Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2011. gada 15. marts

Flotes sakaru tehnaloģijas.

Flote ir viena no ieroču šķirām kuras bruņojuma platformas ir pārsātinātas ar elektromagnētisko enerģiju izstarojošām iekārtām un to radioantenām. To daudzums, aizņemamā telpa un svars spēlē būtisku lomu kuģa kaujas rādītājos. Sakaru antenu dažādie izmēri  ir saistīti ar radiotehnikas plielietoto frekvenču diapozonu.
Radiotehnikas eksploatācija saistās ar ierobežojumiem, nosakot savstarpējo frekvenču darbības kārtību. Nepieciešams lai novērstu savstarpējo traucējumu ģenerēšanu, tehniskā valodā apzīmējas kā elektromagnetiskā savietojamība. Tās plusi ir spēja vienlaicīgi darboties noteiktam skaitam radioelektroniskām iekārtām. Ierobežojumi skaitāmi kā mīnusi .N1- Folklendu/Malvinu konflikta laikā iznīcinātājs T42 Sheffild saņēma letālu Exoset raķetes triecienu, laikā kad notika setelīt sakaru seans ar Londonu. Cēlonis, elektromagnētiskās savietojamība , lai netraucētu  setelīt sakara kanāla darbību atslēdza taktisko sakaru kanālu. Kā rezultātā nevarēja saņemt brīdinājumu no blakus esošiem kuģiem par apdraudējuma tuvošanos. 
N2- Krievijas-Indijas fregašu izbūves programa, nodošanas-pieņemšanas izmēģinājumu ugunstesta laikā esošais ZRK* Shtil-1 nevarēja veikt mērķuzdevumu .Cēlonis ,elektromagnētiskā nesavietojamība, trūkumu novēršanai patērējot 4 mēnešus.
Tipveida karakuģis radiosakaru nodrošināsanai nes lidz 90 radioantenām no kurām  aptuveni 50% atradīsies bezdarbībā. Bezdarbība flotē apzīmējās kā-balasts ( sin.-nelietdrīgs, maznoderīgs,neizmantojams).
ASV kompānija SSC Pacifik piedāvā principiāli jaunu antenu, sālsūdens staba ģenerētās radioantenas !!! Izmantojot šādas ūdens antenas kuģiem ļautu iegūt priekšrocības telpas, svara un efektīvās atstarojošās virsmas jomā. Jaunā tehnaloģija paredz ka ar 10 ūdens antenām būtu iespējams aizstāt 80 tradicionālo antenu darbību. Prototipa izmēģinājumos bija iespējams noraidīt informāciju 32 j.j.(55km). Uzbūves principu vienkāršība ļauj prognozēt ka bez militārās jomas tās radīs plašu pielietojumu civilajā jomā. Pirmkārt jau saistībā ar avārijas sakaru nodrošināšināšanu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru