Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2012. gada 4. novembris

Kravasmašīnas kā bruņmašīnas.

Jauna perspektīva  tendece pasaules bruņtehnikas jomā ir kravasmašīnu  šasiju pielāgošana moduļu bruņmašinām. Atšķirība starp bruņtransportieriem un bruņmašīnām slēpjas ''off-the-shelf ''*tehnaloģijas filozofijā. Ražotājs nebūvē speciālu bruņmašīnas modeli ,bet pielāgo izvēlētai šasijai aplikācijas elementu kopumu. Risinājums ļauj ražotājam elastīgi pielāgoties pasūtītāja specifikācijām un finansu iespējām atbilstošu tehnikas komplektāciju. Iemesls izstrādes tapšanai ir tradicionālo bruņtransportieru bāzes versiju finansu izmaksas. Tirgū tipveida bruņtransportiera izmaksas amplitūda atrodas no 0,6 milj.$ līdz 1,8 milj.$ par vienību. Lētāko un masveidīgāko bruņtransportiera listi pārstāv Krievijas BTR-80/90. To taktiski tehniskie rādītāji un konstrukcijas uzbūve vairs neatbilsts pasaules tirgus prasībām. Tehniski,  nīgrākie un lētākie tirgus piedāvājumi ir Ukrainas BTR-3/4 līnija. Jaunattīstības valstu tirgos lētākam produktam izspiežot dārgākos izstrādājumus. Eiropas zīmolu ražotājiem zaudējot finansu plūsmu no jaunattīstības valstu bruņojuma tirgiem. Ierosinot meklēt tehniski atbilstošākus tirgus risinājumus. Tradicionālo BTR cenas ''balastu'' veido neizmantojamās,vai mazizmantojamas tehniskās īpašības: monolītais bruņukorpus ,amfībijspēja ,''smagais'' bruņojums ,tehniskie pārlūkošanas līdzekļi. Konstrukciju tehniskos trūkumus veido zemais klīrens un pretfugasu V-ģeometriskās konfigurācijas trūkums.Vairums karadarbību uzrādot vajadzību pēc tehniski vienkāršāka ,drošāka un lētāka risinājuma. Konstrukcijas cenas samazinājums ierosina patērētājam veikt lielākas tehnikas iegādes. Karadarbībā ļaujot veikt bruņtehnikas resursu pārdali. Dārgākās konstrukcijas izbrīvējot no otršķirīgu funkciju veikšanas. Kravasmašīnu moduļ-bruņmašīnām uzticot tādus uzdevumus kā:  strēlnieku vada transportēšana , konvoju eskorts, atbildības rajonu un objektu patrulēšana, mobilo kontroles punktu funkcija, sanitārās evakuācijas un pretpartizāņu apkarošanas pinākumus. Bruņukabīne apvienojumā ar Multilift moduļ platformu ļauj ātri variēt mērķnozīmi . Lietuvas BS iepirktiem Sisu E13TP  pildot bruņtehnikas evakuātora -transporta, KVC, RLS vai citu konteinerizētu ieroču nesēj platformu funkcijas. Pārskaitītām īpašībām ļaujot izveidot jaunu ,kravas- moduļu bruņmašīnu koncepciju. Konstrukcijai piemīt salīdzinoši nelieli mīnusi tādi kā peldētprasmes trūkums ,un pārgājamība apvidū. Mazcenu valst armijām ieguvumi saistas ar iegādes un galvenais, eksploatācijas izdevumiem !


                                                Šveices ''MOWAG'' kompānijas Duro-III P

Kravas moduļ-bruņmašinai spējās ir pildīt līdz 85% BTR atvēlēto uzdevumu . Iegādes cenā veidojot tikai 1/4 no BTR izmaksām ,eksploatācijā paliekot ārpus konkurences. Aizsardzība, bruņukapsulas aizsardzība papildinās ar alumīnija-keramiskās bruņas elementiem. Izvēlētais risinājums ir adekvāts veicamiem uzdevumiem,droši pasargājot apkalpi no strēlniekieroču raidītās pretuguns. Konflikta  perjodā, aizsardzībai no prettanku raķešmetēju raidītiem lādiņiem nodrošinot ar  aktīvās aizsardzības sistēmu.

                             IBD Deisenroth Engineering, aktīvā aizsardzība.
 
 Sākot no p.gs.90 gadiem kravas moduļ-bruņumašīnu izstrādei pievēršas somi, kompānija PATRIA piedāvā  valsts BS bruņu aplikācijas kravasmašīnu, vilcēju-evakuātoru. Koncepcija bruņmašīnu būvētāju un tirgotāju rindās ir nesaprotama. Nesaprašana ir finansiāli izdevīga !
Vajadzīgi vairāk kā 12 gadi lai ideja taptu saprotama un iegūtu jaunu veidolu. Šveices ''MOWAG'' kompānijai  izveidojot DURO-IIIP izstrādni. Pirmos iepirkumus veic Vācija miera uzturēšanas kontingenta tehniskai komplektācijai. Afganistānā ,tehnika apliecina savu dzīvotspēju un atrodas tās sekotāji. Krievija ,Tatarstanā KAMAZ rūpnīcā ražotais bruņtehnikas ''Triumf'' modelis.
Redzams ka ir atrasta jauna tirgus ''ādere'' kuras veiksmīga attīstīšana ir saistīta ar civilās šasijas apaudzēšanau ar militāriem ''puzles'' elementiem. Darbības lauks kur mazām valstīm vaiksmīgi attīstīt atbilstošu militāro ražotni. Koncepcijai pidot sitēm integrētāja lomu. Kravasmašīnas nesējā integrējot militāro izstrādņu produktu, sintētisko ,kompozīt bruņu, piekares elementus ,bruņojuma moduļus utt.

off-the-shelf *-no plaukta ,gatavs lietošanai.
                                          

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru