Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2011. gada 10. novembris

3 kaimiņu gaisa spēku attīstība-I.

 1995 gada Čanepa ielejas konfliktam izskanot uzsākas Ekvadoras un Peru avioparka modernizācija. Liela daļa izmantojamo platformu ir izsmēlušas savu tehnisko resursu, bet to modernizācija ir tehniski un finansiāli ietilpīgs pasākums. Resura atjaunošanas problēmai klāt nāk divu lidmašīnu modeļu dienasta beigas ražotājvalstīs. Pirmkārt tas attiecināms uz Lielbritānijas Jaguar GR3 un Krievijas Su-17/22* lidaparātiem. Katrai no valstīm ir ierobežoti līdzekļi parka atjaunošanai. Ekvadorai uzvaras karogs ir radijs 500 milj.$ lielu iztrūkumu finansēs, kura likvidēšana prasa laiku.

EKVADORA, aviokomponentes attīstība saistas ar Izrēlu un DĀR iepērkot ''otro-roku'' Kfir C2/Cheetah-C.  Minētām valstīm izpārdodot par ''demokrātisku'' cenu armijas rezerves.
 Pirmais darijums, Izrēla  piegādā 16/2 Kfir C2/CT2. Kaujasspēju audzēšanai uzsvars tiek likts uz standartizāciju un modernizāciju.Vadlīnija, modeļiem Kfir /Cheetah pakāpeniski jaaizstāj izdienējošos Mirage F1JA un Jaguar. 2010 gadā DĀR firma Denel Aviation paziņo par noliktavas rezervju izpārdošanu, 12 Cheetah-C/D pārdošanu Ekvadorai. Darijumam ietverot: 78,5 milj.$ kompozīt kontraktu. Lidmašīnu armatūras sadaļas vērtība ir  43,4 milj.$,bet 5 gadu tehniskais atbalsts ģenerē papildus 35 miljonu $ kontraktu.

                                Iegādes iemesli, tehniskais raksturojums un perspektīva.

Lidmašīnas izvēle nau nejauša, DĀR Cheetah un Izrēlas Kfir bruņojums ir savietojams ar rīcībā esošo Izrēlas ieroču paleti. Kā uzsvēra Ekvadoras GS ģen. Leonardo Barreiro Cheetah ir jaaizstāj Mirage F1JA lidaparāti. Veicot skaitliskā ''pārrāvuma'' nišas aizpildītāj lomu. Abu modeļu kopskaitam sasniedzot 18/21 lidaparātu. Attīstības'' ceļa karte'' ir pakāpeniska virzība pretim vienotam daudzfuncionālām taktiskam-iznīcinātājam, esošam Kfir C10 standartam. No pašreiz ierindā izmantojamiem 13 Kfir ,aptuveni  6/8 ir C10 variants. Lielākie ieguvumi saistas ar Izrēlas piedāvāto tehnaloģisko paketi. Iegādēm kalpojot par īslaicīgu situācijas risinājumu. Turpmākie plānos ir ''otro-roku'' 4P vai  jaunu 4P+ iznīcinātāju iegāde. Spekulāciju listi pārstāv Mirage-2000, Su- 30MK vai Su-35 līnija. Pirmais no variantiem tiek pamatots ar Francijas Gs pārabruņošanu. Mirage-2000 flotes skaitliskais lielums un funkcionējoši, aktuāli modernizācijas modeļi. Svarīgs papildus elements, ārvalstu Mirage 2000 eksploatanti turpinās izmantot nākamos 20 gadus. Kā otrs iespējamis variants ir Krievijas Su-30MK(X) vai Su-35 iegāde. To salīdzinošā dārdzība lidaparātu skaitu aprobežos ar  9/12 vienībām. Pamatojums, Su30Mk(X) ir atvērta platforma un komplektācijā piemērojama pasūtītāja vēlmēm. Ilustrācija, Indijas/Indonēzijas ''MKI/M'' varianti ietver Francijas ,Izrēlas , Indijas, DĀR elektronikas un bruņojuma elementus. Kā pavadoša ilustrācija ir jamin 1996 gada Peru-Baltkrievijas Mig-29 darijums. Tam nekavējoties inicējot Ekvadoras interesi par Mig-29 iegādes iespējām Krievijā. Spiedīgā situācija finansēs un saskarsme ar Izrēlas speciālistiem pārliecināja par alternatīvu darijumu. Iemesli , valsts finanses apvienojumā ar pārdevēja nestabīlo stāvokli un Mig-29 modernizācijas ''ceļu kartes'' plāna trūkums. Laika gaitā izdarītā izvēle izrādījās pareiza ! Viss plūst un mainās, Ekvadora atkal ir nostādīta grūtas izvēles priekšā Mirage 2000 vai Su 30/35 ??? Ekvadoras GS nākotnes redzējums ir daudzfunkcionāla 4P/4P+  platforma.

Kapeic netiek apskatīti citi modeļi ? Pamatiemesls , ASV diskriminējošā atieksme pret Latīņamerikas valstīm saistībā ar aviokompleksiem- ,, miera baloži ir mūsu mīļākie putni''. Nelieli izņēmumi L-Amerikas kontinentā saistijās ar divām valstīm Venecuēlu un Čīli. Eksploatācijas laikā saskaroties ar'' tehniskā embargo'' elementiem ASV ir pārliecinoši izcīnijusi pirmo vietu nevēlamo klientu sarakstā. Pieminot JAS-39Gripen, to eksports ir jasaskaņo ar ASV valsts depatamentu sakarā ar  ''Made in USA'' komplektējošo elementu klātesamību.Tādejādi iegādes loku sašaurinot līdz 2 variantiem. Perspektīvā loks tiks paplašināts ar Ķīnas izstrādēm.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru