Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2012. gada 14. maijs

Lidmašīnas un modernizācija.

Finansu apsvērumi ir galvenie kuri neļauj vairumam pasaules valstu atjaunināt savu militāro avioparku. Pamatā šīs valstis izvēlas lētākus modernizācijas risinājumus. Tradicionāli modernizācijas paketes ir pieskaņotas klienta vēlmēm un maksātspējai. Katram no tiem izvēloties sev piemērotāko variantu. Kā labs  ilustratīvs piemērs ir jamin Mirage-III/Cheetah-Kfir/Mirage F1* un F-5 modernizācijas programas. Tehnisko pārveidojumu kodols saistas ar kabīnes avioniku, uguns novades kompleksu* un bruņojumu. Bieži šādas modernizācijas rezultātā tehniski novecojušie 3P taktiskie-iznīcinātāji iegūst 4P platformu tehniskās iespējas. Populārākās F-5, Mirge-III,Chetah ,Kfir ,Mirage F1 modernizācijas paketes piedāvā Izrēlas un Francijas avioražotāji. Brazīlija ,Čīle un Singapūra  izmanto Izrēlas piedāvāto paketi vieglo taktisko-iznīcinātāju F-5''Tiger''modernizācijai. Rezultātā, tehniski novecojušie iznīcinātāji iegūst tiem jaunas gaiss-gaiss un gaiss-zeme precīzo ieroču pielietošanas iespējas. Modernizācijas procesā iegūstot daudzfunkciju RLS apvienojumā ar datu sadales ''1553'' standartu rodas iespēja integrēt precīzo gaiss-zeme klases bruņojumu. Tehniski, 3P taktiskais -iznīcinātājs iegūst 4P iznīcinātājiem raksturīgās iespējas. Brazīlijas F-5 EM modernizācijas piemērs. Jaunais tehniskais aprīkojums nodrošina lāzer novades avb. un to pielietošanai nepieciešamo mērķnorādes konteineru izmantošanu  kā arī nacionālā ražojuma pretradiolokācijas raķetes MAR-1* integrāciju lidmašīnas bruņojuma listē! Tai iegūstot unversālas daudzfunkciju īpašības.
Līdzīga situācija vērojama Marokas Gs. Fancijas kompāniju Thales/Sagem koncorsijam piedāvājot Mirage F1 EM VI ''ASTRAC'' modernizācijas paketi. Programa ietver daudzfunkcionālo Thales RDY-3 radiolokātoru, vienoto datu sadales ''1553'' standartu un jaunu aizsardzības REC kompleksu.  Veiktās izmaiņas nodrošina gaiss-gaiss  tālcīņas VR Mica IR/EM un novades avb. AASM ''Hammer''pielietošanu. Modernizētie p.gs.70 gadu izlaiduma modeļi Mirage F1 EM savās tehniskās iespējās ir spējīgi spēkoties ar jaunākās modifikācijas F-16 Blok-50/52 lidmašīnām. Pateicoties integrētām gaiss-zeme avb. SBU-38 ''Hammer''(AASM) lidmašīna ir ieguvusi unikālas attālinātu mērķu satriekšanas iespējas.  Savstarpēji salīdzinot tehniskos rādītājus ,Mirage F1 iegūst rindu priekšrocību, salīdzinājumā  jaunāko 4P tirgus pretspēlētāju F-16 Blok-52.

                                              Dienvidāfrikas Republikas -Mirage F-1(3P)
     
Francijas piedāvātā pakete Marokas Gs ir atbilde uz ASV iestarpinājumu ''franču dārziņā''.  Ilglaicīgi Marokas vēlme atbilstoši modernizāt avioparku neguva ievērību Francijas avioražotāju aprindās. Francija, ārvalstu partneriem piedāvāja tiem finansiāli ''nepaceļamo'' Rafael. Šāda rīcība sašaurināja Francijas aviotehnikas eksploatantu tirgu. Izveidojušos tukšumu ātri aizpildija komerciāli izdevīgā ASV aviotehnika F-16 izskatā. Līdz ar vērojamo straujo tirgus nišas zaudēšanu Francija izveidoja ASTRAC modernizācijas paketi. Tā ietver 4P taktiskiem-iznīcinātājiem raksturīgo  tehnisko aprīkojumu un bruņojumu. Rezultātā, patērētājam iegūstot cenā un iespējās sabalansētu produktu. Francijai aktualizējot Mirage F-1 izstrādājumu starptautiskajā tirgū. Gaidāms ka par ASTRAC paketi ieinteresēsies Lībija, Jordānija. Tai javeicina arī jaunu klientu atrašana starptautiskajā tirgū un kā viens no tādiem, Argentīna. Grieķijas Gs piemērs, nospraustā mērķprograma paredz modernizēt agrīnos F-16 Blok-30 lidaparātus. Noskaidrojot piedāvāto modernizācijas pakešu cenu ,nesaskaņas izcēlās ASV un Izrēlas starpā. Izrēla ir vienīgā F-16 alternatīvās(nacionālās) komplektācijas tiesību turētāja. Tās piedāvātā  moderenizācijas pakete ir finansiāli un tehniski pieņemamāka par ASV.Piedāvājums ietver Izrēlai tradicionālus tehniskās jaunrades elementus. Modernizācijas programas ir efektīvs instruments ar kura  palīdzību tiek veiksmīgi sabalansētas finansu iespējas ar  militāri tehniskām vēlmēm. Ņemot vērā 4P+* un 5P* lidmašīnu iegādes un eksploatācijas dārdzību vairumam pasaules valstu militārās aviācijas pamatu veidos otro-roku 4P iznīcinātāji.

Uguns Novades Kompleks*-izšķir divu veidu UNK: vienkāršākās iever navigācijas un optisko-lāzer mērķņorādes sistēmu.Tās galvenie ieguvumi: vienkāršība,  eksploatācijas lētums jo darbības principa pamati ir līdzīgi ar raķetēs ietverto. Otra sarežģīta, pamata elements  daudzfunkcionālais radiolokātors.
REC*(-K)-RadioElektroniskās Cīņas -Kompleks
3/4 /4+/5P*- modernās aviācijas paaudžu iedalijums.

     

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru