Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2011. gada 6. novembris

Kaimiņu karadarbība.

Latīņamerika ,kaimiņvalstis Peru un Ekvadora. Abu valstu starpā 1995 gadā uzliesmoja karadarbība . Karadarbības uzsākšanas iemesls Čanepa upes ielejas robežstrīds. Galvenā lomu konflikta izbeigšanā nospēlēja aviācijas elements. Abu kaimiņu svaru samērs nau vielīdzīgs secīgi arī izdevumi militārai jomai. Peru kā bagātākā valsts komplektēja savus BS ar visai plašu ieroču nomenkalatūru. Par iegādes avotu kalpo Francija un PSRS. Francijā tiek iegādāti 10/2 taktiskie-iznīcinātāji Mirage-2000 P/DP ,bet PSRS piegādā no 32 līdz 40 triecienlidmašīnas Su-22.
Ekvadoras Bs nevarēja lepoties ar skaitliski plašu un izsmalcinātu tehniku. Eksploatācijā atradās Liebritānijā un Francijā iegādāti lidaparāti. Tādi ir 12 taktiskie- iznīcinātāji JAGUAR un 19 Mirage F1JA. Abu pušu rīcībā atradās līdzīgu iespēju tuvcīņas gaiss-gaiss klases VR. Neliels teorētisks* pārsvars kvalitātē un skaitā piemita Peru GS ko veidoja Mirage 2000P ar vidējās sniedzamības g-g VR Super 530 (40km). Taktiskā-iznīcinātāja Mirage-2000 tuvcīņas manevra raksturlielumi atradās izdevīgākā pozīcijā. Galvenais pārspēku kompensējošs elements figurēja eksploatācijas rādītāji. Ekvadoras mazākais lidmašīnu parks atradās labākā eksploatācijas režīmā, ko nevarēja teikt par Peru aviāciju. Laikaposms valstij saitas ar sarežģijumiem valsts ekonomikā . Uzsākoties konfliktam valsts saskārās ar ilglaicīgā finansu iztrūkuma radītām sekām. Atvēlētie Peru BS resursi bija nepietiekami lai uzturētu salīdzinoši lielo Su-22M3 parku. Pamatā lidmašinu piloti atradās piespiedu atvaļinājumā, bet tehnika uzglabājās angāros. Objektīvā puse ir saistīta ar pārtraukumu rezervesdaļu piegādēs.Konflikta laikaposms sakrita ar PSRS sabrukumu, sarežģot rezervesdaļu iegādi. Tādejādi lidmašīnu Su-22 atrašanās rezervē definējama kā, triecien resursa saglabāšana.

                                        Peru ,Su-22
Neskatoties uz eksploatējamā Su-22M3 daudziem tehniskiem mīnusiem tam piemita viena pozitīva īpašība. Kā norādija ārvalstu analītiķi : Su-22 pilotu un apkopes tehniskā personāla mobilizācijai ar sekojošu kaujasgatavības saliedēšanu Peru patērēja vien nepilnas divas nedēļas ! Tādejādi izgaismojot specializēto lidmašīnu galveno plusu, eksploatācijas vienkāršība. Salīdzinājumām : karadarbības uzsākšanas laikā Peru GS kaujasspējas saglabāja vien 3 Mirage 2000P un 7 Su22M3 ! Svarīgākais ka turpmāk saglabājas sākotnējais 3 Mirage 2000P skaits , bet Su22M3 , no 7 vienībām ātri izaugot līdz 20  !     
Ekonomiskie apsvērumi kuri likti Peru GS izbūvē ir sekojoši. Samērojamības princips, valsts rīcībā esošie finansu resursi pretstatā taktisko-iznīcinātāju iegādes un eksploatācijas izmaksām. Nelielās moderno taktisko-iznīcinātāju Mirage-2000P flotes galvenais mērķuzdevums, gaisa dominantes izcīņa.

                                          PERU, Mirage-2000 P/DP

Iegūstot to, triecienfunkcijas veic mazcenas taktiskās-triecienlidmašīnas Su-22M3. Taču Gaisa dominances iegūšanai bija nepieciešams vairāk kā 3 kaujasgatavu Mirage 2000P. Šāds trūkums neļāva droši realizēt esošo Su-22 triecienpotencionālu. Karadarbībā šī nepilnība ļāva Ekvadoras Mirage F1 un Kfir C2 realizēt divus trāpijumus ,notriecot Su-22M3.
Ekvadoras Gs izbūvē pielietoja analoģisku koncepciju. Līdzība  saskatāma finansu resursos ,tie ir mazāk kā kaimiņam. Iepērkot Lielbritānijā 12 Jaguar taktiskās-triecienlidmašīnas kurām seko 19 taktiskie-iznīcinātāji  Mirage F-1JA. Lidmašīnām attiecīgi specializējoties sauzemes atbalsta un gaisa dominantes izcīņas jomā. Karadarbības sākšanās momentā Ekvadoras Gs kaujasspējas saglabāja 10 Mirage F1JA, no 4 līdz 6 Jaguar un aptuveni 10 Izrelā iepirkto taktisko-iznīcinātāju Kfir C2.
Specializētu platformu pielietošana GS izbūvē saistas ar  iegūstamiem plusiem :

a)-pilotu un tehniķu apmācības procesu vienkāršošana.
b)-spēcīgu, sabalansētu cena/rezultāts GS izbūve.
d)- eksploatācijā iesaistīto cilvēkresursa nelielās izmaksas.
e)- tehnikas nelielā iegādes cena.

Kā mīnusi ir starplatformu ''armatūras'' unifikācijas trūkums,  tehniski sarežģot un ''sadārdzinot''* eksploatāciju.
Ekvadora pirmā realizēja armatūras unifikācijas programu. Izrēlā  iepirktiem taktiskām triecienlidmašīnām Kfir C2  pakāpeniski nomainot jaunāka modeļa MirageF1JA , Jaguar GR 3 liaparātus. Turpmākā GS attīstība norit pēckonflikta perjodā. Izbūvē redzama dažādība , bet veinlaikus ir saskatāmi kopsaucēji. 

teorētisks*-Peru  Mirage-2000P/PD bruņojumā neatradās vidējās sniedzamības g-g VR Super 530.
''sadārdzinot''*- ir relativs jēdziens ja salīdzina iegādes cenu un turpmāko eksploatāciju. Izprotams kā valsts rīcībā esošā ''šodienas nauda'' pretstatā rītdienas (kura vel janopelna).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru