Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2024. gada 1. maijs

Patruļmunīcija un Pretgaisa aizsardzība !

Karadarbība Ukrainā izgaismo būtisku problēmu kad agresora lētā patruļmunīcija nomāc , izsēj un izsmeļ aisardzības spēku arsenālu. Atkāpei, patruļmunīcijas-trieciendronu ''SHAHED''uzbrukumu atvairīšana notiek pateicoties sabiedroto palīdzībai bet neskatoties pat uz būtisku palīdzības apjomu un ieroču nomenkalatūras pieaugumu, trieciendroniem izdodas pārvarēt aizsardzības vaļņus. Tas izskaidrojas ar uzlidojumos izmantoto dronu nelielo skaitlisko apjomu un lidojuma taku -trašu dažādību. Vielaicīgi janorāda, ka atsevišķie PGA caursišanas fakti notiek ar salīdzinoši nelielu  no 20 līdz 40 trieciendronu ''Shahed''  grupu pielietojumu. 

                                 

 

Bet vairāk kā skaidrs ja pretinieks spēs izvērst lielražošanu tad trieciengrupas izaugs, sasniedzot no 100 līdz 300 dronu.  Prognozēt rezultātu nav grūti. Izsmeļot ''lēto'' * zenītraķešu arsenālu būs vērojama augoša mērķrealizācijas progresija. Ukrainas teritorijas lielums un aviācijas trūkums liedz efektīvi koncentrēt zenītspēkus dronu un Spr. triecienu atvairīšanai. Koncentrējoties tikai uz svarīgāko aizsardzības sektoru piesegšanu. Mazākas teritorijas aizsardzība ,piemēram 64.000 km2 -diktē izveidot  tehniski spēcigus un daudzskaitlīgus zenītspēkus kuru uzbūvē ietverti kā minimums 3 dažādas sniedzamības un izmaksu ieroči: NASAMS/IRIS-T /SLM 30-40km, Piorun /Stinger/IRIS-T SLS 5km-10km un zenītartilērija no 2km līdz 4km sniedzamību ar programējamo detonācijas munīciju.  Skaitā lielāko sadaļu veidojot no izmaksās lētākiem, tātad daudzskaitlīgiem PeZRS ''Piorun''. Piemēram , Igaunija 2023 gadā iepirka 100 PeZRS ''Piorun'' ar apt.- 600 ZVR , līdzīgu pirkumu veica Norvēģija. Mazas sniedzamības zenītieroči pietiekami efektīvi spētu aizsargāt no trieciendronu uzbrukumiem, Spr. un aviācijas. Bet trūkst pretraķešu aizsardzības zenītsistēmas. Piemēram, Somija pēc 2022 gada Krievijas agresijas steidzami papildināja  Bs zenītspēkus ar pretraķešu kapacitāti. Iepērkot Izrēlā ZRS ''DavidSling'' sistēmu. Ar to nodrošinoties pret Krievijas , Ļeningradas apg. izvērsto- Iskander-M kā arī aviācijas nesto Kinžal/Kh-22/-32 triecienarsenāla.    

Lēto*-šodien lētākā zenītraķete ir Polijas PeZRS ''Piorun'' ar apt.- 30.000-50.000 USD/$ pretstatā ''Shahed''-20.000 USD. Pie lētām japieskaita arī no uzglabāšanas arsenāliem piegādātās ar atlikuma vērtību kā arī no bruņojuma noņemtās sistēmas.-''SeaSparrow/Sparrow/.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru