Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2019. gada 1. septembris

Flote,apdraudējums un ieroči.

Mūsdienu kara kuģis sevī ietver rindu sensoru un ieroču kuri paredzēti tipveida,tradicionāla apdraudējuma: aviācijas, pretkuģu raķešu, torpēdu,kuģu un zemūdeņu neitralizācijai. Minētās listes apdraudējumu var realizēt attīstītas valstis ar pietiekamām finansēm vai atbilstošu ražošanas bāzi. Novērojamā tendence pasaulē , tehniski un finansiāli vājāks pretspēlētājs atrod pietiekami efektīvas  apdrudējuma organizātoriskās formas. Piemēram , Irānas un Jemenas kaujinieki izmanto ātrgaitas laivu spietu taktiku kā arī distancionāli vadāmu detonācijas-laivu un zemūdens lādiņus. Irānas revalucionāro gvardu spēkiem Horzuma j.š. un  Persijas līcī veicot rindu uzbrukumu tirdzniecības flotes kuģiem. Ar šadu nelineārās karadarbības palīdzību apdraudot kuģošanas brivības principus. ASV kauninot Lielbritāniju par tās mazspēju novērst un bloķēt šadus apdaudējumus tās vēsturiskās atbildības zonā ! Cēlonis ,  ilglaicīgo ''reformu'' ietekmē radītais platformu skaita trūkums !

                                                   

 2019 gadā maijā veiktie uzbrukumi izgaismoja Lielbritānijas KJS ievainojamību: platformu skaita kā arī ieroču listes neatbilstību apdrudējuma formai. Irānas revaliconāro gvardu korpus pielieto atrgaitas laivu spieta principu kura atvairīšanai pastāvošais bruņojums neatbilst prasībām. Lielbritāniajas KJS steidzamības kārtā izvērš uz T23 klases fregatēm papildus bruņojumu. Kā līdzeklis cīņai ar spieta apdraudējumu kalpo unversālās, lāzernovades/pasīvā Lāz. pašnovades, projekta LMM(Lightweight Multirole Missile) raķete: ''Martlet''.

                                               
 Līdz 5 VR ''Martlet''* izvēršot uz 30mm automātiskā lielgabala lafetes. Pirmā uz kuras tiek izvērsts un izmēģināts jaunais bruņojums ir T23 klases HMS''Sutherland'' fregate. Raķetes LMM/Martlet ir pietiekami vienkāršas uzbūvē un secīgi iegādē lētas ,pretstatā analogiem. Novades princips -lāzernovade/korekcija ir plaši izmantots citos ārvalstu analogos: zviedru- RBS-70 ,baltkrievu,ukraiņu  ''Shershen''-''Stunga''-''Skif''- RK-3''Korsar'',krievu-''Kornet'' prettanku raķešu paraugos. Nelielais svars un gabarīti ļauj ieroci izvērst uz maztonāžas kuģien ,lielaivām.  Briti, raķetes tālākā pilveidošanas programa paredz dažādot, papildināt  novades sitēmu ar pasīvo lāzera pašnovadi (SAL) un liesinātu termovīzijas IIR fināltakas-1km pašnovadei. Ar to paplašinot pielietojuma taktikas klastu un uguns ražību , realizējot vairāku mērķu vienlaicīgas satriekšanas principu.

LMM/Martlet* -ir britu VR ''Blowpipe''-''Jevelin''-''Starstreak'' - LMM/Martlet, liesinātā evalūcija*.
Liesinātā evalūcija*-ātruma sarukums no M4- ''Starstreak'' līdz M=1,5 LMM/Martlet- diktē lāzernovades (korekcijas princips) vienkāršība un cenas pieejamība ,atgriešanās pie ''Blowpipe'/Jevelin''S15 klasikas.                                      

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru