Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2011. gada 5. novembris

Pasīvā aizardzība ,soft-kill-II.

Sākotnējā aizsardzības sistēmas konfigurācija turpmāk kļūst par flotes standartu. Pieaugot PKR ''intelektam'' izraisija sekojošas izmaiņas munīcijā. Sistēmas  munīcijas spektram pārklājot radiolokācijas, optisko -TV, lāzeru un  infrasarkanās novadē izmantojamo elektromagnētisko viļņu diapozonu. Laika gaitā kā viens no NATO flotes standartiem kļuva Lielbritānijas 130mm  SeaGnat lādiņu sistēma. Pamatiemesls lādiņa tilpums ! Ļaujot  veiksmīgi kalibrā integrēt plašu pretdarbības līdzekļu klāstu. Kā tādi kalpo :radiolokācijas ''caff'' atstarojošās ''sakidas'' un infrasarkanā diapozona ''flare'' -liesmas. Pretkuģu raķešu novades sistēmām pilnīgojoties radija vajadzību pēc daudz sarežģītākas pretdarbības sistēmas. Nepieciešamība spieda izstrādāt kombinētu sitēmu tai ietverot 3 elementus. Apvienojot atstarotāju ''skaidu'' , ātri izvēršamu IS/RL peldošo mērķu un uz kuģa izvērstās aktīvās elektroniskās predarbības elementi. Ar šādu elementu kopdarbību panākot nepieciešamo izdzīvošanas rezultātātu. Kā viens no mūsdienu pasīvās pretdarbības sistēmu etalonparaugiem jamin Dānijas kompānijas TERMA ražotā SKWS(Soft-Kill-Weapon-Sistem). Tās galvenais ieguvums izmantojamās munīcijas unversālums!
Taču minēto līdzekļu efektivitāte kļuva apšaubāma p.gs.80 gadu vidū. Iespējamā pretinieka pretkuģu raķešu programatūras  ''intelekts'' bija pieaudzis sekojošos virzienos. Izlikto ''chaff'' maldinošās atstarojošo skaidu sienu pārvarot ar sākotnēji pielietoto ''barjer lēcienu'', bet turpmāk aizstājot to ar vienkāršu pašnovades RLS nopauzēžanu. Sekojošā otrā līnijā izvērsto peldošo kuģa  IS/RL signāl-tēla imitātorus ignorējot pēc programatūrā ieliktā vēja, ātruma, mērķim raksturīgās signatūras  un kustības vektora sumāriem rādītājiem. Kā vājākais no elementiem izrādijās uz nesējiem izvērstais aktīvās elektroniskās predarbības kompleks. Pretkuģu raķešu novades sistēmas analoģiski kā pretradiolokācijas raķetes tika apveltītas ar pasīvo* iespēju realizēt novadi uz izstarotāju. Tādejādi  kuģa aktīvā elektroniskā pretdarbība uzbrūkošai PKR kalpoja par spožu gaismas staru tuneļa galā. Problēmas aktualitāte ierosināja p.gs.90 gados vadošajās pasaules lielvalstīs iztrādāt jaunu ''mānekļa'' novirzienu, ātri izvēršamu aktīvi radioelektronisko'' mānekli ''. Pirmie un ar lielākiem panākumiem šajā jaunrades jomā izcēlās austrālieši. Jaunradītam aktīvās elektroniskās pretdarbības  ''Nulka'' māneklim kļūstot par atzītu etalonu.

                                         Aktīvā Elektroniskā maldināšana.-''Nulka''
Austrāliešu izstrādei gūstot atzinību pirmkārt jau  britu sadraudzības valstīs, bet par galveno sistēmas klientu kļūst ASV JS. Ar ''Nulka'' sistēmu apgādājot vairums savas flotes platformu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru