Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2011. gada 12. novembris

3 kaimiņu gaisa spēku attīstība-III.



Saistībā ar Peru realizēto modernizācijas programu Čīle veica atbilstošas pretpasākumus. Čīles militārā iepirkumu prakse tradicionāli realizē ''otro-roku'' bruņojuma politiku.Līdzīgi kā vairumam Latīņamerikas valstu tās GS pamatbruņojumu veidoja Mirge-III/5 un F-5  taktiskie-iznīcinātāji. Peru Mig-29 iepirkums un to sekojošā modernizāciju likvidēja Čīlei raksturīgo pārākuma sajūtu. Kā atbilde, 2002 gadā noslēdz 660milj.$  līgumu par 10 jaunu F16 Blok50/52 iegādi. Darijumam veidojot pamatni jaunajai GS attīstības koncepcijai.Pakļaujot aviācijas parku unifikācijai un stanartizācijai ļaujot iegūt ekonomisko efektu. Attīstības koncepcijā ieliekot modernu resursu pārvaldes elementu.

                                           Čīles gaissa spēku attīstības vadlīnija.

Darijums ar ASV ir atkāpe no praktizētās tehniskās politikas un definējas kā izņēmums. Turpmāk sekojot pieņemtai ''otro-roku'' vadlīnijai.  Par iepirkuma avotu kalpoja Nīderlande , kurai rezerves statusā atradās 36 F16AM/BM ''MLD''*. Uz rezervistu ''soliņa''esošo F16''MLD'' planieru resursa** atlikumam variējoties no 2300 līdz 2500 lidojuma stundām*. Kļūstot par Čīles GS iekārojamu iegādes objektu. Noskatītie Nīderlandes F-16 ''MLD'' ietver M2,5 programatūras paketi, bet nodomu realizācijai ir nepieciešams  ASV valsts departamenta akcepts.Pārdevējam saskaņošana saistas ar darijuma tehnisko pusi. Rezultātā, lidmašīnas programatūras iespēju listi pakļaujot '' liesināšanai''.

                                   Nīderlandes -F16AM/BM gatavojas ceļam uz Čīli.
   
Pamatā tās skar A-RL pašnovades VR vidustrajektorijas koriģēšanas iespēju, pretradiolokācijas VR izmantošanu, datu apmaiņas termināli  un kodolnesēja piekares pilona noliegšanu. 2005. gadā noslēdzot ar Nīderlandi 185 milj. vērtu darijumu, tās rīcībā nonāk 18 F-16AM/BM (MLD) lidmašīnu ar atbilstošu eksploatācijas aprīkojumu. Laiku vēlāk, 2009 gadā seko atkārtots 170 milj.$ darijums ar 16 F16AM/BM lidmašīnām un atbalsta aprīkojumu. Čīle ar kombinētu darijumu palīdzību ieguva 44 F-16 lielu floti. Blakus ieguvums no Nīderlandes darijuma ir resursu pārvaldes programatūra ''Delta'' -Vision Waves. Pašreizējā valsts militārā sadarbība aviotehnikas jomā notiek pamatā ar diviem klientiem. Dominējošā loma piederot Izrēlai. Pirmkārt skarot aviotehnikas elektronisko aprīkojumu un bruņojumu. Svarīgs elements ir eksplotējamā Phalcon AWACS platforma. 1993 gadā noslēdzot 150milj.$ līgumu ar Izrēlu par AWACS sistēmas  ''Phalcon'' izstrādi un iegādi. Čīles gaisa spēku rīcībā nonāca Latīņamerikas kontinentam ekskluzīvs spēka reizinātāja elements. Kā otrs spēka reizinātāja elements ir 2 vienību lielā KC-135'' Zeus'' tankeru flote.  Tehnaloģiski jūtīgākais platformu  efektivitātes elements ir nesamais bruņojums. Gaisa dominantes iegušanai nepieciešamas atbilstošas gaiss-gaiss VR. Veicot F16 pirkumu ASV pavērās līdz šim slēgtās tehnaloģiskā bruņojuma durvis.  2002 gada F16 Blok-50 iegādes kontrakta ''zemūdens'' sastāvdaļa ietvēra 100 VR Aim-120 AMRAAM ar sekojošu 145 milj.$ vērtu atkārtojumu 2009 gadā.  Neskatoties uz šādu ASV labvēlību Čīle turpina saglabāt militāro sadarbību ar Izrēlu iepērkot gaiss-gaiss raķetes Pithon-4/DERBY*.
Izrēlas tuvcīņas raķetēm Piton-4 kļūstot par F16 bruņojuma pamatu. Nelielas izmaiņas ir saistībā ar tālcīņas raķetēm. ASV iegādātās Aim-120 un Izrēlas ''DERBY'' savstarpēji sadalot floti. Vienlaicīgi Čīle nodrošinās ar spēcīgu draugu kura pieredze un iespējas ļauj veikt neatkarīgu no ASV tehniskās modernizācijas politiku. 
 Realizētā iepirkumu politika nodrošina nepieciešamo tehnisko un politisko drošības elementu.

no 2300 līdz 2500 lidojuma stundām*.  -F16A/B planiera resurs ir 6000h =20 eksploatācijas gadi. 300h/gadā. Planiera armatūras resursu iespējams pagarināt līdz 8000h.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru