Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2010. gada 31. decembris

Baltkrievijas BS pārbūve.

Sabrūkot PSRS, Baltkrievijas mantojumā nonāca  11.sarkankarogotā Baltkrievijas kara apgabala armija ar tās nodrošinājuma infrastruktūru. Tehnikas apjomi kurus mantoja Baltkrievija, ARMIJAS tehniskais arsenāls. Atbistoši arsenāla apjomam tās teritorijā atradās iespaidīgs 340.000 karēvju liels militārpersonāla kontingents.
 Jaunās  politiskās un ekonomiskās realitātes ļāva sākot no 1994 gada uzsākt Baltkrievijas bruņoto spēku* formēšanu. Pamatā jaunā armija balstās uz jaukta tipa komplektācijas principiem, obligāto militāro karaklausību un algoto militāro speciālistu. Kā viens no militāro reformu mērķiem panākt lai tehnisko speciālisti armijas komplektācijā sasniegtu 50-54 %. Sākotnēji Bs apsorbēja sevī 79.000 lielu personālsastāvu, turpmāk tiem skaitliski sarukot līdz 54.000 karēvjiem kuri sadalās starp SzS un Gs aptuveni vienlīdzīgās proporcijās (29-30.000 un 24.000 ). Organizātoriski armijas uzbūve ietver divas ieroču šķiras, sauszemes spēki* un gaissa spēki*. Gaissa spēki, bez aviokomponentes sevī ietver zenītraķešu un radiotehnikās* vienības. Šāda uzbūve Baltkrievijas Bs radija progresīvu organizātorisko piemēru pēcpadomju telpā. Pirmie realizēja ieroču šķiru racionalizāciju, likvidējot tradicionālo PSRS laika PGA* un RTK* spēkus, iekļaujot tos Gs.
 
Savā bruņoto spēku izbūvē Baltkrievija stingri saista ar valsts ekonomiku . Armijas bruņutehnikas, aviotehnikas,zenītkompleksu apkopi un tehnisko modernizāciju veic valstī esošajās remontrūpnīcās. Daudzveidīgais mantotais Kamaz,Ural,GAZ,KRAZ autoparks tiek pārapbruņots ar pašmāju MAZ markas automobīļiem. Turpmākā Baltkrievijas armijas attīstībā uzsvars parvietosies no bruņutehnikas uz tehnaloģiskākiem karadarbības risināšanas instrumentiem.   
Valsts aizsardzības ilgtermiņa attīstības programā vadošā vieta atvēlēta komand-vadības sistēmām,radiolokācijai un perspektīvu radioelektroniskās cīņas sistēmu attīstīšanai. Pie panākumiem ir jamin komand vadības sistēmu* joma. Tie jasaista ar kopāniju AGAT, tās radītās Poļjana,Sprut,Ranžir ir specializētas PGA vadības sistēmas. Pateicoties šīm izstrādnēm Baltkrievijas AGAT kompānija uzvarēja Venecuēlas PGA modernizācijas tenderī. Kompānijas nākotne saistās ar armijas integrēto pārvaldes sistēmu, kura balstās uz specalizēto PGA KVS* izstrādnēm .Par oriģināliem izstrādājumiem radiolokācijas jomā rūpējas Inženier-Konstruēšanas birojs RADAR, radiolokātors VOSTOK-E.

PGA-Pret/Gaissa Aizsardzība(s)-sitēma. Strukturizēta sitēma kura ietver tehniskās izlūkošanas vienības un pretinieka satriekšanai domātas sauzemes un gaissā bāzētas platformas. Uzbūve balstās uz tīklveida principiem. Par tehniskās izlūkošanas instrumentiem kalpo kā  gaissā (AWACS) ,tā sauzemes  radiolokātori(aktīvie) un radiotehniskā signāl izlukošana (pasīvie) iegūtie dati tiek noraidīti uz komand-vadības centru, bet tālāk jau sadalīti starp satriekšanas instrumentiem. Par satriekšanas instrumentiem kalpo daudzfunkcionālie-iznīcinātāji un Zenīt/Raķeš Kompleksi-(ZRK).
RTK-Radio/Tehniskais Karaspēks- PSRS armijā tika izdalīts kā atsevišķa ieroču šķira, tās rīcībā atradās  radiotehniskās izlūkošanas līdzekļi. RTK -pienākumos bija gaissa telpas tehniskais monitorings un datu nodrošināšana PGA. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru