Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2014. gada 4. jūlijs

Kodolmērķi Lielbritānijā un Latvijā.

 Krītot PSRS un setelītvalstu impērijai plašai publikai kļūst pieejamai varbutējā kodolkonflikta kodolplāni. Bijušo setelītvalstu Polijas,VDR* ,Čeho-Slovākijas militārās un politiskās aprindas dalās ar vēsturiski nozīmīgu informāciju, aukstā kara kodolplāniem.Tā ir aktuāla arī  Latvijai. Tie attaino prioritāro mērķlisti un atsevišķi ņemtus objektus. Interesanti, spoguļprojekcijā var tikt nodefinēti satriekšanai pakļautie objekti Latvijā. Vētijot vēsturi un apzinot nozīmīgu militāro objektu atrašānās vietas un infrastruktūru Latvijā, Igaunijā un Lietuvā.Ilgākā laikaposmā mērķlistē ietverto objektu skaits var atšķirties to nosaka izmaiņas ''pretinieka'' militārajos objektos kā arī koncepcija ''kā satriekt''*. 2014 jūlija sākuma datumos britu laikrakstos, piemēram ''Cornishguardian'' publicē p.gs.70 gados aktuālos varbūtējo padomju kodoltriecienu objektus Lielbritānijas teritorijā. Valdībai piebilstot ka mērķu liste neietver vel rindu objektu , tātad arī šodien aktuāli. To skaits svārstās no 106 līdz 116 objektiem. Pāgājušā gadsimta -70 gados Lielbritānijā par kodoltrieciena objektiem figurēja : 38 lielpilsētas, 37 Lielbritānijas un ASV aviobāzes, 25 sakaru-vadības un radiolokācijas centri kā arī 6 jūras spēku bāzes. Taktika , lai nodrošinātu V-bumbvedēju izdzīvošanu  realizēja to izsēju uz rezerves airadromiem, viens no tiem-Brawdy. Izdzīvošanas taktikas ietekmē rezerves rajonā attīstot civilo aizsardzību. Britu V-kodolbumvedēju laikmeta iezīme , primārais ir kodolspēku izdzīvošana ,otršķirīgais civiliedzīvotāji ! Pilsētas kurās ir attīstītas civilās aizsardzības būves kalpo kā tieša norāde un esamību mērķlistē. Izmaiņas britu listē ierosina kodolpotencionāla pārnešana uz kodolzemūdenēm. To plānos atzīmēts ka PSRS p.gs.70 gados raidāmais potencionāls ietver 150 sauzemes vidējās sniedzamības BR un nezināmu skaitu zemūdenēs izvērto balistisko raķešu. Kā saprotam zināma daļa ši potencionāla atradās Latvijas teritorijā : pēc Ilgoņa Upmaļa  apkopotās informācijas p.gs.60/70/80 gadi  6 raķešbāzes un 4 raķešu šahtu atrašānās vietas : Alūksne/Zeltiņi-Londona* ,Bārta, Skaistkalne,Nīkrāce,Vaiņode, Rudbārži, Tērvete, Misa (Ķekava, Iecava ,Lembārte, Zālīte) Eleja , Augstkalne.  Par galveno p.gs.60-70 gadu ieroci uzskatāma vidējās sniedzamības BR SS-4/5 /R-12U ''Sandal''/ ''Dvina'' .Neliela daļa informācijas par jūtīgo objektu atrāšanās vietām Latvijas teritorijā- diggers.lv.

Izvērsums kartē ar pamatojumu.

Apzinot informāciju par komandcetru, kodolraķešu ,kodnesēju aviācijas airadromiem un 
zenītkompleksiem varam iegūt priekštatu par pretspēlētāja raidāmo kodoltriecienu atrašanās vietām p.gs.70-80 gados.  Nebūtu jaaizmirst ka p.gs.70 gados kodoltrieciens tiktu vērsts kā minimums divām Latvijas lielpilsētām Rīga un Liepāja. Liepāja ir netikai PSRS JKF bāze bet arī kodolnesēju zemūdeņu Golf-II/III bāze.  Izmaiņas  listē nāk ar jaunumiem,  izvēršot taktisko kodolnesējus Su-24-Tukumā. Netieša norāde uz Tukuma piederību kodollistei ir netālu izvērstā sedzējvienība, zenītraķešu sitēma S-300*. Kā kodolmērķi uzskatāmi  PGA zenītsistēmas S-200 izvēršanas vietas.  Spoguļprojekcija  parāda ka p.gs.80 gados agrās brīdināšanas elementi, Skrundas lokātors ir kodoltrieciena objekts.

VDR*-V'acijas Demokrātiskā Republika
''kā satriekt''*-jautājums par pirmšķirīgo un otršķirīgo mērķu satriekšanu. Piemērs , p.gs.80 gados līdz ar stratēģisko-bumvedēju B-1B''Lancer'' ASV pieņēma jaunu PGA sistēmas aktīvās pārvarēšanas koncepciju. Primāro mērķu sasniegšana, PGA sistēmas šķēršļi tiek likvidēti ar taktisko kodolraķešu SRAM palīdzību(10-40-50-150kt). Teritorijas kuras atradās PSRS ārejās līnijas PGA : Latvija , Lietuva, Igaunija, Baltkrievija. Kā objekti uzskatāmi KP, telpas kontroles radiolokātori, tālās sniedzamības SA-5/S-200 ZRS dislokācijas vietas un PGA aviobāzes.

Alūksne/Zeltiņi -Londona*- tikai viena no starta pozīcijām .
zenīraķešu sistēma S-300* - laikam jauna perspektīva sistēma ,un izvēršas tikai sevišķi svarīgu objektu aizsardzībai.
                                                       

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru