Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2011. gada 29. decembris

Turcija un Zenītraķešu kompleksi-I.

Turcijas nodomos ir modernizēt valsts PGA sistēmu. Izsludinātajā konkursā ņem dalību Francijas , ASV ,Krievijas un Ķīnas kompānijas. Tehniskiem konkurentiem piedāvājot atbilstoši ZRK SAMP/T-''Mamba'', ''Patriot'' PAC-2/3, S-300PMU-3/S-400 un HQ-9(FT/FD-2000).  Turcijas izvēles priekšrocību noteiks militāri tehnisko raksturlielumu, ražošanas tehnaloģisko know-how, finansu sadaļa un politisko elementu summu. Ražotāju piedāvātie ZRK atšķirās : tehnsiskajos, tehnaloģiskajos un eksploatācijas rādītājos.
Jaunākā no Eiropas ZRK izstrādnēm ir SAMP/T. Savos tehniskos rādītājos  klasificējās kā vidējās distances kompleks. Paredzēts no 45 līdz 70/120 km** tālu airodinamisku un balsistisku mērķu satriekšanai.Galvenā atšķirība, kompaktums apvienojumā ar daudzkanālu(16m/v*) ugunsiedarbību. Ņemot vērā izstrādes gadu, kompleks pārspēj ASV ''Patriot'' PAC-2/3 sistēmu tādos rādītājos kā : sniedzamība un uguns novades kanālu skaitā, autonomijas, izvēršanas/savēršanas laikā, taktiskā un stratēģiskā mobilitātē. Izmantojot kompaktas, lielas enerģetikas -1400 m/s  ZVR Aster-30 nodrošinās taktiskā pretraķešu aizsardzība . Oriģinālā mērķapvidū pielietojamā ''Pif-Paf '' raķetes vadības sitēma ļauj satriekt tuvās, 600km sniedzamības balistiskās raķetes ar samērā niecīgu 15 kg kaujas daļu.  Par Aster-30 tehniskās pilnības ilustrātoru kalpo starta svars 440kg.
Francijas-Itālijas kopražojuma  ZVR Aster-30 raķetes galveno tehnsisko elementu vaido gaiss -gaiss VR MICA pašnovades bloks , apvienojumā ar paaugstinātas enerģētikas dzinējiem un jaukta tipa raķešimpulsu-airodinamisko ''pif-paf'' korekcijas sistēmu. Zenītsistēma veidota kā tradicionāla ZRK ar paplašīnātu mērķrealizāciju.  Tehniski zenītraķešu  Aster-15/30 līnijā ietverot p.gs. 90 gados aktuālo unverāluma ideju. Koncepcija -''vissiem lidoņiem viens sitamais''.       

                                          ZRK SAMP/T ''MAMBA''

 Francijas-Itālijas iztrādnes konkurents ir ASV Patriot PAC-2/3** . Ietver daudzpakāpju evalūciju : PAC-2  modernizācijas sadaļa skar Uv-RLS*- apskates vertikālo leņķu paplašināšanu un uzlabotu ZVR ''lidojuma takas'' novades programatūru.Minētam variantam dzimstot kā 1.Persijas ļīča konflikta ''avārijas'' risinājumam. Uzrādītie rezultāti neiedvesmoja. Steidzami ierosinot nākamo, PAC-3 modernizācijas ietvaros izstrādāt speciālu vieglo ''ātrgaitas'' pretraķeti-1400m/s ZVR ''ERINT''. Kompleksa Patriot PAC-3 modelis ietver 2 veidu ZVR MIM-104C Patriot(70 -160km**) un jaunradīto ''Erint'' (35-40km**). Tehniski kompleksam paspēlējot Eiropas pretendentam apšaudes sektoru leņķu pārklājumā, uguns realizācijas kanālu skaitā un kompleksa mobilitātes rādītājos.  ZVR ''Erint'' ļaujot pārtvert tuvās distances BR-15km augstumā un aptuveni 15km attālumā no aizsargājamā objekta. Pretraķetes''Erint'' airodinamiski tīrais korpus ir radies pateicoties ''Nissan'' kompānijas know-how radītai impulsu ''sānu vilkmes'' korekcijas tehnaloģijai. Rezultātā ļaujot realizēt tiešo kinētisko satriekšanu un ietilpināt vienā ZVR ''Patriot'' konteinerā 4 ZVR ''Erint''. Tādejādi rodot iespēju izvietot līdz 16 ZVR''Erint'' uz vienas starta platformas. Raķetes reklamētā 50% sniedzamības pieaugums ir saistīts ar PRA variantu. Līdz ar jaunajām ZVR ''Erint'' ZRK ''Patriot'' var atvirzīt BR pārtveršanas augstuma robežu  no 5-6km uz 10-15km !

                                            PAC-3/ERINT/MEADS/

Izmantojamā ZVR'' ERINT'' tiek pozicionēta kā Eiropai domāta tuvās distances PRA* sistēmas MEADS  bāzes elements. Tās atšķirība no Francijas-Itālijas raķešu Aster-15/30 līnijas ir kompaktums. ASV sistēmai paspēlējot Eiropas ražojumam satriecamo mērķu nomenkalatūras listē un realizācijas tālumos, bet Aster- 30 unversāluma maksa ir cena.Tādejādi ASV pretēji  vispārpieņemtai unversāluma un daudznozīmes koncepcijai ir pieturējusies pie ZVR specializācijas principa-cena/rezultāts. Turklāt raķetes specializācija un airodinamiski tīrais korpus ļauj to pielietot kā perspektīvu aviācijas ieroci. Tādejāi Eiropas izstrādājumam paspēlējot cenā un perspektīvā starpšķiru ieroču unversālumā ! Aster-30 ietvertā ''pif-paf'' sitēma un divpakāpju-divkalibru dzinēju risinājums ir galvenie šķēršļi  turpmākai integrācijai aviobruņojuma listē. Sistēmai saglabājot savu sākotnējo bināro JS un SzS risinājumu, izpaliekot aviācijai.

 Uv-RLS*-Uguns noVades Radio LokārorS.
120 km** -ir attiecināms vienīgi uz lēnu mērķi.
160 km**-analoģiski pirmajam.

PRA*-PretRaķešu Aizsardzība
16m/v*-16 mērķi/vienlaicīgi (realizē 16 mērķu satriekšanu vienlaicīgi ,dažādās lidojuma trajektorijās.)
ZVR*-ZenītVadāmā Raķete
ZRK*_ZenītRaķeš Kompleks
ERINT-Tuvās distances (līdz 500km) Balistisko Raķešu satriekšanas augstums 10-15km.
PAC2/3**-datos uzrādīta kļūda saistībā ar BR un airodinamisko mērķu pārtveršanas attālumiem ..
35-40km**-iespējamais airodinamisko mērķu pārtveršanas tālums.
JS*-Jūras Spēki
SzS*-Sauzemes Spēki (Armija)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru