Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2011. gada 4. decembris

Kaujaslauka IDentifikācija-II.

 Iraqi Freedom karadarbības laikā armija izmantoja Blue Force Tracker sistēmu. Komandieri pāraudzija vizualizēto kaujas lauku, bet izpalika atpazīšana ugunslīnijā. Lieutenant-General James T Conway-norādot, ka BFT sistēma, nau un nevar būt panaceja no ''blaknēm''. Viedokli ilustrējot ar sekojošiem piemēriem : 2003 gada 22.martā  ZRK ''Patriot'' notriec britu taktisko-iznīcinātāju '' Tornādo'', bet 2.aprilī tam seko ASV flotes F-18C ''Hornet''.  2003 gada 23.marta atgadijums An Nasiriyah apdzīvotās vietas apvidū, triecienlidmašīnai A-10 vairākkārtēji pakļaujot ASV JK vienību ugunsiedarbībai, kā rezultātā 9 bojāgājušie. Noslēgumā atzīmējot : '' ir pagājuši 10 gadi un domāju ka nekāds lielais progress šajā jomā nau noticis''**.Galvenie uzlabojumi kas skar ugunslīnijas identifikāciju saistas ar bruņtehnikai piestiprināmiem IS-paneļiem/atstarotājiem* un strēlnieku IS atstarotājiem ! Teikto runu ilustrējot ar attēlu-''  bruņutehnikas IS-paneļi vizualizēti no 15.000 pēdu *augstuma" atklāšanas-tēmēšanas moduļa AN/AAQ-28 ''Lightning'' caurskatē novērojamā bilde.  Aptuvens priekštats par demonstrētā attēla kvalitāti rodams lejā redzamajā videopielikumā.  Redzamā darbība ir  iepriekš zināma, atsevišķi ņemta pretinieka satriekšana. Aizkadrā paliekot tadicionālai karadarbībai, ar tai raksturīgo pretspēku fronti un nepieciešamību veikt ātru selektīvo uguns realizāciju.
Īssumā, var vēlēties labāku bildi !

                            ''Lightning" tēmēšanas modulis, lidojuma augstums no 4,5 līdz 6,5 km.

BFT sistēma neatrisina ugunslīnijas savs-svešs identifikācijas problēmu.
 Šodien, atsevišķi ņemts karēvis vai to grupa joprojām atrodas '' informatīvās miglas'' apskāvienos. Neskaidrībai kļūstot par tehnaloģiskās karadarbības objektīvu kavēkli. Kā starta ierosinājums strēlnieku savs/svešs atpazīšanas sistēmas izstrādei kalpoja 2004 gada 22.apriļa kaprāļa Patrika Tillmana ''blakne''*Afganistānā. Negadijumam kļūstot par Armijas savs/svešs sistēmas izstrādes lobiju galveno ilustratīvo simbolu. Pamatojoties uz apkopoto''blakņu''statistiku BS ierosināja- Joint Cooperative Target Identification-Ground Fires on Dismounts* inicatīvu. Tās pamatprasība, atsevišķi ņemta karēvja kaujaslauka identifikācija. Līderos ir izvirzijušās divas kompānijas CUBIC un ITT Electronic sistems. Katrai no tām piedāvājot savu tehnisko risinājumu. Armijai un Jūras kājinieku korpusam ir jaizvēlas viens no diviem-lāzeru vai radiolokācijas risinājumiem. Atzītā emulācijas aprīkojuma ražotāj kompānija CUBIC piedāvā DCID-TALON lāzer atpazīšanas sistēmu. Kompānijas risinājums paredz aprīkot karēvi ar lāzer- emulācijas kompleksam līdzīgu ekipējumu. Galvenais jauninājums ir saistīts ar triecienšautenei piestiprināto- tēmekli-lokātoru, navigātoru. Optiskajā tēmeklī integrējot :  lāzeru tālummērītāju- izgaismotāju , signālnavigāciju-GPS un skaitļotāju. Kā otra komplekta sastāvdaļa ir karēvja uzkabē integrētie lāzera izgaismošanas atstarotāji. Darbības princips ir pamatos līdzīgs emulācijas kompleksā izmantojamam. Katra karēvja dienas-ID tiek ieprogramēts uzkabes atstarotājos. Karēvim nomērķēšanas procesā aktivizējot lāzera izgaismotāju, bet saņemtā atbilde ir draudzīgs vai nezināms ar sekojošu objekta distances un augstuma attainošanau tēmeklī. DCID-TALON sistēmai ir vairāki lieli plusi ,tā ir lēta ,vienkārša, kaujaslaukā funkcionāli noturīga un ar lielu perspektīvo integrācijas potenciālu. Kā nākamais solis tīklā bāzētas karadarbības* virzienā ir tēmekļa apvienošana ar karēvja portatīvo WiFi* datu apraides termināli-radiostaciju.  Integrācija TBK  paver iespēju tēmekļa ģenerētiem datiem kalpot par mērķnorādi citām ieroču platformām.
Otrs novirziens saistas ar ASV iecienīto fundamentālo ''no augšas'' integrācijas vīziju. Tās pamatu veido  radiosakaru tehnoloģija. Viens no kaujaslauka ID variantiem bāzējas uz esošās SINCGARS radiostacijas. Pamatdoma, karēvju grupas aprīkojot ar vienkāršiem radioatbildētājiem kuru izgaismošanas pieprasijums aktivizē grupas rīcībā esošo SINCGARS radiostaciju izsūtot atbildes kodu. Uzbūves princips- mākoņ-klāsteris kurš veidojas apkārt virsuzraugam ''mātei'' radiostacijai . Piedāvātā risinājuma plusi ir galvenā elementa SINCGARS radiostaciju esamība eksploatācijā kura papildināma ar personāliem ID-atbildētājiem. Trešais no variantiem paredz karēvja centralizēto ID-integrēšanu TBK apejot starposmus. Izmantojot izstrādē un izvēršanas procesā esošu Mobile User Objective System (MUOS)* tiešsaistes setelīt sakaru sistēmu. Karēvja /kaujasvienības ID, ģeotelpiskās koordinātes un citi tehniskie dati tiek centralizēti zem vienotas IP-adreses un pāraudzības. Kaujaslaukā ID/IP-lokalizēšanas dati tiek pāraidīti tiešraidē. Karēvim notēmējot ID-datu saņemšana par mērķi notiek sekundāri, no tīkla atmiņas arhīva. Neesamība tīkla arhīvā rada '' blakni ''. Plusi un Mīnusi turpinājumā.                              


TBK*-Tīklā Bāzēta Karadarbība (Tīkla Pārvaldīta Karadarbība).
''blakne'' *-satriekšanas procesā radītie zaudējumi...''nāve''
Mobile User Objective System (MUOS)-Mobilo Abonomentu Objektīvā pāraudzības Sistēma.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru