Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2011. gada 12. novembris

Nākotnes un šodienas strēlnieka kaujas ekipējums.

 MBDA ''Concept Vision Sistem''(CVS)  ietvaros tiek realizēta ''tīklā'' bāzētas karadarbības ieroču izstrāde.  Nomenkalatūrā ir ietvertas izstrādē esošā gaiss-gaiss VR''Meteor'', triecienraķete CVS401 ''Perseus''   un strēlniekiem  domātā ieroču kompleks Sniper/Enforcer. Strēlnieka bruņojuma attīstibas ''ceļu -kartes'' pamatu veido koncepcija CVS-101. Kā ziņo Defence-Update. com jaunā koncepcija ietver divus raķešu tipus 1kg mini ''Sniper''( 40mm x 38cm) un 5kg midi ''Enforcer''(80mm x 680mm). Mazākās 40mm ,,Sniper'' VR mērķnozīmē aizstājot strēlnieku grupas, nodaļas ,vada līmeņa zemstobra granātmetēju funkcijas. Sniedzamības zonai pārklājot  no 50 līdz 1500m. Dzinējam ietverot bezatsitiena ''izmetiena'' startu analoģiski kā personālajos zenītkompleksos. Ļaujot strēlniekam realizēt raķeti no slēgtas telpas. Turpinājumā sasniedzot maksimālo 450 m/s  !  Raķetes kaujas lādiņam esot apveltītam ar iestādāmu detonācijas jaudu, virzienu un laika soli. Kaujas pielietojumā ietverot 2 trajektorijas, plaknes un uzkārto mīnmetēja. Programas CVS ietvaros notiek starpprojektu tehnaloģiju apmaiņa. Sniper/Enforcer raķešu linijai ietverot kā minimums 3 gaiss-gaiss IRIS-T realizātos bāzes risinājumus. Pie tādiem pieskaitāmi dzinēju vadāmās sprauslas, IIR tehnaloģija, autonomā mērķa ''tēla'' atpazīšana. Kā pavadoša ir ģeolokācijas* algoritmi. Lielākās 5kg VR Enforcer mērķuzdevumos ietilpst cīņa ar bruņutehniku un fortifikācijas būvēm. Pielietojums plaknē no 50 m līdz 2500m, mīnmetēja ''uzkārtās'' uguns režīmā līdz 5500m. Vienlaicīgi kompleksa atbalsta struktūru veido karēvji novērotāji ''acis'' kuru rīcībā atrodas tīkla aproce. To galvenais uzdevums novērot un ģeolokalizēt mērķi turpmākam raķešu triecienam. Vienības ''acis'' iegūto informāciju apstrādā komandieris ,,domātājs'' dodot komandu mērķrealizācijai. Sistēmas izpildijums paredz personāla ekipējuma variantu un moduļveida mobilo izpildijumu.Pēdeja variantā ļaujot pielāgot jebkuru no rīcībā esošām platformām.  Šodienas ķede ir garāka,bet ar daudziem nākotnes aizmatņiem.  Kā viena no  CVS101 Sniper/ Enforcer būtiskām opcijām tiek minēta sistēmas spēja ģeolokalizēt mērķi iztiekot bez kosmiskās signalnavigācijas ! Iemesli šādai rīcībai ir klientu vēlme iztikt bez kontrolētās GPS /Galileo utt. signālnavigācijas. Tiek ņemta vērā pretinieka radioelektronisko kompleksu iespēja neitralizēt vai padarīt to mazefektīvu kaujas apvidū.
Neatkarīga no kosmiskās signālnavigācijas,mērķu ģeolokalizēšana tiek panākta divos iespējamos veidos.Pirmā ir Vācijā bezpilotu aparātiem izstrādātā'' bāzes'' radiosignāla  sevisķi precīzā navigācijas programatūra. Tai ļauj ģeolokalizāt atrašanās vietu ar precizitāti 10cm ! Mīnus, pakļauta radioelektroniskai degradācijai. Otrai apvienojot ''geimeru '' vidi ar kodollaikmeta retrotehnaloģijas remeiku.
Kā bāze izmantojas p.gs.90g. spārmnotajās raķetēs ieviestais autonomais apvidus kartes atpazīšanas princips. Principa ''remiks'' apvieno sevī  trīs ''fīčas'' : a)- aproce / pārvaldes ekrāns b)-  augstas precizitātes* 3d apvidus ''bāzes'' kartes c)-strēlnieka rīcībā esošu ccd/IIR apvidu skanējoša ierīce.
Procedūra ir sekojoša : a)- strēlnieks īslaicīgi noskanē apvidu b)- bildes 3d atēls ''iesaldējas'' uz aproces termināla. c)-strēlnieks aproces 2d katalogā izvēlas darbības apvidu*, iezīmē pretinieka atrašanās vietu (punkts) uz ''iesaldētās 3d bildes'' d)- turpmāko jau izdara portatīvā sistēmas, salīdzinot ''atmiņā nolikto'' 3d ģeotelpisko kordināšau etalona paraugu ar iegūto apvidus optisko '' 3d kopiju''.  Iezīmētā ''objekta'' mērķlokalizācijas dati ģenerējas balstoties uz 3d etalonparaugiem ,''pilveidoto realitāti''. Sistēmas funkcionālo spēju saglabāšana ir tieši atkarīga no datu kanālu drošības. Tas saistas ar 3d ''HD''*apvidus karšu informatīvo ietilpību, secīgi radot prasību pēc lielas ietilpības RAM un procesora ātrdarbības. Autonomijas proces saistās ar ielādētās apvidus kartes lielumu 3x3/10x10km ???
Sekojoši ,mobilas kaujasdarbības apstākļos pretinieks realizēs kombinēto triecienu. Apvienojot fiziskā ''kontakta'' iedarbību ar elektronisko bezkontakta ''triecienu''. Fiziskā trieciena uzdevums, izsmelt munīcijas resursu un izspiest pretinieku no autonomās navigācijas '' 3d ģeometrijas ierakumiem'' panākot tā ieroču degradāciju. Elektroniskam triecienam neļaujot atjaunot informatīvās ''dzīvības'' saites ar viszinošo'' Mātes'' tīklu.
Sistēmas uzbūve ļauj maksimāli vienkāršot ķēdi : atklāt-ģeolokalizēt-satriekt . Karēvja dalību procesā noreducējot līdz ideālam ''geimerim''.

Eiropas projektam apvienojot daudzas pašmāju bāzes tehnaloģijas ar Izrēlas praktiskām idejām. Kā ierosinājuma pamats šādai izstrādei kalpo Izrēlas piedāvātie Mini Spike kompleksi. Atšķirībā no Eiropas nākotnes projekta Izrēlai  ir šodienas izstrādājums ar realu kaujas pielietojuma pieredzi. Kā standarta opcija ir integrācija vienotā kaujas pārvaldes telpā , mērķa ģeolokalizēšana. Lielākās atšķirības no Eiropas ''ultra'' varianta ir vērojamas saistībā ar VR lidojuma ātrumu , kaujas bloku un novades principiem. Kaujas bloks ir iestādāms neitrālā pozīcijā ļaujot pretinieku vienkārši nosist ! Svarīgi cīņai pilsētvidē, ļaujot maksimāli samazināt pavadošo ''blakņu'' areālu.
Mūsdienu ''spēlmaņu cilts'' tehnaloģiju vājā vieta ir datuapraides kanāli.  Šādu kompleksu degradācija ir panākama ar radioelektroniskās cīņas palīdzību.Savukārt taisnās redzamības, plaknes trajektorija ir abusēji nāvējoša.  Fon Klauzevica - definātā karalauka''migla''*, nepazūd tā tikai maina formu !

izvēlas 2d katalogā*- saistībā ar lielas informatīvās ietilpības 3d ''HD''  kartēm, 2d paletes aptuvenā izvēle samazina meklēšanas darba apjomu procesoram.
 augstas precizitātes* ''HD''* High Discrimination/Definition/Resolution-ar to saprotot MZP lāzer skanējuma veidotās 3d ''ciparotās'' apvidus kartes.
Migla *-ar to teorētiķis apzīmēja-neziņu, nenoteiksmi ,informācijas trūkumu--> Migla un tajā sleptās briesmas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru