspēju bet atrodas ārpus tīkla, nelietojama !  Piemēram,  tīkla-lidaparāts F35. Precīzā laika etalons un analogā signāla, ciparu apstrādes tehnaloģija pārvērš radiostaciju par daudzfunkcionālu datu centru: bals, dati: ģeolokācijas dati utt.utl. Tehnaloģija neatbrīvo karēvi no bāzes navigācijas zinībām un prasmēm: Zināt kur Atrodos ....

                                           


 Laikam ritot  SINCGARS radiostaciju izmantotā : 30-88 Mhz pārkālājuma josla kļūst par šķērsli tālākai attīstibai. Pirmkārt :30-88MH frekvenču josla ir pietiekama, kaujas vienības--karēvis-nodaļa-vads-rota kompakta tīkla izveidei. Traucē izmaksas, svars un ražība, Netikai ! Izmantotais diapozons fiziski nodrošina no  200m līdz 40km pārklājumu.** Daudzfunkcionalitāte,  distancē-izpaužas kā liela šūnu variācija !  Piemēram,darbība lielākās šūnas režīmā-40km raksturojas ar nelielu datu caurlaidi un ir pakļauta pretinieka REC pretpasākumiem bet mazākā šūna: 200m-1-2km kļūst neattaisnojami dārgs un smags atribūts ar zemu datu- caurlaidesspēju. Militāros sakaros novērojamo: izmaksu, pārnēsājamā- svara(7-8kg) un tehnisko rādītāju sliekšņa pārvarēšanai nepieciešama  frekvenču joslas pārdale.Pirmkārt to saitot ar autonomi-distancionāli pārvaldāmām kaujas platformām.  Šodienas armijas- nodaļas radio ABC..

                                            


 Problēma, nepieciešamās frekvenču joslas ir pamatā rezervētas civilo sakaru operātoriem ! Viens no iemesliem kapeic 5G sakari sastop  ASV armijas aprindu pretestību. Civilo šunoperātoru frekvenču joslas, pretstatā militāram lietotājam nodrošina ikgadēju, valsts ekonomikai garantētu daudzmiljonu/miljardu pienesumu ! Runa iet par spektra fiskālo sadali,  bezkompromisa cīņu kurā uzvar finanses ! Objektīvi , šodien armijām  nepieciešama  PR2- 500m-1km šunu Taktiskais -Kaujaslauka-Tīkls-kurā katrs karēvis līdzīgi kā civālais viedtelefona lietotājs iegūst datu galalietotāja un ģenerātora funkcijas. Lai karēvi apveltītu ar šādām funkcijām ir japapildina frekvenču diapozona pārklājums ar: 4G/ 5G/6G*. Iegūstot paplašinātu frekvenču joslu, atrisinās armatūras izmaksu, svara un datu caurlaides sliekšņu problēmas. Jaatzīmē, ka ASV atšķirībā no Ķīnas funkcionējošā civilā tīkla un protams militārā ,tikai top militāri optimizēta 5G armatūras un šūnu organizātoriskā analoga izveide. Atkāpei, par draudu aktualitāti, 2020 gadā -ĶĪNA  ir vienīgā pasaules valsts ar funkcionējošu un eksportam virzītu -5G tehnaloģiju.  Interesantāk , Ķīna kotrolē no 65% līdz 70% -5G tīklā pielietoto risinājuma patentu !   Viens no spektra militārā risinājuma variatiem ir datoru programatūrā definēta frekveču spektra un jaudas reallaika pārvalde, nodrošina militāri- civilo tīklu-spektra netraucētu, aizsargātu aptvērumu. Autors, tā ir viena no stingrāk apsargātām sakaru tehnaloģijām. Tehnaloģijas Ideja un principi domājams dzima p.gs.-90 gados  REC lidmašinas A-6 ''Prowler'' nesto ALQ-99 REC staciju modernizācijas programas ietvaros.  Definējas, kā ''reaktīvā'' spektra pārvaldes tehnaloģija ietver INCANS( spektra interferenču-pārklāšnās neitralizātors)  nodrošina atvērtu spektra pārvaldi. Nojaucot starpfrakvenču fiksētā pielietojuma robežas : radiolokācija, 2.3.4.5G-šūntelefoni, radio,televīzija utt. Atvērtā spektra principa idejas realizācija nāk no REC-precīzā laika un spektra pārvaldes labratorijām.  Izpaužas , lidaparāta REC stacija spēj pretinieka radiospektra apspiešanu laikā nodrošināt savu spēku bals un datu apmaiņu spekta ''tukšajos''  laika sprīžos.. Tīkla sinhronizācija. Turklāt minētā cīņa notiek plašā spektrā ar pretinieka  radiolokācijā un sakaros  pielietoto ,moderno ''lēkājošo'' frekvenču principu. Cīņa haosa telpā ! Neredzamo kartību nodrošina precīzais laika etalons, matemātika, platjoslu skaneri un izstarotāji apvienoti ar kompaktām superskaitļotāja jaudām. Iss vēstijums, atvērtā spektra principā sniedz Krievijas  TV armijas programas '' Zvezda''- sakariem veltītā raidijumā. Nozīme-zinām un strādājam !

                                           


                                            Atvētaā spektra pārvalde ir pasaulē slēptākā sadaļa.

 Piemēram , www-civilo/militāro domēnu nošķir datu pakešu kriptogrāfija. Programatūra, Kaujas BFT-civilās versijas analogi : Android Team awareness kit. vai Foursquare Swarm un Find my Friends  kā arī citi mazāk zināmas programatūru atvasinājumi. ASV BS -BFT- sistēmas atšķirība no civiliim analogiem: tīkla drošiba,  aizsardzība no neautorizētas iejaukšanās un paaugstināta  traucējumu noturība. Modernizācijas rezultātā BFT ir ieguvusi papildus drošibu, dublējot taktiskā līmeņa, kriptogrāfiski aizsargāto-SINCGARS apraides tīklu ar globālo, VHF- setelītsakaru kanālu izmantošanu. Radiostaciju SINCGARS saime pateicoties to moduļveida uzbūves principiem ir viegli modernizējama, adaptējamas konkrētā lietotāja prasībām. Ukrainas Bs ir viens no ASV kompānijas ''Harris'' un Turcijas  ''Aselsan'' galaprodukta patērētājiem.

                                              
                                            ''Harris'' militārais šunas-'' kompaktais viedtelefons''.

Tai pat laikā, pielietotie signālapstrādes algoritmi-datu paketes,ciparu adaptīvās antenas un lēcienveida frekvences maiņas principi  nepasargā radiotīklu no REC izraisītas spēju degradācijas.  Tradicionālo Radiostaciju risnājuma principa saglabāšana  ir viens no galveniem arhaiskiem šķēršļiem  ID-tīkla-karēvja ceļā.  Kaujaslauka REC sistēmu darbība ierosina aizsardzības pretpasākumus : izstarotās jaudas sarukums = distances sarukumu ,antenas uztveršanas sektoru adapciju  utt. rada blaknes, ievērojami palēnina un minimizē datu apraides apjomu. Pretpasākumi, ''zobena un vairoga ''-pretstatos nepieciešama formāta maiņa. Minimizējot apraides šūnu(radiostaciju) fiziskā pārklājuma lauku, panākot vairākkārtēju  datu blīvuma pieaugumu. Zaudēto ''plaknes'' fiziskā pārklājuma lauku aizstājot ar vertikālo-zemorbitālo pavadoņu un lidaparātu-pavadoņiem , retranslātoriem*. Netikai , iegūtais kaujas -5G raksturojas ar mazu pārklājuma lauku  un augstu datu blīvumu bet arī ar aizēnojuma jūtīgumu ko var kompensēt kompakta ''frekvenču herarhija''-4/5G.  Taktiskā kaujaslauka sakaru attīstības vektors ir aizstāt : 4,5 -7 kg radiostaciju ar ko kompaktāku, vieglāku, lētāku, aizsargātāku-noturīgāku, sniedzamībā plaši variējamu un funkcionāli- ērtāk lietojamu, piemēram- 200gr. karēvja  unversālo viedtelefonu/moduli. Galvenais , plašāks frekvenču spektrs nepieciešams topošo kaujaslauka autonomo platformu pārvaldei.  Minētās prasības taps iespējams realizēt līdz ar Ilona Maska plānoto 12.000+ -''Starlink'' un britu-indiešu  ''Oneweb''-analoga pavadoņu zvaigznāja izvēršanu. Noslēgumā ,definējot, ka  sakaru jomā tāpat kā jebkurā citā ,dominē princips : viss nāk un iet ...un sākas viss no gala ! Tikai jaunā tehniskā risinājuma veidolā.

REC*-RadioElektroniskā Cīņa.

SINCGARS rācijas iestatīšanas procedūra,priekšraksti.

lidaparātiem-pavadoņiem ,retranslātoriem*-atrodas. H=19-21km , nedēlas, mēneši -gads,  1 retranslātora aptvēriens  300/500km x PR2....

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru