Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2011. gada 4. novembris

Bezpilotu lidaparāts-Skeldar.

Skeldar oriģināla Zviedru aizsardzības doktrīnai piemērota bezpilota tehnaloģija. Zviedru bezpilotu helikopteru tehnaloģija izvēle ir skaidrojama militārā pielietojuma taktiku. Helikopteru risinājumam ir rinda priekšrocību. Kā tādi uzskaitāmi :
a)-moduļu ''lego'' izbūves princips.
b)- variējams lidojuma ātrums 0-130km/h,
c)- zemā lidojuma taka , iespēja ''iznirt'' un paslēpties apvidus aizsegā.
d)-nesamais mērķaprīkojums-Tv/IIR*+LTMM*, RLS, REC*,REI*
e)-konstrukcijas komplektācijā izmantojas eksploatācijā pārbaudīti elemnti.
Skeldar ir ir pārdomātas militārā bruņojuma ''ekosistēmas" elements.Tam kalpojot par korvešu ''Visbiju'' ugunsiespēju reizinātāju. Jaunā Zviedrijas aizsardzības doktrīna pamatā saglabā šēru teātra vērtības. Topošiem bruņojuma tipiem maksimāli atbalstot redzējumu. Skeldar kaujas pielietojums saistas ar taktiskā līmeņa risinājumiem. Paredzot darbību šērās ir būtiski pāraudzīt tuvējos ''aklos stūrus''. Platformai vienlaicīgi veicot divējādus uzdevumus, vizuālo apvidus izlūkošanau un mērķnorādi precīziem ieročiem. Pretēji tradicionāliem bezpilota lidaparātiem,  Skeldar helikoptera risinājums ļauj veikt pretinieka slēptu novērošanu. Apvienojot īslaicīgo ''izniršanas'' taktiku ar mazo planiera EAV* tiek nodrošināta lidaparāta izdzīvošana kaujaslaukā. Gadijumā ja, pretinieka aviācijas un redioelektroniskās cīņas apdraudējums neļaus realizēt pārskatāmu AWACS RLS informatīvo''bildi''. Skeldar V-200 BPLA kalpo par dublējošu taktiskās ''bildes'' sensor elementu . Aparāta uzbūvē realizētais moduļu princips ļauj ātri nomainīt mērķaprīkojumu. Pielāgojot to konkrētam uzdevumam. Realizējot triecien taktiku pastāv 3 bāzes varianti. Pirmais, iegūtie pretinieka ģeolokalizācijas dati, taktiskā ''bilde'' kalpo par pirmavotu turpmākam ieroču šķiru trieciena realizācijai. Otrais, atklājot ģeolokalizējot un pildot ieroču aktīvas** mērķnorādes funkcijas. Šajā gadijumā pastāv iespēja realizēt cita nesēja lāzernovades munīciju. Trešais, izmantojot radioelektroniskās cīņas aprīkojumu traucēt pretinieka sakaru kanālus un to platformu RLS darbību , vaicinot to satriekšanu. Turklāt pretinieka  traucēšana sākums sinhronizējas ar mātesplatformas ''Visbju'', krasta PKRK vai lidmašīnu triecienieroču realizāciju. Šādas iespējas paver datu līnija. Uzbrukuma variantā pildot analoģiskas funkcijas attiecībā pret pretinieka krastā bāzētām ieroču vienībām. Radioelektroniskai cīņai kalpojot par spēka reizinātāja elementu. Salīdzinoši lielā lietderīgā krava- 40kg ,kalpo kā aizmetnis turpmākai precīzo ieroču integrācijai .

                                       
                                              Bezpilota helikopters- Skeldar.

Kā  relatīva vājā vieta : nelielais darbības rādius, radiosniedzamība 150 km. Navigācijas iekārtai sevī ietverot INS/GPS un radionavigācijas sitēmu. Vienlaicīgi helekoptera programatūra ietver mākslīgā intelekta pazīmes. Galvenokārt saistas ar autonomo adaptīvo optisko navigāciju. Tehniski, ātruma ,augstuma un plaknes virzvienmaiņa  adaptējas atbilstoši apkārtējās vides šķēršļiem.
Alternatīvais pielietojums ir mūsdienu moderno '' misiju'' nesēj platformu aprīkošana ar šāda veida lidaparātiem. Ieguvumi, salīdzinoši neliela izmēra kuģis 2000-4000 t iegūst vairākas ''acis''. BPLK pārvaldes centrs vienlikus atbalsta 3 Skeldar lidojuma takas.Kompleks aizņem salīdzinoši nelielu telpu un prasa vien 3-4 lielu apkalpi, veicinot tā izvēršanu uz nelielām jūras platformām.  Ļaujot  kuģim  uzturēties 100-120km atstatus  no krasta līnijas un iegūt  informācijā kvalitatīvu multispektrālu kaujas rajona ''bildi ". Izmantojamo tradicionālo BPLA dzīvescikls saskarsmē ar tehnaloģisku pretinieku ir mērāms skaitītās minūtēs, bet minūtes vienādojot miljonos eiru.
Civilā jomā, Skeldar V-150 saistas ar ceļu satiksmes, mežu ugunsdrošības, valsts robežu, jūras meklēšanas-glābšanas  funkcijām.

''bilde/-es''*-informatīvais lauks
EAV*-Efektīvā Atstarojošā Virsma/laukums
LTMM*-Lāzer TālumMērs, Marķieris.
aktīvas**-Lāzermarķieris/mērķnorāde.
RLS*-RadioLokācijas Stacija
REC*-RadioElektroniskā Cīņa
REI*-RadioElektroniskā Izlūkošana/Signāl Izlūkošana/
PKRK*-PretKuģu Raķešu Kompleks
BPLK/A*-BezPilota Lidaparātu Kompleks/Aparāts

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru