Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2015. gada 20. novembris

Konflikti ,politika un tehnika.

Karadarbība Sīrijas un Irakas teritorijā saitas ar pārbīdēm ieroču tirgos. Iraka ,neskatoties uz ''pēckara'' dominēšanu reģionā līdztekus ASV bruņojumam veic apjomīgas bruņojuma iegādes Krievijā. Pirmkārt tas tiek saitīts ar triecienlidmašīnām Su-25 , helikopteriem Mi-17/-35/-28 un MZARS ''Pancirj''C1. Vienozīmīgi lielākais pārsteigums ir moderno triecienhelikopteru Mi-28 iegāde. Pirkums izskaidrojas ar politiskiem un tehniskiem cēloņiem. Triecienlidmašinu Su-25 iegāde noritēja atstatus  no F-16 C/D pasūtijuma. Iemesls ir tīri paktisks. Irākas Gs Sadama Husseina laikā eksploatēja Su-25. Personāls ir pazīstams ar lidaparātu, atrodamie piloti un apkalpojošais personāls ļauj lidaparātu nekavējoši iesaitīt cīņās. Svarīgi ka iepirkums un piegāde noritēja valstij kritiskā perjodā- IV frontei pietuvinoties Bagdādei. Krievijai vienīgai veicot ieroču piegādes ekspress risinājumu ar ko lielā mērā nosargājot Irakas valdību no krišanas.Krievijas veiktais žests materijalizējās daudz vērtīgākos pasūtijumos :''Pancirj''C1,Mi-28 ,bruņtehnikas ,artilērijas iegādēs.

                                                   Mi-28- kaujas pielietojums.

Ieroču iepirkumi  tradicionāli kalpo par politisko izmaiņu indikātoriem. Arābu tradicionāli laicīgās varas valstīs: Ēģipte, Alžīra, Iraka sastapa islama radikālo kustību aktivizēšanos, bet nesastapa sabiedrotā izpratni. Notikumiem liekot pārvērtēt drošibas arhitektūras principus. Vērojams ka iztrūkstošās aktuālās militārās tehnaloģijas Iraka iepērk Ķīnā. Bezpilotu''Reaper''MQ-1/-9 analogu CH-4B .Jaatzīmē ka BPLS CH-4B iepirkumus veic AAE un Saud Arābija. Cēlonis, ASV tehnikas iegādes procedūras sarežģītība un apmācības ilgums ,bet šādi ieroči tām ir nepiecieciešami jau vakar.

                                               
                                                Ķīnas kaujas bezpilotnieks CH-4B.
                            
 Vērojama paradoksāla situācija, Krievijas aktivitātes Sīrijā rada dividendes reģionā. Ēģiptes zināmais darijums, triecienhelikopteri Ka-52,bet perspektīva- S-300 un MiG-35, Nopietns pagrieziens gaidāms Persijas līča rajonā, AAE izskata Su-35 iegādes iespēju ! Darijums ar Persijas līča valsti kalpos par nopietnu pieteikumu aviācijas tirgū. Pagaidām Su-35 saglabā tradicionālo ''Suhoi'' noieta areālu:Ķīna (24). Indonēzija (12).Cēloņi šadai Krievijas bruņojuma noieta popularitātei slēpjas Tuvos Austrumos realizētā ārpolitikā. 
  
                                                   

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru