Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2018. gada 22. septembris

Sīrija, Il-20 notriekšana.

18.septembrī  Krievijas Gs mīklainos apstākļos zaudē radioelektroniskās izlūkošanas lidmašinu Il-20. Pēc oficiālās versijas ,lidaparāts Il-20 notriekšanas brīdī atradās 35km no krasta gatavojoties veikt piezemēšanos Krievijas kontrolētā Hmeimim aviobāzē. Pēc autora domām, atgadijums izgaismo vairākus neskaidības elementus. Krievijas ziņas,  Il-20 notrieca Sīrijas PGA spēku S-200 zenītsistēmas apkalpe.  Tehniski, sistēma ir p.gs.60 gadu izstrāde kura ir piedzīvojusi vairākas modernizācijas.  To  kopējai summai nenovēršot izstrādes laikaposmam rakturīgo tehnaloģiju  slieksņus. Atgadijums liek uzdot jautājumus par Krievijas un Sīrijas spēku vadību un koordinācijas kvalitāti. Lidz ar Krievijas kontingenta izvēršanu Hmeimimas avb. Sīrijas gaisa telpas kontrole atrodas Krievijas virsvadībā. Bāzē izvēršot jaunākās paaudzes m-, dm-, cm-diapozona RLS kā arī pasīvās REI sistēmas ''Kaļčuga'' analogu. Neskaitot sauzemes RLS , gaisa telpas kontroli perjodiski nodrošina stipri liesināts AWACS analogs A-50M un REI lidmašina IL-20. Minētie tehniskie līdzekļi nodrošina gaisa telpas kā arī virsmas precīzo kontroli. Il-20-tehniskais aprīkojums ir optimizēts virsmas izlūkošanai bet modernizācijas ietvaros apgādāta ar SIGINT* aprīkojumu. Organizātoriski, Sīrijas armija , PGA ar GS atrodas Krievijas virspavēlniecības pakļautībā. Tas nozīmē, darbības koordināciju un informatīvo nodrošinājumu kurā virsvadība pieder Krievijai. Sīrijas Bs funkcionēšana notiek tikai pateicoties patrona visaptverošam atbaltam ,nodrošinot bruņojuma piegādes tā renovāciju ,degvielas un munīcijas kā arī izlūkošanas datu piegādi. Paralēli tehniskam atbalstam notiek Sīrijas Bs personālsastāva apmācība.  Liela daļa PGA eksploatētās tehnikas apkalpes sastāv no , vai ietver padomnieku klātbūtni.  Pirmkārt tas attiecas uz S-200 un ''Buk''M1-2 sistēmām.. Apgalvojums N1: Izrēla izmantoja Il-20 kā vairogu 4 F16 piesegšanai ! Zinot S-200 tehniskos reksturlielumus, pastāvošo subordināciju un tehnisko padomnieku klātbūtni , izklausās vairāk kā dīvaini. Apvienotai gaisa telpas kontrolei zinot par lielgabarītu lidaparāta IL-20 klātbūtni, S-200 atbildības zonā, pielietojums ir noliegts.

                                                   
Minējums par ''aizsegu'' neiztur ešalonu atšķirības kritiku. Pēc Izrelas datiem , 4 F16 trieciengrupa virzijās uz mērķi 300m, bet Il-20 atradās 5km ešalonā. Tātad , starp 2 mērķiem pastāv 13x liela augstuma atšķirība...Pirmajā gadijumā, F16 trieciengrupa izgaismojas uz radiolokācijas ekrāna- 40km*, bet 5km mērķis cirkulē 35km* distancē ! Laika hronometrāža, trieciengrupai veicot raidijumus pret mērķiem no 20km līdz 30km distances un netraucēti aizejot. Uzdevuma veikšanai 4 F16 kaujas grupa patērēja no 1min. līdz 2 min.  Zemo augstumu radītais minimālais laika sprīdis atklāj cilvēka faktora radītos trūkumus Sīrijas PGA izmantotā tehnikā. Lēmuma pieņemšana raķetes raidijumam saistas ar operātora mērķa informatīvo analīzi: augstums*,tālums, ātrums*,vektors, atstarojošā virsma*, savs-svešs*.  Kopumā, minēto saskaitāmo ķēde veido no 1 min. līdz 2.5 min. lielu laika sprīdi. Izskaidrojas ar S-200 un citu sistēmu zemo informatīvo integrāciju. Piemēram,  mērķa- augstuma raksturlieluma noskaidrošanai nepieciešams izmantot speciālu-RL augstummērītaju un attiecīgi uzturēt verbālu komunikāciju ar tā operāturu ,primāri norādot mērķa azimutu. Pēc Izrēlas GS sniegtās objektīvi dokumetētās informācijas, 4 F16 trieciengrupa Il-20 notriekšanas brīdī atradās Izrēlas gaisa telpā  gatavojoties piezemēties Haifā tas ir vairāk kā 400km attālumā no trieciena mērķa.... Tātad ,no trieciena brīža līdz IL-20 notriekšanai pagāja vairāk kā 25 min. , ''Sīrijas BS- ZRS S200 apkalpei'' veicot raidijumu nepārliecinoties par mērķa sekundāro raksturlielumu atbilstību vai valstisko piederību. Apkopotai informācijai atklājot trūkumus spēku vadībā kā arī S-200 operātoru kvalifikāciju.

SIGINT*-signālu izlūkošana: radiolokācijas , datu līniju, radiosakaru utt. Lidaparāta Il-20 iegūrā informācija retranslējas uz sauzemes komadpunktu. Tehniski, Izrelas GS trieciengrupa tiek fiksēta līdz ar starta momentu virs Izrēlas teritorijas.

informatīvo analīzi: mērķa augstuma*- aprecizēšana izmanto RL-augstummēru, ātrums*un kustības vektors- precizē ZRS, atstarojušā virsma*-EAV- analogā RLS tehnikā - mērķa klasifikācija(transporta ,pašažieru vai iznīcinātājs) tiek noteikts pamatojoties uz sekundārām, subjektīvām pazīmēm. Savs-svešs*- noteic valstisko piederību. Katras valsts lielākais noslēpums RL-signāla šifrēšanas algoritmi. Pēc speciālistu sniegtās informācijas, Sīrijas PGA neizmanto sistēmu ''savs-svešs''. Mūsdienu karadarbībā sistēmas''savs-svešs'' bloķēšana noiedz vai degradē ieroču pielietošanu.Tās trūkums un Krievijas BS  vājā kordinācijas atsaite ar Sīrijas PGA ģenerē blakni.....

PGA- PretGaisa Aizsardzība., REI-RadioElektroniskā Izlūkošana=SIGINT.
                                      


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru