Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2022. gada 31. jūlijs

Karadarbības tehniskie elementi.

 Jebkura karadarbība raksturojas ar pretspēlētāju izmantojamo tehnisko elementu un taktikas pakāpenisku evalūciju. Ukrainas Bs sākot no pirmajām agresijas stundām aktīvi pielietoja izlūk-triecien bezpilotniekus ''Bayraktar''TB2. Līdzīgi darbojās Krievijas BS no  Ziemeļu-Baltkrievijas virziena izmantoja analogu,  jaunāko izlūk-triecien bezpilotnieku ''Orion-10'' un ''Forpost''. Pateicoties ārvalstu tehniskai palīdzībai Ukrainas Bs izdevās neitralizēt apdraudējumu. Kā atklāja karadarbības gaita, Krievijas MRK nespēj kompensēt skaitliski nelielo bet sarežģītāko zaudēto ''unikālo'' bezpilotnieku floti.  Daudz labāk sokas ar taktiskā līmeņa ''Orlan-10''  izlūk bezpilotnieku. Kā jau iepriekš minēts, ''Orlan-10'' konstrukcijā ietvertie inženierijas risinājumi nodrošina augstu tehnisko aizvietošanas pakāpi. Konstrukcijā dominē nesankcionēti- 100% civilā tirgus apakšelementi. Taktiskā līmeņa ''Orlan-10'' bezpilotnieki * ir galvenā Ukrainas BS galvassāpe frontes un līdz 15 km piefrontes apvidū. Atkāpe, artilērijas izvietojuma un manevra josla. Vienkāršais ''Orlan-10'' pamatā veic apvidus optisko mērķizlūkošanu, mērķnorādi un artilērijas uguns korekciju. Jaunākie eksemplāri komplektēti ar mini-lāzeriluminātoriem... Palīgfunkcijas: REI /REP*.  Dominējošā pretinde PeZRS Stinger/Piorun/Martlet/Starstrik. Krievijai zaudējot vidējā ''Forpost'' un smagās ''Orion-10'' svara klases bezpilotniekus būtiski liesinās triecien-izlūkošanas iespējas līdz 150km attālā taktiskā aizmugurē. To cēlonis zenītsistēmas OSA-AK, Tor M1,Buk M1 uc.  Bezpilotnieku  ''Forpost'' agrīnā neitralizācija  turpmāk būtiski liesināja izlūk-trieciena sistēmas ķēdes funkcionēšanu. Piemēram,''Forpost'' veic mērķizlūkošanas uzdevumus no 50km līdz 300km attālā aizmugurē. Uzdevums, izlūkot-atklāt-ģenerēt mērķ kordinātes bet atsevišķos gadijumos ar lāzera palīdzību iluminēt mērķi aviācijas raidītām lāzerkorekcijas -avb. vai raķetēm. Novērtēt trieciena rezultātus. Pamatā izlūkošanai aprobežojoties ar militāri aktuālu mērķu atklāšanu un ģeolokalizēšanu. Piemēram, radiolokācijas izvēršanas rajons, štābi,  armijas vienību un aviācijas izvēršanas apvidus, degvielas bāzes , svarīgi komunikāciju un infrastruktūras objekti utt. Aktuālākā problēma agresora spēkiem ir Ukrainas ZUS M142 HIMARS / M270 MARS.  Zalvju uguns sistēmu uguns pielietojuma, manevru rajons atrodas no 10km līdz 60km platā piefrontes joslā. Nodrošinot no 20km līdz 70km dziļu uguns sniedzamību pretinieka okupētā teritorijā.  Zalvju uguns HIMARS/MARS sistēmu manevra josla piekrīt  BPLA''Forpost'' tehniskai kontrolei. Lietas būtību sarežģī efektīva triecienelementa trūkums ''Forpost'' aprīkojuma listē lai veidotu integrētu izlūk-triecien sistēmu. Augusti rezultatīvu pretdarbību HIMARS sistēmai var nodrošināt tikai ar HAROP/HARPY parauga  izlūk-trieciena, ''atklāju-atpazīstu-satriecu'' tā saucamo ''kamikadze'' bezpilotnieku vai ''Bayraktar ''TB2 analogu palīdzību.  Satriekšanas ķēdē kritisko elementu veido LAIKS- 3 minīutes.   

                                              


Krievijai zaudējot ārvalstu komplektējošo daļu iegādi un MRK demonstrētā mazspēja apgūt elementāru analogu ražošanu spiež valsts ''politisko eliti''  meklāt gatavos risinājumus draudzīgās ārvalstīs. Viena no tādām ir Irāna . Bezpilotu jomā demonstrē  atzinības vērtīgus sniegumus. Irānas MRK* neskatoties uz 40 gadu ilgo embargo ir spējusi radīt bezpilotnieku ražošanai nepieciešamo tehnisko bāzi. Atkāpe, nepārprast , valsts damonstrē bezpilotnieku jomā inženierijas-lego sasniegumus. Trūkstot sarežģītai tehniskai bāzei lai ražotu 80% BPLA nepieciešamo elementu bet to kompensējot ar inženierijas palīdzību. Rezultātā izdodas organizēt BPLA komplektāciju un tiem nepieciešamo precīzās munīcijas ''lielražošanu'' ! Galvenā loma Irānas tehnisko panākumu ceļā pieder Ķīnai. Irānas ''Shahed-129'' nepretendē uz spices ieroča statusu bet apvieno vienkāršu,  dominējošo tehnaloģiju kopumu. Iekšdedzes dzinēja vai gāzturbīnas darbināta nesējplatforma ar Opt.CCD-TV/IIR/LzI* aprīkojumu un tikpat vienkāršu lāzer korekcijas CCD-TV novades ''TOW-Sadid'' raķetēm vai avb. Gaidāmā šo platformu parādīšanās Ukrainas frontē ienesīs būtiskas korekcijas karadarbībā. Pretinieks iegūs iespēju ātri , plašā frontē manevrēt ar uguni. Atkāpe ,frontes garums no 1300km līdz 2100km....Novirzot uguns triecienus pret mazāk aizsargātiem ķēdes elementiem. Bet kā zinām, ķēdes noturība ir tieši proporcionāla tās vājākā posmam..... Ukrainas BS zenītsistēmām un PeZRS saglabājot uguns pretdarbības spējas bet pretinieka manevra areālam pieaugot notiks zenītsistēmu izsēja. Lidojuma ešalons apvienojumā ar 5-6km sniedzamības avb. būtiski liesinās PeZRS spējas. Lielākās un bīstamākās pārmaiņas var ienest skaitliski neliela zemas signatūras bezpilotnieku klātbūtne un secīgi savstarpējā ''darba dalīšana'' starp tradicionāliem un zemas signatūras BPLA...... Izvēršot darbību pret aizsardzības aclēgelementiem , pirmkārt, radiolokāciju un zenītsistēmām.  To neitralizācija paver ceļu vienkāršākiem , masveida BPLA. . Parādoties frontē jaunam BPLA apdraudējumam Ukrainas BS vienīgā BPLA neitralizēšanas iespēja saistas ar ASV, Vācijas,Francijas un Lielbritānijas vidējās sniedzamības zenītsistēmu piegādēm.Turklāt piegādes javeic tagad bet ne tālā nezināmā perspektīvā....

                                         

  Ukrainas BS bīstamākie ir zemas signatūras BPLA . Pirmkārt, lidojuma ešalons, ātrums un zemā signatūra kura neitralizē vairums no UKRAINAS BS rīcībā esošo , mantoto  zenītsistēmu vairoga- kapacitātēm. Zemas signatūras BPLA līdz ar nelieliem Krievijas veiktiem uzlabojumiem nesamo ieroču nomenkalaturā var kļūt par būtisku Ukrainas armijas artilērijas, ZUS* kapacitāšu kā arī 300km ''tālās aizmugures'' apdraudējuma elementu. Cīņu gaitas laužšanas elementu.  Par citu būtisku taktiskā kaujaslauka elementu ir kļuvis vienkārš kvadrokopters-drons. Līdzšinējo uzdevumu liste aprobežojās ar izlūkošanu un taktisko bombardēšanu. Šodien, kvadrokopteri iegūst izlūk-triecien sistēmas statusu, integrēta ''kamikadze'' -funkcija . Algoritms: Atklāt-Definēt-Izgaidīt-Satriekt. Ierocis nāk no tehniskās jaunrades staļiem, integrējot sporta-sacīkšu/akrobātikas dronā  kompaktu 30/40mm granātmetēja lādiņu. Uzskatāmi , kas notiek ja nelielas vienības-vada bruņojumā trūkst REC* -pretdronu līdzeklis. 

                                       
                               
KAMIKADZE-DRONS/KVADROKOPTERS.

                                        

ZUS*-ZalvjuUguns Sistēma.
MRK*-Militāri Rūp.Kompleks
PeZRS*-Personālā ZenītRaķešu Sistēma
BPLA*-BezPilota LidAparāts( spārni)
REI/REC*-RadioElektroniskā Izlūkošana /Cīņa.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru