Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2011. gada 20. februāris

Artilērija un precizitāte.

 Artilērijas galvenās īpašības spēja ātri koncentrēt uguni pretinieka spēku neitralizācijai. Ātri, nozīmē salīdzinot ar citām ieroču sistēmām, piemēram aviāciju. Lielākais no plusiem vienībai, atrodoties sniedzamības zonā ugunsatbalsts tiks saņemts neskatoties uz traucējošiem faktoriem.
Salīdzinājumam, avioatbalsts var nerealizēties 2 iemelos: meteo un pretinieka tehniskā pretdarbības*dēļ.
Tādejādi artilērija pelnīti dēvējas par karalauka Dievu ! 
Varam teikt ka senākā precīzā bruņojuma sistēma jo tai radās vajadzība izmērīt uguns iedarbības efektivitāti. Prasība pēc mērijumu sistēmas  pieauga līdz ar artilērijas sniedzamības tālumu. Pamatā, artilērijas atbalstāmie spēki atrodas aiz redzamības robežām un uguns iedarbība var būt postoša kā ienaidniekam, tā atbalstāmiem spēkiem.

Definīcijai bija jaatbild uz trim pamat jautājumiem :

1.- cik koncentrēta ir distancē-x apļa uguns ( PR m2)
2.- kādu drošības distanci ieturēt atbalstāmiem spēkiem no satriecamā objekta n-metriem.
3.- lādiņu izklaides kompaktums ir pamats artilērijas sistēmas atbilstībai/neatbilstībai.

Tādejādi lai noteiktu kādas artilērijas sistēmas balistisko efektivitāti pieņēma definīciju  Circular Error Probably- CEP-apļa iespējamā kļūda.
Latviski, Izkliedes Pieļaujamā Kļūda-(IPK)

Definējot ka : 50% lādiņu iekļaujas aplī n-metros no mērķa, 43% atradīsies n x 2 apļa, bet 7% atrodas starp n x2 un nx3 apļa rādiusa. Lādiņi kuri atrodas ārpus nx3 apļa rādiusa vērtējās kā 0,2%.

Praktiskam piemēram pieņemsim: CEP=50m un aprobežojamies ar 10 lādiņu zalvi.
Tas nozīmē ka no raidītiem 10 lādiņiem, 5 lādiņi atradīsies aplī no 0(mērķis) līdz 50m , sekojošie 4,3 lādiņi atradīsies starp 50m un 100m, bet 0,7 lādiņš atradīsies 100m vai 150m apļa rādiusā.
 Ja vissi teorijas principi strādā, draudzīgās uguns ģenerēšanas varbūtība vērtejās kā 0,2%-koificents ar kuru apzīmē noklīdušu lādiņu.
Pieaugot raidīto lādiņu skaitam un distancei, aug pieļaujamās kļūdas varbūtība.
Artilērijas uguns lielos attālumos saistās ar stobra balistiku un speciāli pielāgotu munīciju radot sitēmas sadārdzināšanās procesu.
Rezultātā vairums pasaules armiju aprobežojas ar optimālo, lētās balistikas munīciju un tālumiem, tas ir 24 km
Izstrādājot  artilērijas uguns pielietošanas drošības protokolus tiek summēti CEP rādītāji un munīcijas postošās iedarbības laukums ,kā arī pieminētā 0,2% lādiņa iespējamā novirze
.
Pamatā artilērijas ugunsatbalsta drošības protokoli pieprasa atbalstāmiem spēkiem ieturēt minimālo 500m drošības distanci 155mm artilērijas gadijumā un 300m  distanci 105/120 mm.

Vairums pasaules artilērijas sistēmu atbalsta NATO vienoto artilērijas balistikas memorandā ietvertos- stobra/lādiņa balistikas standartus.  
Atbilstoši ja artilērijas sistēma* spēj raidīt koncentrētu uguni ar  minimālu kļūdu x-distancē, tā tiek azīta par bruņojumam piemērotu.    
Pieņemot CEP kā trāpijumu precizitātes paraugu.
.
Meteo*-apstākļi kuri traucē pielietot vai būtiski apgrūtina pielietot aviouguns sniegšanas iespējas.
Kaujaslauka*- līdzīgi meteo, videi raksturīgais piedūmojums un mērķtiecīga  pretdarbība.
Tehniskā pretdarbība*- pretiniekam pielietojot plaša spektra PGA līdzekļus un radioelektronisko pretdarbību minimizējot uzbrukuma arsenāla kapacitāti.
Artilērijas sistēma* - minimāli, ietver : artilērijas iekārta apvieno sevī stobra balistiku ar lādiņu airodinamiku , uguns novades datu sagatavošanas sistēmu , meteo datu ģenerācijas un munīcijas apgādes sistēmu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru