Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2012. gada 12. janvāris

Turcija un Zenītraķešu kompleksi-II.

Pieminēto ASV un Francijas  zenītraķešu kompleksu vājā vieta ir iegādes izmaksas un tajos izmantoto tehnaloģiju noslēgtība klientam. Pēdejam faktoram ir būtiska nozīme Turcijas militārās industrijas attīstības plānos.Francijas gadijumā ir aktivizējies negaidīts politiskais elements.
Kā alternatīvie pretendenti Turcijas ''tirgos'' figurē Krievija ar S-300 PMU-2 un S-400, bet Ķīna ar HQ-9.
 Reklāma S-300 kompleksa iespējām nau vajadzīga.  Galvenā atšķirība spēja satriekt taktiskā* rādiusa BR.
Kompleksa specializētais, armijas standarta* spējās satriekt vidējā rādiusa 750km* balistiskās raķetes.
Krievija eksportam piedāvātā  PMU-2 modifikācija un jaunā S-400 kompleka tehniskie rādītāji daudzviet pārklājas .

S-300 PMU1
                                    
Izmantojamo raķešu atšķirība ir : lielais starta svars. Izskaidrojams ar  satriekšanas principu.  Tajā apvienojot divus risinājumus, jaudīgu kaujas daļu ar tēmētu detonāciju*. Salīdzinoši vienkārš risinājums nodrošināja vajadzīgo rezultātu.  Turpmākā PMU1/2 līnijas pilnveidošanās saistās ar sniedzamības tālumu un ''kalibru'' unversālumu. No sākotnēji deklarētā 150km* maksimuma sasniedzot 250km*. Rezultātu panākot nemainot raķetes svaru, degvielas receptūru vai gabarītu rādītājus,bet optimizējot lidojuma programatūru. Izmantojot balistiskām raķetēm tuvas trajektorijas, balistisko parabolu.Tādejādi panākot lielāku sniedzamību un gala ātrumu ļaujot satriekt aviācijas '' atbalsta infrastruktūras''* mērķus.  Sistēmas PMU-1/2 varianti  arsenāli papildināti ar divām jaunām mazsvara raķetēm  9M96E1(30km) un 9M96E2(120km). Mazsvara 320kg(9M96E1) un 440 kg(9M96E2) raķetēs ietvertie novades principi aprobežo kaujas daļu ar 24kg. Analoģiski kā ''Erint'' ļaujot pieaudzēt ''nesamo'' munīcijas skaitu. Kopumā PMU1/2 atbalsta 5 dažādas svaru klases ZVR :  5V55R, 48N6E ,48N6E2, 9M96E1/E2. Turpmākie darbi saistās ar satriekšanas principu listes papildināšanau un S-400 kompleksa piedzimšanu. Jaunās sistēmas airodinamisko mērķu satriekšanas tālumi realizējas : 30/120/400km distancēs.  Pašaizsardzībai tiek izstrādātas 5-10km raķetes-lādiņi. Sistēmā S-400 ''Triumf'' galvenais uzsvars tiek likts uz ''steals'' mērķu, vidējā rādiusa BR satriekšanu. Vienlaicīgi būtiski paplašinot aviācijas ''atbalsta infrastruktūras'' satriekšanas tālumus .
 Eksportam domātā variantā atsevišķi tiek izdalīta ''steals'' mērķu satriekšanas tehniskā opcija.
Kā nākošais neatkarīgais piedāvājums ir Ķīnas S-300 agrīnais '' klons ''  HQ-9/ FD-2000.Tehniski HQ-9 ir pielīdzināms ''Patriot''PAC-1/2 versijām .Kompleksa ''klusā mednieka'' variantā ietverot Krievijas/Ukrainas pasīvās lokācijas''Kaļčuga''sistēmas klonu YLC-20. Ļaujot veikt mērķnovadi un satriekšanu bez Uv-RLS aktivizācijas.  Iepriekšējie darijumi ar šadu pasīvo atklāšanas tehnaloģiju klātesamību izsauca ASV protestus. Iespējams ka Irānas rīcībā esošo ZRK HQ-9 ''klusais'' YLC-20 elements nospēlēja galveno lomu operācijā ''Sentinel piezemēšana".  Atgadijumam ļaujot iegūt vajadzīgos ''ieskaites punktus'' neoficālai kompleksa reklāmai. Ķīnas ZRK HQ-9 pretstatā S-300 ietver rindu oriģinālu novades risinājumu .Atsaucoties uz Janes defence : kompleksa HQ-9''B'' variants ietver pasīvo novadi apvienojumā ar IIR sensoru, bet ''C''-variantā realizējot aktīvo radiolokācijas pašnovadi. Lielākās briesmas ''steals'' mērķiem rada tieši ''B''-variants !Ļaujot atklāt un veikt ZVR novadi ar pasīvo YLC-20 sensoru palīdzību ,bet mērķapvidū ZVR satver mērķi ar IIR -novades bloka palīdzību. Pielietotā klusā principa lielākais ieguvums ''mednieks'' neizgaismo savu klātbūtni.
Ķīna analoģiski kā Krievija izstrādā tradicionāli ''nepareizus''zenītraķešu kompleksus. Tās finansu ''svars'' ļauj veikt ātru tehnisko pilnveidošanu un iegādes kreditēšanu.  Politiskais ''svars'' ļauj realizēt sistēmas neskatoties uz ''draugu'' iebildumiem. Vienlaicīgi ķīnieši neiebilst pret ražošanas tehnaloģisko know-how nodošanau gala patērētājām.
Ķīna piedāvā starptautiskā tirgū ''nīgru preci'' par ļoti,ļoti demokrātisku cenu ! Ķīnai ātri apgūstot S-300 PMU1 tehnaloģiju un pakāpeniski ieviešot tajā oriģinālus uzlabojumus  ir ieguvusi savā rīcībā ievērojamu eksporta potencionālu. Kā norāda apskatnieki : ,,Ķīnā ražotās ZRK batarejas cena starptautiskā tirgū ir 30 miljoni $ ,pretstatā S-300PMU1/2 oriģināla 300 miljoni $.**      
 Kā Ķīnas''produkta'' pagātnes balasta elements ir sliktā tehniskā kvalitāte. Pagātnes trūkuma radītā neuzticības neitralizācijai ir jakalpo jauniem darijumiem, cenai kalpojot kā sākotnējam argumentam.
Krievijas piedāvājums tehniskajos parametros spēj apmierināt vairums izsmalcinātu prasību. Piedāvājamā sistēma ir elastīga ''kalibros'' un ietver atvērtās arhitektūras principu, ļaujot to integrēt Turcijas NATO PGA sistēmā. Lielākās problēmas saistas ar politisko, tehniskā know-how un finansu jomu.


 armijas standarta*-S300''Voiskovoj''-Armijas.
S-300 sistēma ietver vairākas modifikācijas
S-300 PMU1/2 ir ārvalstu tirgiem optimizēti varianti.
aviācijas ,,atbalsta infrastruktūras''-izprotam kā gaisa dominantei nepieciešamo atbalsta elementu neitralizāciju: AWACS ,REC* un gaisa Tankeraviāciju.
REC*-RadioElektroniskās Cīņas.
S-300V-''voiskovoj'' - komplicētākais''V''- /eksportam netiek piedāvāts/
HQ-9 -Ķīnas oriģināls,  tehniski apvieno S-300 Uv-RLS un ''Patriot PAC1/2 '' novades tehnaloģiju.
Raķeštehnaloģija ietver Krievijas agrīno ZVR 5V55R tehnisko izpildijumu izmantojot Ķīnas cietāsdegvielas tehnaloģisko bāzi--1300m/s.
YLC-20* - ietver Ukrainas ''Kaļčuga'' un Čehijas sistēmu ''Tamāra'' risinājumus, klons.
300milj.$* -pilns komplektācijas variants.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru