Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2012. gada 23. novembris

12,7 mm unversālā karabīne, ASV un Eiropas ceļi.

Kopš p.gs. 90 gadiem daudzu armiju bruņojumā ienāk 12,7mm unversālās karabīnes. To galvenā mērķnozīme : tehnikas vienību ,apbūvē slēpta pretinieka satriekšana un apspiešana lielā distancē. Lielkalībra unversālo karabīņu attīstība notiek divos, pusautomātisko un manuāli pārlādējamo konstrukciju atzaros. Lielāko popularitāti pusautomātiskājā risinājumā iemanto ASV ''Barret'' kompānijas M-82A1 konstrukcija. Armijai izvēloties pusautomātiskā raidijumu režīma sniegtās priekšrocības. Precizitātes kritumu distancē kompensē ar raidijumu skaits. Ļaujot īsā laika sprīdī veikt 10-12 raidijumus ar to panākot augstu tāpijuma varbūtību.

                                              12,7mm M82A1 ''Barret ''

 Ievērojama loma ieroču efektivitātē spēlē izmantojamā munīcija. Raidijumiem lielās distancēs pielietojot atvieglināto ,paaugstinātas precizitātes 12,7mm snaiper munīciju. Bruņutehniku, helikopteru un apbūvē slēptu mērķu satriekšanai izmantojot norvēģu kompānijas  12,7mm''Raufoss'' piedāvāto mūnīciju. Tās sevišķā vērtība slēpjas satriekšanas specifikā .Izmantojot trieciena ierosinātu lodes detonāciju aiz sķēršļa - 12,7mm ,,Raufoss'' munīcija, Irakas prakse. Piemīt duāla iedarbība uz mērķi, nodrošina 11mm(1,1cm) bruņas caursišanu 800m distancē ! Kompānijas ''Raufoss'' Mk211 12,7mm munīcijai pārvarot  vairums BTR un KKM sānu projekcijas standarta bruņu. Trāpijuma reazultātā  ģenerētai ''šķembu'' plūsmai iznīcinot vai ievainojot apkalpi, bet motora nodalijumā vai degvielas tvertņu apvidū var ierosināt degvielas pašaizdegšanos. Mūsdienās, daudzu valstu strēlnieku apbruņojuma liste iekļauj 12,7mm unversālo karabīni. Apsvērumi kuri veicina unversālo karabīņu izplatību pasaules armijās ir sekojoši.Ieroča svars ir pretimnākoš mobilai karadarbībai ,ļaujot ietvert to motorizētas grupas apbruņojumā. 12,7mm  M2''Brauning'' ložmetēja munīcija pārklāj plašu veicamo uzdevumu loku. Uzbrukumā, atklātā apvidū un apbūvē, ātri un precīzi satriekt 800/1200m distancē atklātos pretestības punktus. Aizsardzībā,''divu soļu'' taktikas ietvaros mobilai grupai panākot pretinieka mehanizēto un motorizēto kolonu  saistīšanu apvidū, ar turpmāko artilērijas un aviācijas uguns vektorizēšanu.Speciālās nozīmes spēku interesi piesaista, ieroča kalibrs ar radīto munīcija raciona apjomu.  Grupas rīcībā nonākot pietiekami efektīvam, ekonomiskam un distancionālam pretinieka objektu*neitralizēšanas līdzeklim. Atšķirīgi uzdevumi izvirza dažādas prasības ierocim.  Vairumā iekšējās drošības uzdevumiem nepieciešams ierocis ar labu šķēršļu ''cauraušanu'' un satriekšanas precizitāti. Pusautomātisko konstrukcijas gadijumā 1200m distancē ''punktveida'' trāpijums definējas kā veiksme. ASV kompānijai ''Barret'' minēto precizitātes prasību apmierināšani laižot apgrozībā manuāli pārlādējamu  M-95/M-107 līniju.  Lietuvai atšķirībā no Latvijas un Igaunijas izvēloties armijai amerikāņu vērtības, M-82A1''Barret''.Eiropas 12,7mm uversālo karabīņu līnijas atšķiras no aizokeāna ar manuālo pārlādi. Kā arguments šādai ieroču ''stagnācijai'' minās precizitātes apsvērumi. Pazīstamāko zīmolu unversālās 12,7mm karabīnes, austriešu  Steyr-Mannlicher Hs-50 ,  franču /beļģu PGM Precision of Poisy/FN/Herstal- Hacete-II un britu ''Accuracy International'' AW-50.

                          Austrijas 12,7mm unversālā karabīne ''Steyr'' Hs-50.
   
 Austriešu ''Steyr'' Hs-50 nokļūstot uzmanībā Irānas darijuma sakarā ar vēlāku ieroča izgaišmošanos Irākā.Franču kompānijas  PGM Precision of Poisy/ Hacete-II . Latvijas noslēgtais ieroču darijums ar FN/Herstal paredz PGM Precision of Poisy/ Hacete-II iegādi.  Ierocis atšķiras ar svaru , sniedzamības precizitāti un speciālo munīcijas pielietojumu , optimizēts divējādam* pielietojumam. Unversālā līnija ir pretimnākoša ar iegādes cenu kura svārstās  no 4000 $ līdz 8500$ par pusautomātisko variantu.
Ierocim sniedzot sekojošas priekšrocības distanci ,precizitāti , lielu munīcijas nomenkalatūru un mērķu satriekšanas unversālumu.
 

objektu*- vieglā bruņtehnika-KKM /BTR ,aviobāzēs esošu aviāciju ,radiolokātorus,zenītkompleksus utt. 
anti-material rifle*- unversālā kalibra karabīne, analoģija ar flotes 57/76mm . Uversālums satriecamo mērķu listē.
divējādam*- valsts iekšējās un ārējās drošibas struktūrās.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru