Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2019. gada 16. septembris

Ierobežojuma perspektīva.

Kremlī lēnām nāk sapratne par ASV vienpusējā izstāšanos no vidējās sniedzamības raķešieroču ierobežojošā līguma un tā radītām sekām. Militārai tematikai veltītā www-vpk.name.ru lapā publicēts raksts kurā apskata minētā lēmuma sekas un varbūtējos Krievijas pretpasākumus. Raksta starprindē atklājas tehnaloģiskā un militāritehniskā mazspēja. Krievijai veicot uzskaitītos pretpasākumus nozīmē papildus resursu novirzīšanu bruņojumam. Krievijas darbībiem 1:1 atkārtojot PSRS. Bravūras rakstā uzskaitītie ''pretpasākumi'' ir vāji saitīti ar militāro liederību. Pārskatot: ''Iskander-M/K '' kompleksā ietilpstošo raķešu sniedzamības palielināšana : balistiskai raķetei- no 480km līdz 750km, bet spr.- no 500km līdz 1500/2400km. Aviācija,  400/500km -''Kinžal'', neseji MiG-31K un ar  degviels uzpildes iespējām gaisā apveltītie Tu-22M3. Pārskaitītie projekti patērē salīdzinoši minimālus resursus. Radītā apdraudējuma projekcija nepārsniedz Eiropas kontinentu. Pretstatā saņemot neadekvātu Krievijas Eiropas daļas, līdz Urālu kalniem no 3 min. līdz 5 min. apdraudējumu, stratēģiskā līmenī 100% zaudējums. Piedāvātais, aviācijas , stratēģisko 6000-7000km Kh-101 spr. izvēršana uz sauzemes , dzelzceļa vai upe-jūra civilās kuģniecības kuģiem risinājums. Daļēji šo funkciju JKF veic uz ''upe-jūra''optimizētām korvetēm izvērtās Spr. ''Kalibr-NK'' kuru sniedzamība atrodas līdz 2400km robežās.  Izvēršot aviācijas 6000km sniedzamības spr. netiek pārkāpta vienošanās......Tehniski, Kh-101 izvietošanai ir piemēroti atsevišķi  Krievijas apgabali no kuriem var panākt mērķa apdraudējumu. ASV apdraudējumam, Kh-101 izvēršanai janotiek ekstremālā, aiz polārā loka apgabalos. Atklājot perspektīvo izvēršanas reģionu un punktu atrašanos kā arī spr.- lidojuma taku vektorus.  Janorāda ,ka pasākums ar Kh-101 preventīvi ir mazperspektīvs. ASV aviācijas platformās  F-15E ,F-22 un F-35 ietvertās tehnaloģijas nonivelē apdraudējumu.  Krievijas avionozares mazspēja un piemērotu civilo nesējplatformu trūkums , izpaužas krīzē kura veicina wunderwaffen meklējumus izstrādes.  Viens no iemesliem kapeic Krievija uzsākusi bezperspektīvu ,kodolenerģētisko spr. Burivestnik/Vētrasputns  izstrādi. Apskatot BR- gultnes izvēršana : jūru šelfā ,upju, iekšējo jūru un ezeru gultnēs. Piedāvātais risinājums atklāj  ar JKF kodolzemūdenēm saistītās problēmas.  Pietiekami ilgstošā laika posmā no p.gs. 90 gada PSRS JKF līdz Krievijas JKF mūsdienām saglabājusies neatrisināta lielākā tehniskā problēma , stratēģisko zemūdeņu slēpta izvēršana un kaujas patrulēšana.   Cerības pārvarēt tehnaloģisko slieksni sākotnēji saistijās ar jaunākiem: 885M/''Jaseņ/Jaseņ-M'' un 955/-A ''Borey-A''  zemūdeņu projektiem.  Šo megakorpusu būvniecība akumulē nesamērīgi lielus Flotes līdzekļus un raksturojas ar ievērojamu aizturi laikā. Ne tikai izbūves izmaksas un laiks, bet  pirmkārt jaunu tehnaloģisko izstrāžu trūkums ir šķērslis attīstības ceļā.

                                                     Pr. 955 ''Borey''
Izbūves laikā ietvertiem risinājumiem paspējot morāli novecojot .Piemēram, tikai viens no daudziem elementiem, skaitļotāju sistēmām, kaujas vadības centri, izbūves laiks 7-10 gadi. Tādejādi jauniem zemūdeņu korpusiem pretēji gaidītam, nespējot sasniegt pretspēlētāja tehnikas tehnaloģisko sliekni.   Līdz ar to Krievijas ātomzemūdenēm,it sevišķi kodolarsenāla nesējām,  ilgstoši nerealizējot galveno mērķnozīmi, arsenāla slēptu izvēršanu Okeānu plašumos. Ražošanas bāzes tehniskā un tehnaloģiskā atpaliciba kā arī ASV-Lielbritānijas un citu NATO valstu zemūdeņu un pretzemūdeņu tehnikas vairākkārtējais skaitliskais un tehnaloģiskais pārākums spiež meklēt alternatīvu... 2019 gadā  ASV un Lielbritānijas demonstratīvi aktivizētā pretdarbība ierobežo Krievijas kodolarsenāla kodolzemūdeņu darbibas areālu.  Tehniskā sadaļa ,PSRS/Krievijas kodolzemudenes tradicionāli ir ģeometriski un ūdensizspaida- t. lielākas par pretspēlētāju..Tehniskie gabarīti vel vairak ierobežo Ziemeļu-Bārenca jūru  un citu Arktisko jūru nelielais dziļums kurās veiksmīgi darbojas NATO  slēgtās enerģētikas-dīzeļzemūdenes,skauti- mednieki. Šodien, līdz ar SeaWulf/Virginia un ''Astute'' klases zemūdeņu klātbūtni Krievijai pieguļošā Ledus Okeānā , Ziemeļu flotes kodolzemūdenes ir zaudējusi savu tradicionālo ''stratēģisko spēļlaukumu'', atrašanās zem Arktiskās ledus cepures vairs nepasargā no atklāšanas un secīgi satriekšanas parspektīvas. Krievijas JKF pavēlniecībai  meklējot un pieņemot loģiskus ar kaujas izdzīvošanu saitītus lēmumus, aprobežojoties ar kaujas dežūru pie mola vai īslaicīgu dežūru, bāzes rajona tuvjūrā. Ātomzemūdeņu nestā kodolarsenāla koncepcija Krievijas JKF ir tehnaloģiski bankrotējusi līdzīgi kā daudzi citi ''perspektīvie'', piemēram P5-Su-57 aviācijas projekts. Loģiski JKF aprindām ierosinot  un lobējot projektus kuri ir attālināti no atvērtiem Okeānu un pietuvinātiem jūru ūdeņiem ,pārejot uz iekšējiem ūdeņiem: piekrastes šelfs, upes un ezeri.

                                                    Iekšējie ūdeņi, Kaspijas jura.

Iekšējo ūdeņu flote.....šo faktu pirmoreiz demonstrējot Sīrijas operācijas sakarā Kaspijas jūrā izvērstais JKF grupējums raidot spr. ''Kalibr'' zalvi. Šādi projekti ir resoru finansu apguves interešu ģenerēti un nav saistīti ar militāri vai ekonomiski racionāliem apsvērumiem. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru