Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2012. gada 26. janvāris

Krievijas zemūdens spēku modernizācija.

Krievijas zemūdens Flotes modernizācija notiek pieņemot bruņojumā jaunās ''Severodvinsk''  Pr.885 ''Jaseņ'' /Graney/ ātomzemūdenes. Projekts 885 ir ievērojams ar vairākām revalucionārām pārbīdēm Krievijas ātomzemūdeņu būvniecības koncepcijā. Pirmoreiz Krievijas kodolzemūdeņu būvē pielietojot pusotrakorpusa risinājumu, dominējošo divu un triju korpusu vietā. Praksi pamatojot ar radīto telpu lielgabarīta bruņojuma izvietošanai. Šī risinājuma trūkumi ir palielinātais trošņu līmenis kura cēlonis ir starpkorpusu telpa , tai kalpojot par primāro trokšņu rezonātoru un sekundāro zemfrekvences zondējošo sonor signālu atstarotāju. Tādejādi šāda inženiertehniskā prakse radija labvēlīgus priekšnosacijumus pretinieka pretzemūdeņu aizsardzības spēkiem. Skatot no resursu patēriņa, divkorpusu risinājums ir tehnaloģiski darbietilpīgāks kā arī saistas ar lielāku resursu piesaisti akustiskās signālu minimizēšanas jomā. Izmaiņas saistībā ar pāreju uz monokorpusu būvniecību ir izskaidrojumi ar pārmaiņām tehnikā un pielietojuma doktrīnā un protamas resursu ekonomijā.
Vairākkorpusu risinājumi izskaidrojami ar Krievijas taktiskā pielietojuma vīziju.Zemūdeņu kaujasdarbībai bija janorit no ''iekšējiem ūdeņiem''-Ziemeļledus Okeāna . Šie ūdeņi raksturojas ar augstu hidroloģijas trokšņa fonu , kā rezultātā pretinieka kodolzemūeņu sonoru efektīvais atklāšanas tālums sarūk līdz nepilniem 20-40km.
 ASV un Lielbritānijas jaunās paaudzes SeaVulf /Virginia un Astute kodolzemūdenes radija jaunas izmaiņas. Britu un amerikāņu kodolzemūdeņu galvenais jauninājums ir , formai pieguļošie (comformal) pasīvie sonori, ļaujot sasniegt ekstremālus pasīvās atklāšanas tālumus. 2010 gada britu reklāma saistībā ar ATZ Astute sērijas līdera stāšanos ierindā : tipveida* tankerus vai pasažieru kuģi jaunie sonori atklāj 1800 j.j.(3500km+) attālumā. Fakts, ka jebkura militāra projekta izstrādē notiek ''iespējamā pretinieka'' perspektīvo tehnisko iespēju izsvērts izvērtējums. Tehniskā analīze prognozēja ka Ziemeļuledus Okeāna ūdeņu hidrogrāfiskās īpatnības vairs nenodrošinās pietiekami lielu izdzīvošanas koificentu pastāvošā modeļa kodolzemūdenēm. Prognozējamās izmaiņas ''potencionālā pretinieka'' nometnē kalpoja kā katalizātors pārejai uz vienkāršāku un klusāku vienkorpusa kompozīciju.
 Bruņojums: pretkuģu raķetēm P-800(3K55)"Jahont"/Onix/ kalpojot par pirmo starpposmu flotes galvenā triecieninstrumenta P-700"Granit'' nomaiņai. Kompaktā bruņojuma nomenkalatūra ļaujot atteikties no divkorpusu risinājuma. Pārnesot starpkorpusu telpā esošos starta moduļus monokorpusa vidū. Risinājums kurš raksturīgs balistisko raķešu nesējzemūdenēm.Nesamā raķešu arsenālā ietverot P-900''Kalibr/Klub-S''( 3M51/54/14)/Alfa/ līniju un P-1000 (3K10)''Granat''** spārnotās raķetes.
Kopējā Pr.885 zemūdenes kompozīcija un tehniskā komplektācija ir atšķirīga no vispārpieņemtā standarta. Pirmkārt saistībā ar ''galvenā'' ieroča-torpēdu telpu. Tradicionāli torpēdaparātu ārējie eliņģi trodas deguna priekšā vai nedaudz nostāk no centra ass. Apskatot korpusu redzam ka torpēdaparātu eliņģi ir atvirzīti tālu degungala aizmugurē. Tādejādi iekšējais torpēdu klājs atrodas zem kaujas vadības centra, pretstatus frontālam izvietojumam. Šadu kompozīciju nosaka lielizmēra pilnsfēras sonora izvietojums degungalā ar tam sakojošu ''comformal'' ārejām sonoru antenām. Analoģisks, pilnsfēras sonora diktētais risinājums pastāv SeaVulf SSN21 un Virginia klases zemūdenēs. Kā lielākais projekta pārsteigums ir ekipāžas skaitliskais lielums : 13,600 t zemūdeni apkalpo no 50 līdz 90 jūrnieku* liela komanda ! Ar to saprotot ka konstruktori  ''885'' projektā realizējuši  705 Lira / ''Alfa" gūto automatizācijas pieredzi, flotes iesauka ''automat''. Atskatam, zemūdenes 705 ''Lira''/Alfa nokomplektēta apkalpe ietvēra 52 jūrniekus, bet automatizācijas līmenis ļāva veikt kaujas uzdevumus ar 29 vīru lielu komandu.    

Enerģētikas sadaļa ietver jauninājumus. Iespējams ka 885 projektā vienlaicīgi atsakoties no divkorpusu arhitektūras ir realizēts otrs būtisks jauninājums,viena kodolreaktora princips esošo divu vietā. Pastāvošais divu reaktoru risinājums pamatots ar diviem galveniem apsvērumiem. Pirmais aktīvās zonas pārlādēšanas starplaiks ir no 9 līdz 14,5 gadi, bet otrais ar lielāku energobruņotību* un kaujas noturīgumu. Izteiktā versija saistas ar Krievijā veikto 4P  integrēto-moduļveida kodolreaktoru izbūvi . Pieņēmums ka uzlabotie kodolreaktori ietver ietilpīgāku aktīvo zonu, bet ieroču-koncentrācijas* U-235 kodoldegviela ļaujot reaktora pārlādi veikt reizi 20-25 gados. Teorētiski iespējams ka Krievija ir kļuvusi par trešo valsti* kura uzsāk izmantot šāda veida energoiekārtas.
Projekta 885 reaizācijas pirmsākumi neveiksmīgi sakrita ar p.gs.90 gadu pirmo pusi. Ilglaicīgās problēmas finansu jomā līnijas līderim ''Severodvinsk'' izvērsās 17 gadus ilgā būvniecības sāgā. Kā rezultātā daudzas ieroču un vadības sistēmas morāli novecoja. Radot fenomenu, vienlaicīgi ar būvniecību noritēja kuģa tehniskā aprīkojuma pārprojektēšana un nomaiņa. Izmaiņām neskarot zemūdenes korpusa kopējo kompozīciju.   
Būvniecības tehnaloģija tiek balstīta uz integrējamo gatavo moduļu principu. Risinājumu veiksmīgi apspēlējot izbūves ''sāgas'' laikā.  Finanšu trūkuma radīto defektu konvertējot efektā, pārbaudot praksē inženiertehnisko risinājumu funkcionālo pareizumu. Nākotē ļaujot veikt ''plūstošu'' modernizācijas procesu.


                                                                            

''Severodvinsk'' Pr.885 zemūdeņu pamat koncepcija ir apsorbēt Krievijas kodolzemūdeņu būvniecībā labi pārbaudītas tehnaloģijas ar rietumvalstīs pielietoto vienkorpusa vai pusotrkorpusa risinājumu. Izvirzot
prasību konstruktoriem : izveidot  mērķuzdevumos daudzfunkcionālu , izbūvē un eksploatācijā ''ekonomisku projektu''. Ekonomiskā sadaļa ir viens no šo unversālo zemūdeņu vājajiem punktiem. Līdzīgas izmaksu problēmas vajā ASV SeaVulf tehniskās iespējās un tonāžā liesināto modeli ''Virginia''. Zemūdeņu ģeometriskie izmēri un to daudzfunkcionalitāte ir galvenais sadārdzināšanas iemesls. Krievijas Pr. 885 līnijas līdera   ''Severodvinsk'' korpusa izmaksas sasniedza 1,4-1,7 Miljardi $. Tas ir 50% lētāk kā finansu izmaksu nogramdētai SeaVulf  klasei , bet ir samērojams ar Virginia korpusu izmaksām. Atzīmei, Virginia-7800t : Severodvinsk-13,600t. Nesamā arsenāla nomenkalatūrā un skaitā ''Severodvinsk'' pārspēj pretspēlētaju.
Līdz ar projekta realizāciju Krievijas JS netikai atgūst ''ziemeļu bastionu''ūdeņu aizsargājošo pārsegu ,bet varēs aktivizēt darbību ārpus tā robežām. Šādām daudzfunkciju kodolzemūdenēm kļūstot par iespaidīgu militāri tehnisko un diplomātisko instrumentu starptautiskajā arēnā.


                         

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru