Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2021. gada 6. aprīlis

ASV -Krievijas saspīlējums un Ukraina.

Jaunas vēsmas Krievijas un ASV attiecībās ienesa pezidenta Dž. Baidena skaļais paziņojums: Putins slepkava ! Vēstijums ietver divus vektorus: ASV iekšpolitisko un ārpolitisko. Iekšpolitikā Dž.Baidena sociālistu(demokrātu) komandai vitāli nepieciešama reabilitācija, pozicionējot sevi taisnības cīnītāju rindās. Ārpolitiski  ''deklarācijai'' iedragājot V.Putina reputāciju. Abu pretspēlētāju karstākie interešu areāli atrodas Sīrijā un Ukrainā. Varēja vairāk kā droši prognozēt , ka Dž. Baidena verbālās vārsmas izraīsīs atbilstošu Krievijas pretreakciju, tikai reālos darbos.  Izaicinot ASV starptautiski apliecināt proincipu : vārdiem seko darbi.  Krievijai izvēloties sišanai parocīgāko no pretendentiem-Ukrainu. Autors:  paredz ,ka V.Putina iedarbinātai militārās eskalācijas mašinai ir nosprausti konkrēti mērķi. To realizācija demonstrēs pasaulei Krievijas apņēmību un spēju pretstatā oponenta ''taures skaņām''. 

                                             


 2021 gada Krievijas Bs varbūtējā atklātā agresija Ukrainā kalpos kā atbilde ASV mestam verbālām izaicinājumam. Agresijas gadijumā ASV būtu jaapliecina vārdi ar darbiem, jaiesaistās tiešā bruņotā konflitā ar Krieviju, kodolvalsti ! Autors, agresijas varbūtība ir liela.  Kā saprotam ASV reālpolitika(intereses) neietver šadu opciju. 2021 gada parauga Ukrainas Bs neskatoties uz jūtamu progresu, kopvērtējumā nevar sacensties ar Krievijas Bs bruņojuma skaitu, spektru un kvalitāti.
                                        


 Kritiski svarīgos elementos: komandvadība, mobilā artilērija, taktiskās raķetes, zenītsistēmas un aviācija pastāv apsalūta pretinieka dominance. Sadursmes pirmā fāzē, Ukraina izmantoja no PSRS mantotās rezerves bet to pilnvērtīga atjaunošana kritiski nozīmīgos nomenkalatūras elementos joprojām nav notikusi.  Piemēram , 2014- 2015 gadā lielāko pienesumu pretinieka zaudējumos nodrošināja artilērija ,zalvju uguns sistēma ''Smerč'' un raķetes  ''Točka-U''.  Pēc ukraiņu speciālistu ziņām izlietojot vairākus simtus(300-500) 300mm-''Smerč'' lādiņus un vairā kā 140 TBR ''Točka-U''. Kremlim-V.Putina komandai skaidri saprotot, ka agresīvi izspēlējot Ukrainas kārti ir iegūstami bonusi*, iespēja neitralizēt sankcijas ,  iegūt izdevīgas teritorijas! Motivējošais faktors ir netikai sankcijas bet arī Ukrainas jau nenovēršamā kļūšana par NATO dalībvalsti. Krievijai jaizmanto vēsturisko ''iespēju logu'' paņemt tai nepieciešamo,''stratēģiski'' nozīmīgas teritorijas, infrastruktūras objektus. Kā varbutējie agresijas galamērķi pirmkārt jauzskata : Dņepras-Krimas ūdens kanāls un Azovas jūra-Mariopoles ekspotosta kā arī citi fragmentāri nelieli bet Ukrainas ekonomikai vitāli svarīgi rajoni/ apgabali. Agresijai atrisinot, kremlim sāpīgo Krimas ps.ūdens apgādes problēmu bet Azovas jūrai kļūstot par Krievijas iekšējo jūru. ASV ''dalība'' konfliktā aprobežosies ar diplomātisko izpratni,  līdzjūtību un nosodijumu, definētu otršķirīgu militāro atbalstu.  Militārais atbalsts: apjoms, forma un kvalitāte nespēj neitralizēt pretinieka kapacitātes. Aprobežosies ar iepriekš definēto nomenkalatūru: izlūkinformāciju, medicīnu, prettanku raķetēm ''Javelin'', transportu, radiostacijām,  radiolokātoriem uc. palīgelementiem. Janorāda ,ka pat ārvalsts Kanādas,ASV mācību kontingentu klātbūtne poļigonos un demonstratīvās darbības, gaisa telpas aviācijas mācību patruļas neatturēs Krieviju no agresijas.  Uzskaitītā palīdzība un sadarbība nevar kalpot par šķērsli agresoram nosprausto mērķu sasniegšanai. Krievija savu nodomu realizācijai reģionā mērķtiecīgi koncentrē nospraustiem mērķiem adekvātu spēku apjomu. 2021 gada 5-6 aprilī V.Putinam parakstot pavēli par civilpersonu(bez mil. izglītības) militāro pakāpju piešķiršanu un pielīdzināšanu militārpersonām. Būtisks indikātors ,armijas daļās tiek atjaunots-komisāru institūts, uzdevums saņemto pavēļu precīza un nekavējoša izpilde, virsuzraudzība !
 
bonus*- Krievijai atkārtojot N.Hruščeva Kubas- ''Karību krīzes'' scenāriju. Ieguvumi , sekojošs atslābums un sadarbība. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru