Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2018. gada 9. septembris

Mācības un pretinieks.

Katras militāras mācības tiek pielāgotas varbūtējā pretinieka izmantotās taktikas neitralizācijai. Militārās pretspēles jomā līdz p.gs. 90 gadiem lielākos panākumus demonstrēja ASV. Armijas ierindā radot speciālu OPFOR brigādi, uzdevums maksimāli atdarināt PSRS/Krievijas un citu varbūtējo pretinieku taktiku. Tai aptverot arī vizuālo sadaļu, tehniku un apģērbu. ASV pieredze , ekonomiskie faktori, eksplotācijas un remonta izmaksas ierosina surogātmodeļu iztrādi. Par to bāzi izmantojot armijas apritē izmantojamus BTR M113A2 un vieglo tanku M-551 šasijas.

                                           OPFOR BMP-2(KKM) surogāts.      
 Spici sasniedzot ar speciālu, ārvalstīs veiktu PSRS/Krievijas tehnikas elementu iepirkumiem. Jaatzīmē , ka PSRS/Krievijas tehnika arī šodien dominē  visos  iespējamos pasaules konfliktos.  Pēc PSRS sabrukšanas NATO iegūst jaunas dalībvalstis ar Warpac standarta bruņojumu. Teorētiski , NATO iegūst viegli pielāgojamas OPFOR  optimizējamas daļas. Lielākās mācībās, OPFOR uzdevumi tiek deleģēti valtīm ar  atbilstošu warpac tehniku. Minētie OPFOR pasākumi ir nepilnīgi un dotajā brīdī vairs neatbilst varbūtējā pretinieka tēlam un taktiskā mustura attīstībai. Praktiskos lielumos, nevienā no NATO valstīm, izņemot ASV, nepastāv specializētu OPFOR: bataljona, pulka lieluma vienību. Lielākajā vairumā gadijumu NATO mācībās izspēlētais OPFOR taktiskais musturs un ietvertiem paņēmieniem piemīt formāls raksturs, tas neattaino varbūtējā pretinieka pilnveidoto taktiku. Aprobežojoties ar  moderno missiju ''basmaču'': Afagnistāna,Iraka, Jemenā utt. teātriem piederīgiem žanriem

Formālisms.

  Autora skatijums ,  līdzīgi ASV -OPFOR praksei ,specializētas vienības funkcionēšana ir javeido kā valsts-privātās partnerības struktūru. Valsts Bs deleģējot kādu no rezevistu struktūrām , ZS bataljoniem OPFOR bāzes veidošanai. Zemessardzes OPFOR bataljona bruņojumam ,taktikai un paņēmieniem ir  maksimāli jaatbilst varbūtējā apdraudējuma tēlam. Iesaiste mācībās ir janodrošina maksimālu ticamību, pieradināt karēvi pie tēla un taktikas. Paredzot dežūrlistes noliedzošos argumentus: dārgi un provakatīvi. N1-dārgi ,kritika nevietā. Tehnikas modeļi, 4x4/6x6 Ural-375, BMP-2 ,BTR-70/80 iepirkuma izmaksas ir salīdzinoši simboliskas- niecīgas. Precīzāk , funkcionejoša vai deaktivizēras BMP-2 iegāde  svārstās no 180.000$ līdz 300.000 $ bet BTR-70-200.000 $ gabalā. Pretstatam, pilvērtīga KKM  CV9030/35 vai AMV-30 vienības  iegades izmakas svārstās no 2,5 milj.$ līdz 3,6 milj.$. Par warpac tehnikas iegādes avotu var kalpot: Čehijas, Slovākijas, Polijas, Bulgārijas,Ukrainas bruņtehnikas rezeves. Praktiskos lielumos iegūstot renovētas ,kapitāloremontu izgājušas bruņtehnikas vienības. Salīdzinoši dārgāks ir civilais BM ''Tigr''iepirkums. Kvalitatīvi apģērba un uzkabes elementu iegādei izmantojot ''voentorg'' tīklu. Šo dekoratīvo elementu summārās izmaksas ir simboliskas. Vienības vērtīgākā ekipējuma sadaļu veidotu standarta sakari un treniņiem paredzētie lāzerimitācijas elementi. Neapšaubāmi , nav ignorējami jaunākie Krievijas GDS* daļu izmantotie tehniskie elementi un to iespaidā jaunradītie taktiskie paņēmieni. Uzskaitot, kvadrokopteri ,bezpilotnieki , taktiskā līmeņa-REP līdzekļi, kvadrocikli, snaiperu komandas utt. Minētās komplektācijas OPFOR mācībās veicot pretestības punkta pārņemšanu vai pārņemta objekta aizsardzību.  Valsts BS daļām iegūstot treniņu pieredzi saskarsmē ar augstas ticamības pretinieka Tēlu un taktiku. N2-provakatīvi ! Neatbilst patiesībai , izmantojamā tehnika, bruņojums vai uniforma ? PSRS/Krievijas standarta tehnika eksploatējās lielākā vairuma pasaules valstu un tiek  plaši izmantota neformālos spēka formējumos sākot no Jemenas, Irākas, Sīrijas un beidzot ar Ukrainu.  Vizuālais tēls vai Forma ? Tā nav oficālā Krievijas BS- uniforma ! Piemēram, oficiālā kremļa fabula vēsta ,ka agresija Ukrainā veic neformālas spēka struktūras kurām ir vietējā (ogļraču/rūpnīcu) proletariāta izcelsme, bet tiem simpatizē Krievija ar ''humanitāro'' palīdzību.                                          
                                                     

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru