Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2014. gada 22. jūlijs

Serbija, trieciekompleks ALAS.

 Serbija ir pirmā valsts kura uzdrīkstas iespraukties Izrēlas kontrolētā unversālo triecienkompleksu Sike-LR/Tammuz/ tirgus nišā. Iemesli kapeic Eiropas ieročražotāju valstis navēlas apgūt šo perspektīvo ieroču nišu ir nacionālos MRK  dominējošais aviācijas lobijs. Pārdalot finanses aviācijai, aviobruņojuma izstrādei un iepirkumiem. Serbijas MRK saskatija perspektīvu maksātspējīgu tirgu Persijas līča valstu vidū.
                                           4 VR ALAS starta kompleks.              

Turklāt ieinteresētā valsts bija gatava daļēji finansēt projekta izstrādi. 2013 gadā Serbija noslēdza darijumu ar AAE. Izstrādāja un piedāvā starptautiskā tirgū ALAS no 5km līdz 25km sniedzamības triecienkompleksu. Izstrādē ietvertie principi atkārto Izrēlas  Spike NLOS/''Tammuz'' triecienkompleksā ietvertos risinājumus. Ņemot vērā Persijas līča pasūtītāja specifikācijas, ALAS ietver rindu oriģinālu risinājumu. Viens no tiem, raķetes navigācijā izmanto lētu INS sistēmu ar to tiek minimizēta atkarība no GPS navigācijas. Otimāls risinājums vidējās sniedzamibas no 10km līdz 25km distancei. Atšķirībā no Sike NLOS cietās degvielas dzinēja ALAS izmanto mini turboreaktīvo dzinēju TMM-040 ''Mongoose''. Ļaujot netikai sasniegt lielāku darbības tālumu bet arī uzturēt nākotnes attīstības potencionālu. Tālākie plāni saistas ar 60km un 100km sniedzamību. Kompleksa vadības elektroniskā sadaļa un raķetē ir ietverti brīvo piegādātāju* elektroniskie elementi.Vienreiz izlietojamās raķetes komplektācija ietver sadzīves elektronikas elementus. Optiskā diapozona TV -CCD / IS kamera  ar divvirzienu datu apmaiņu notiek izmantojot optiskās šķiedras līniju. Nodrošinot operātoru un interaktīvo atsaiti.  Raķetes ptiskās novades bloks paredz divus izpildijumus dienai vai d/n tumšajam laikam. Ļaujot klientam atkarībā no vajadzības pielāgot ieroci konkrētai kaujaslauka situācijai. paralēli tehniskais risinājums ļauj racionālāk pārvaldīt finanses. Spektrāli dalīta novades sistēma ir tehniski vienkāršāks risinājums. Maksa ir zemāka noturība pret pretinieka tehnisko pretdarbību. It sevišķi saskarsmē ar jūras mērķiem. Virszemes bruņtehnikas pretdarbība interaktīvi pārvaldāmām raķetēm ir iespējama tikai ar aktīvās aizsardzības* palīdzību. Neskatoties uz atsevišķiem trūkumiem serbu risinājums ir finansiāli lētāks par Spike-NLOS ietvero unversālo principu.Nezināmie elementi ir : lidojuma takas izmaiņu elestība , zalves iespēja ar vienlaicīgu mērķu satriekšanas iespēju, laika sprīdis no 1s līdz 4s.Paredzams ka raķete ar optiskās korekcijas līniju ietver standarta optiskā kontrasta satvērēju/pavadītāju noreducējot operātora darbu līdz marķiera uzlikšanai uz izvēlēto objektu. Līdz ar sniedzamības pieaugumu datu apmaiņa tiek pārnesta uz kriptogrāfiski aizsargātu radiolīniju.Minējumu sadaļa ir saistīta ar automatizētu mērķa atpazīšanas algoritmu. Eiropas patērētājam būtiski zināt kādā leņķī tiek satriekts mērķis. Izskaidrojas ar ēku un zaļās zonas radītiem apskates ierobežojumiem, ēnu zonām.


                                           Triecienkompleka  ALAS izmēģinājumu stādija.

 Tāldarbības kompleksa ALAS-2 vājā vieta ir divvirzienu datu apmaiņas līnija. Perspektīvā pretiniekam pielietojot radioelektroniskās pretdarbības kompleksus minētā ieroča realizācija tiek degradēta vai bloķēta. Viens no vienkāršiem REPretdarbības pārvarēšanas elementiem tālās distancēs ir ''dežūr lādiņa'' principa izmantošana. Paredz izlūkgrupu/ugunskoriģētāju slēptu darbību apvidū. Grupas ugunspieprasijums ir primārs elements atklāto mērķu satriekšanai. Kompleka ALAS-2 operātors iestata raķetē grupas aptuvenās atrašānās koordinātes(+/- 3km). Izlūkgrupas rīcībā atrodas ROVER* analoga terminālis. Izlūkgrupas ugunskoriģētājs autorizējas kā ieroča-ID lietotājs un veic mērķa korekciju. Šāda shēma neitralizē REP sistēmu kompleksa korekcijas līniju blokādi. Atbrīvo kompleksa vadības punktu no raidītā ieroča pārvaldības pienākumiem noreducējot ugunsatbalstu līdz artilērijā pieņemtam ''zalve- manevrs''. Par kompleksa tehnisko pilnību var spriest pēc pasūtītāja. AAE slēdz kontraktu par unversālo triecienkompleksu ALAS iegādiAAE  kompleksa ALAS iegāde nau nejauša to mērķnozīme ir tālcīņa ar iespējamo Irānas liellaivu ''spieta taktiku''. Kompleks tiek pozicinēta kā daudzplatformu : virsūdens kuģi ,helikopteri ,dažādi sauzemes bezbruņas un bruņplatformas. Iespējas ko iegūst, sauzemes un jūras mērķu satriekšana. Piemēram, ar ALAS raķetēm bruņota helikoptera  spējās ir veikt raidijumus ārpus korvešu PGA zonas. Ņemot vērā raķetes ALAS nelielo 55kg svaru helikoptera arsenāls  var sasniegt 8-16 VR. Divu helikopteru uguns kapacitāte var neitralizēt helikopter-doka ''Mistrale''  jūras nesto desantu. Sauzemes karadarbībā, izmantojot izlūkgrupu /ugunskoriģētājus vienkārša Mi-8/17 helikpera raidijumi vienmēr atradīsies ārpus pretinieka PeZRS vai MZRS uguns sniedzamības lauka.
                                    
 brīvo piegādātāju*-izprast neatkarīgus elektronisko elementu ražotājus Taivana, Ķīna, Indija.                         Rover* -vienkārs datu apmaiņas terminālis , datu apmaiņa var notikt 10/15km distancē.                          

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru