Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2022. gada 9. jūlijs

Izmaiņas agresora spēkos.

 Neskatoties uz agressors spēku piedzīvotiem lokāliem, taktiskiem zaudējumiem vairākos frontes sektoros tā spēki gūst taktiskus panākumus, notiek virzīšnās uz priekšu.  Uklrainas Bs spiestā kārtā zaudējot pilsētu pēc pilsētas : Severnijdonec-Lisičansk-....Pretinieka panākumus ierobežo mazskaitlīgās(mazjaudīgās) bataljonu kaujas grupām BkG (sk. 600-750k.). Atbilstoši, agresora panākumu robeža atrodas no 2km līdz-3km dziļumā. Militāriem speciālistiem atzīmējot noritošās aktīvās izmaiņas pretinieka spēku organizātoriskā struktūrā. Novērojas pāreja no atsevišķām BkG uz to apvienībām, brigādes un divīzijas lieluma formējumiem. Pabeidzot pāreju, agresora formējumi iegūs kvalitatīvi jaunu spēku apjomu un vadību, karalaukā gūto taktisko panākumu attīstīšanai nepieciešamo spēku pārākumu. Klasisko  brigāžu un divīziju spēka apjoms ļauj pārvarēt un galvenais attīstīt panākumus  no 15km līdz 30km dziļumam. Šādas izmaiņas apvienojumā ar joprojām dominējošo pārākumu artilērijas stobru skaitā, izteiksmē kā 1: 10, varēs ģenerēt tam tik nepieciešamos panākumus. 

                                             

Jaatzīmē, ka atsevišķos , agresoram aktuālos frontes sektoros , artilērijas stobru pārsvars sasniedz 1:20 attiecību !!!  Bet panākumu pamatā, artilērijas uguns vālu taktika. Lielākais trūkums, patērējot d/n līdz 40.000 lādiņu , tuvējā- 30-40-50 km frontes aizmugurē jabūt lielām munīcijas noliktavām , rezervēm ! Atkāpei,  ilustrācijai, pirmo-otro-trešo ASV piegādāto 155mm artilērijas lādiņu partiju lielums aprobežojas ar 36.000 lādiņiem  ar ko jaiztiek minimums 7 d/n....Ukrainas Bs atkāpšanās no pilsētām Severnijdoņec-Lisičansk- utt. izskaidro ar artilērijas lādiņu trūkumu....to ekonomiju , nepietiekamu pretuguni ! Pozitīvais , līdz ar M142 HIMARS /M270 MARS sistēmu darbību, 8 d/n pretinieks zaudējis līdz 20 lielapjoma frontes munīcijas noliktavas !  Munīciju rezervju iznīcināšna izraisa deficītu un vienlaicīgi liek atvirzīt munīcijas noliktavas tālāk, no 80km līdz 110km frontes aizmugurē.. Savukārt, distancei izraisot munīcijas piegādes laika-atsaucības problēmu bet artilērijas batarejām un divizioniem uzsākot izlietojamā raciona ekonomiju. Praktiskos lielumos, šodien Ukrainā pielietotā HIMARS/MARS zalvju uguns sistēmas realizē p.gs.80 gados NATO/Eiropai izstrādāto koncepciju : ''kauja ar  pretinieka otro ešalonu'' -liesināto versiju. Satriekšanas distances aprobežotas ar 84km  bet pietiekami pretinieka kaujas plānu būtiskai koriģēšanai. Satriekšanai pakļauti : atklātie improvizētie štābi, munīcijas, degvielas, provianta noliktavas kā arī tehnikas remonta bāzes. Takiskā līmenī var operatīvi satriekt tiltus, viaduktus, dzelzceļa depo uc.- stacionārus mērķus.  Izlūk -triecien sistēmu HiMARS/MARS  trūkums, precizitāte ar ierobežoto satriekšanas laukumu... Sistēmas lietotājam ir stipri ierobežota izlūkošanas  sadaļa, elements stipri ierobežo sistēmas kaujaslauka pielietojumu saistībā ar mobiliem,kustīgiem mērķiem....Piemēram,  cīņu ar ''galvassāpēm'' pretinieka mobilo stobra un zalvju uguns  artilērijas sistēmām...Sistēmas pielietojumu dotajā momentā nodrošina ASV izvēlētā, piegādātā   mērķu-datu bāze kā arī pielietojuma tiešā, acs- klātbūtne.....   Gaidāmie pretinieka ''kompensātori'' risinājumi: 8x8  mobilās un lauka improvizētās munīcijas  un degvielas ''noliktavas'' kā arī izmaiņas frontes štābu organizēšanas praksē. Autors,  neskatoties uz visiem redzamiem trūkumiem nedrīkst nenovērtēt pretinieka kaujaspējas. Tā cīņas/Iznīcināšanas gribu ! Pretinieks sev vēsturiski ierastā veidā aktīvi mācās un pilnveidojas... Tas neskaita un neinteresē zaudējumi ...Tā kontrolējamie finansu apjomi un militārās rezerves ir vairāk kā pietiekmi 12/24 mēnešu autonomai intensīvai karadarbībai. Aktīvi, mainot uzsvarus, meklējot aizstāvjos vājās vietas..Pretinieks arī atraktīvi pielieto :'' cīņu ar otro ešalonu'' taktiku tās ietvaros triecieniem pakļaujot laukummērķus , industrālos un civilos objektus..

                                        

.Pie panākumiem japieskaita: degvielas bāzu un NPR satriekšana kā rezultātā būtiski tiek samazinātas degvielas rezerves..Piespiežot Ukrainu degvielu importēt no ārvalstīm , izraisot nelietderīgu dzelzceļa noslogojumu bet armijā/aviācijā degvielas atsaucības-manevra problēmu. Degviela ir Motoru asinis ! Kā arī triecieniem piespiežot Ukraina pārnest tehnikas remontdarbus uz pieguļošām robežvalstīm. Triecieni civilobjektiem ģenerē humanitāro krīzi ,pārrauj ekonomiskās un sociālās saites psihaloģiski terorizē civiliedzīvotājus.. 2022 gadā  Ukraina kā viena no Pasaules labības klētīm, gradu piegādātājām tiek izsista no aprites..Paralēli jūras blokādei liedzot izvest pagājušā gada graudu ražu....notiek aktīvi labības lauku blokādes pasākumi.  Labības lauki tiek distancionāli mīnēti un dedzināti izmantojot fosfora aviobumbas vai artilērijas lādiņu....Fermeriem ciešot gigantiskus finansiālus zaudējumus un netikai ,arī dzīvajā spēkā.. Mērķis , radīt sakāvniecisku , nenovēršamības noskaņu.....  Pielietojot raķešu, Iskander-M/K, Tocka-U, Oniks, Kalibr un X22/32, X-55 rezerves..Pēc ārvalstu ekspertu aplēsām karadarbības sākumā Krievijas rīcībā atradās vairāk kā 5000 taktiskās un vidējās sniedzamības raķešu no kurām aptuveni 2600 ir izlietotas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru