Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2022. gada 31. jūlijs

Ukrainas vieglā artilērija.

 Ukrainas Bs līdztekus lielkalibra  203/152mm artilērijai  eksploatējas  arī ''viegālā'' . Tradiconāli, PSRS apzīmējumu attiecināja uz 122mm kalibra sistēmām 2S1/D30. Karadarbība Ukrainā aktualizēja vieglās artilērijas jautājumu.  Uguns apmaiņas intensitātei ierosinot maksimālu rezervju mobilizāciju. Kā redzam no ilustratīvā video , specializēts, prettanku lielgabals pielietojas improvizētam uguns atbalstam. Veicot  mazefektīva traucējošā uguns funkcijas. Fakts norāda uz atbilstošu artilērijas sistēmu trūkumu.                                        

                                        MT-12 ''Rapira''-prettanku lielgabals. Pozīcija ,nemaskēta. 

Otršķirīgos virzienos darbojošās vienības pamatā bruņotas ar mazefektīviem ieročiem, ierobežojot vienības kaujas efektivitāti. Viens no tādiem ieroču paraugiem ir 100mm prettanku-lielgabals MT-12 ''Rapira''. Profila mērķi  izmantojot APFSDS-T lādiņu ar 90% pirmā raidijuma trāpijuma varbūtību distancē līdz 1200m un 60% līdz 1800m. Alternatīvie, neprofila, laukuma mērķi 4000-6000-8000m. MT12 ''Rapira'' pielietojums pamatojas ar piemērotu PTRS skaitlisko trūkumu pretstatā MT12 stobru un atbilstošas munīcijas rezervēm.  Jaatzīmē, ka būtisks faktors ir 100mm munīcijas rezerves un kaimiņvalsts Bulgārijas munīcijas atbalsts. Priekšrocības , liela precizitāte un mērķa satriekšanas ātrums distancē saistībā ar profila mērķiem, bruņtehniku. Galvenie trūkumi, specializēti-bruņtehnikas , plaknes- mērķi , salīdzinoši zema mobilitāte ar ierobežotu vilcēju klasi kā arī 6-7 karēvju liela apkalpe. Atkāpe, piemēram  200 MT12 eksploatācija piesaista 1400 karēvjus ,  nelietderīga dzīvāspēka Resursa izmantošana !   Palīgfunkciju veikšanas laikā , stacionāra pozīcija, apkalpes izdzīvoša ir maksimāli zema. Viens no 100/122mm vieglās artilērijas laicīgiem aizstājējiem ir britu 105mm haubice L 119

                                       
                                              Jaunzelande,  apmāca Ukrainas Bs 105mm L119.

Ukrainas Bs rīcībā atrodas 36-105mm L119 vieglās haubices. Sniegtās priekšrocības ir augstā mobilitāte, haubices uguns sniedzamība un ugens efektivitāte, precizitāte un pirmo min. raidijumu skaits. Minētās haubices paredzētas no 3 līdz 4 motorizēto, mobilo kājinieku brigāžu izveidei, palīguzdevumu veikšana.  


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru