Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2020. gada 5. janvāris

2019 gads un Ukrainas Bs arsenāls.

 Krievijas agresija Ukrainā izgaismoja prettanku sistēmu nozīmi bruņtehnikas apdraudējuma neitralizācijā.  Tikai 2018 gadā Ukrainas Bs iepērkot 200 PTRS ''Stunga''ar vairāk kā 3000 PTVR. Jaatzīmē , ka neskatoties uz PTRS ''Stunga'' izstrādi un munīcijas iegādes lētumu Ukrainas BS izjūt  zināmu finansu spiedienu. Munīcija,  ukraiņu lāzernovades PTVR raidijuma izmaksas , līdz 20.000$  un pielietojas līdz 5000m distancei , bruņtehnikas, bezbruņas, dotu , bunkuru un citu objektu iznīcināšanai. Praksē, negatīvais-  sistēmas svars sasniedz līdz 100kg bet pozitīvais - atstatus ,līdz 100m pārvaldāma,  finansējums ierobežo komplektāciju ar IIR d/n tēmekļiem. ASV piegādes un Ukrainas iepirkto PTRS ''Jevelin'' pārspēj vairākums ''Stunga'' raksturlielumu izņemot  raidijuma izmaksas līdz 20.000 $ pret 130.000$ . Ukrainas un ne tikai , izmaksu faktoram nodrošinot PTRS ''Stunga'' munīcijai ievērojami lielāku , finansiāli racionālu mērķu plašumu.

                                              PTRS ''Stunga''.
Viens no armijas svarīgākiem elementiem ir pretgaisa aizsardzība. Nodrošināt sauzemes armijas grupējumus un valsts infrastruktūru no gaisa apdraudējuma. Laika posmā līdz 2019 gadam neskatoties uz būtiski augušiem investīciju apjomiem  Ukrainas Bs joprojām izjūt to nepietiekamību, sevišķi jaunākā parauga tehnikas un munīcijas iepirkumiem. Iemesls, izmaksas liek vētīt ieroča vai munīcijas iepirkuma militāro lietderību ! Piemēram, prettanku sistēma ''Stunga'' iepirkumi nodrošina agresora tanku apdraudējuma neitralizāciju bet kontrbaterejas RLS neskatoties uz specifisku tehnisko raksturlielumu pārākumu pār no ASV saņemtiem modeļiem, nenotiek ! Valsts aizsardzības ilglaicīgās degradācijas sekas izpaužas kā steidzamas, apjomīgas  investīcijas tehnikas renovācijā, izpaliekot to ekonomiskā lietderīguma vētijumam. Tehniskā jomā BS uzsvars uz finansēs un laikā optimālu, tehnikas renovācijas un modernizācijas politiku.  Rindā svarīgu militāro kapacitāšu Ukraina patstāvīgi spēj aizvērt ''ievainojamības logu'' , piemēram tanku, bruņtehnikas, prettanku sistēmu, 300mm reaktīvo lādiņu, spārnoto un balistisko raķešu, snaiperieroču, radiolokācijas, uc. Lielākās problēmas saistas ar komplicētākiem bruņojuma veidiem : kuģi, aviācija un zenītsistēmas. PSRS parauga morāli novecojušo tehnikas modeļu renovācija un modernizācija nespēj novērst problēmu. Piemēram, aviācijā Su-24/-25/-27 un MiG-29 tehniskie reksturlielumi ir zināmi agresoram bet aprīkojumā un ieroču listē paspēlējot agresora analogiem. Tas attiecināms arī uz PGA sistēmas novecojušiem ZRS modeļiem S-125M1, S-300PS, ''Buk''M1,''Tor''M-1 ,''Osa-AKM'',''Strela-10'' to renovācija un daļējā modernizācija nespēj neitralizēt pretinieka tehniskā arsenāla apdraudējumu. Uzskaitītajā komplicēto ieroču jomā Ukrainai īstermiņā jameklē piemēroti risinājumi tai draudzīgās ārvalstīs. Aviācijas un zenītsistēmu jomā paralēli tehniskiem raksturlielumiem  būtiska loma būs kredītlīnijas pieejamība. Ukrainas GS plānos ir pāriet no modeļos daudzveidīgā, eksploatācijā- resursos ietilpīgā aviācijas parka uz vienotu unversālo F-16C/D modeli. Problēma, finanses un parka skaitliskais apjoms. Viens no varbūtējiem risinājumiem ,lielākā daļa Ukrainas Gs iepērkamā aviācijas parka nāks no ASV GS  F-16C/D modernizācijas- ''V'' ierindas.   Uzskatāms kā abpusēji izdevīgs darijums. Nodrošinot Ukrainas GS  skaitliskos un tehniskos rādītājus bet ASV GS dodot vietu F-35.


2020 gadā Ukraina BS atvēl 5% IKP bet reālskaitļos sasniedzot 10 Miljardu $ ekvivalenta. Problēmas, Bs rada netikai bruņojuma iepirkuma izmaksas bet arī industrijas gatavībā kvalitatīvi veikt pasūtijuma izpildi. Virākas būtiskas problēmas tiek novērstas ar ārvalstīs veiktiem iepirkumiem,piemēram Turcijā un ASV.

                                                                                               

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru