Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2011. gada 27. novembris

Kaujaslauka IDentifikācija-I.

Karalauks ir ''vieta'' kur saduras divu pretēju spēku vektori. Viena no kaujaslauka galvenām problēmām ir droša pretinieka un savu spēku identificēšana. Mūsdienu mobilās karadarbība un tehnaloģiskie ieroči šo problēmu tikai aktualizē.Tai kļūstot par tehnaloģiskās karadarbības kavēkli. Neskatoties uz armijā izvērsto radiosakaru identifikācijas-ģeolokācijas sistēmu, joprojām pastāv ''draudzīgās uguns'' parādība.
Kā minēts 2010 gada  Armed Force Jornal. decembra izdevumā.
ASV 1990/91 gada Persijas līča Desert Shield- 100h karadarbība  saistas ar sekojošiem zaudējumiem. Pārpratumi un kļūdas vadībā ir pamats 35 no 148 kopēji zaudētiem karēvjiem, precīzāk -24%, bet saistībā ar ievainojumiem 18%  jeb 72 : 467. Turpmāk sekojošās operācijas ''Iragi Feedom'' un ''Enduring Freedom'' ''draudzīgās uguns'' iespaidā  tiek zaudēti 58 karēvji. Tiem sadaloties sekojoši : 57 % gadijumu saistas ar aviācijas iedarbību uz bruņutehniku , bet 30% bruņtehnikas raidītā uguns uz izvērstiem kājniekiem. Aviācijas pienesums'' blakņu'' radīšanā ir par 20% lielāks nekā 2.p.k.,Korejas un Vjietnamas karā. Norādot ka ir vērojama atšķirība no ''Desert Storm'' operācijas kurā 67% ''draudzīgās'' uguns gadijumi notika bruņtehnikas starpā. Karadarbība nodemonstrēja nepilnības armijas kaujas pārvaldē. Izgaismotie trūkumi kalpo par pamatu turpmākai spēku pārvaldes sistēmas izstrādei. Ierosinot 400 miljonus $ vērtu Battlefield Target Identification izstrādes programu.  Inicatīvas  ietvaros rodas Force XXI Battle and Command Brigade and Below (FBCB2) jeb Blue Force Tracker -1 (BFT) sistēma..  Tās pamatu veido EPLRS ,GPS signālnavigācija un Ku-/ L-diapozona setelītsakaru kanāli. Setelītsakariem ļaujot pārvarēt radiohorizonta diktētos integrācijas ierobežojumus. Veidojot spēku ģeotelpisko ID* kopbildi kuras realizācija kļuva iespējama pateicoties setelītsakaru integrācijai kaujas tehnikā. Tādejādi dodot iespēju vizualizēt operatīvo un taktisko spēku izvietojuma kopbildi. Operatīvā līmenī komandieri savstarpējo darbības vektoru koordinēšanai izmanto standartizēto īzziņu pastu. Realizētā BFT sistēma ir piemērota bruņtehnikai, izpaliekot karēvja identifikācijas posmam.  Izskaidrojams ar izmantojamo SINCGARS/L*-COMSAT radiosakaru staciju izmaksām,svaru, gabarītiem un enerģētiku. 2003 gada Irākas operācijas priekšvakarā ASV armijas vienības saņēma vairākus tūkstošus setelīttelefonu ,portatīvo datoru ar atbilstošu datorprogramu .Sperot pirmo soli mūsdienīgas kaujas pārvaldes sistēma izvēršanā.Novēršot galveno ''blakņu'' pavadošo faktoru- informatīvo neziņu, kliedējot karalauka ''miglu''.

                                          BFTS izmēģinājumi .
 Sistēmas kaujas pārbaude uzrādija rindu trūkumu ,galvenie no tiem sakaru kanālu informatīvo caurlaidi. Cēloņa iemesli ir Ku-diapozons.Informācijas atjaunošanas operativitāte notika ar 5-10 min. laika soli ,radot ''bildes'' atrautību no realitātes. Tādejādi atkal izveidojot laika telpu kur patverties  karalauka'' miglai'' -neziņai.Mūsdienu mobilajā karadarbībā šāda laika niša ir ar fatālām sekām ,tu esi ''blakne'' !
 Atklātās nepilnības ierosina sistēmas pilnveidošanas darbus. To mērķis informācijas atjaunošanas ātrums, pietuvinot ''bildi'' realā laika darbībām. ASV armijai noslēdzot daudzpakāpju darijumu par BFTS terminālu iegādi . To skaitam izaugot no sākotnējām 50.000 vienībām 2007 gadā līdz 100.000 vienībām 2011/12 gadā ,bet plānoto 250.000 robežu sasniedzot 2014 gadā.
  Uzlabotās BFT sistēmas galvenais elements ir lielas caurlaides, platjoslu L-diapozona SATCOM kanāli. Ekipējuma sadaļa. Viens no sistēmas trūkumiem ir svars un apjoms, noliedzot karēvja ekipēšanu.

L-band*- 1,5-1,6 Ghz piemērota mobilai karadarbībai, vides un tehnikas radīto traucēkļu* noturīgums.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru