Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2011. gada 15. marts

Krievijas iepirkumu grozs -Francija,Vācija, Itālija ,Izrēla.

Krievijas naftas naudas uzkrājumi aktivizē bruņojuma iepirkumus Eiropas lielvalstīs.Pirkumus iedalot divās kategorijās, izstrādājumi kurus Krievijas MRK* neražo, bet otrie kurus ražo taču nepietiekamā izpildijuma kvalitātē.
Pirmo kategorijai pieskaitāmi pirkumi : Francija-helikopter desant dok platforma Mistral, Izrēla-bezpilota lidaparāti, Vācija-pilnizmēra bataljona/pulka/brigādes elektroniskais emulātor poļigons un vieglā kompozitbruņa.
Mistral pirkums ir saistīts ar Krievjas jauno militāro doktrīnu kuras pamatnostādnes deklarē valsts un tās pilsoņu aktīvu interešu aizstāvību aizjūrā. Uzsvaru liekot uz viegliem mobīliem spēkiem kuriem pieskaitāmi gaisa desanta, jūras kājinieki un izlūk triecien bataljoni. Šo formējumu jaunā organizātoriskā struktūra prasa atbilstošu tehisko aprīkojumu. Mistral 1,2 miljardus $ vērtajam darijumam seko vieglo bruņmašīnu iegāde un treniņprocesam nepieciešamo emulātor aprīkojuma iegāde. Vācijas kompānija Rheinmetall AG. nodrošina brigādes emulācijas poļigona izbūvi Muļino, Nīžņij- Novgorodas apgabalā. Izbūves cena nau zināma ,bet 2009 gadā Vācijas armijai domāts analogs izmaksāja 97milj.Eur.(131milj.$). Otrais virziens, tehniska rakstura know-how* iegūšana vieglās bruņutehnikas pilnveidošanai un jaunas izveidei .
Itālijas kompānijai IVECO piedāvājot LMV bruņmašīnu iegādi. Krievijas nodomos ir iepirkt 1500 LMV vienību ar montāžas ražotnes atklāšanu Krievijā.Nau zināms kādu Krievijas atzinumu saņems Itāļu ražotās 105mm riteņu tanketes Centauro  un KKM* Ferecia . Kā papildus elements saistībai ar vieglo bruņu tehniku , ziņa par VBL  pilot partijas(10gb) iegādi Francijā. Varbūtējais franču bruņmašīnu kontrakta apjoms ir 500 Panhard  VBL vienības. To cena 280 milj.$. Paziņojot ka tās paredzētas IeM robežapsardzei. Loģiski būtu ka iepirkumiem sekotu tālākā sadarbība inženiertehniskajā jomā.
Pastāv liela varbūtība ka 2011 gada laikā piedzims Krievijas un Francijas / Itālijas vieglo bruņmašīnu kopprojekts. Kā svarīgs projekta elements jamin Rheinmetall Chempo  kompozītbruņa un tās gaidāmā ražošanas izvēršana Krievijā.Trūkstošā pieredze minētās tehnikas un elementu ražošanā tiek kompensēta ar kopprojektiem.To ietvaros montējot licences vieglo bruņtehniku un vienlaicīgi iegūstot inženiertehnisko know-how pieredzi. Pastāvošā aprobežojas ar vienīgo Tiger modeli kura trūkumu novēršana prasa laiku un saistās ar zaudētiem pasūtijumiem.
Kā atsevišķi ņemts elements jamin Izrēlas valsts kompānijā Israel Aerospace Industries iegādātie bezpilota lidaparāti.* Pirmā 53milj.$ vērtā kompzīcijas kontrakta ietvaros Krīevija iegādājās 2 Bird Eye 400, 8 I-View Mk150 un 2 Searcher-II bezpilota lidaparātu komplektus*. Iegādātie kompleksi dalās tuvā un  vidējā darbības rādiusa lidaparātos. Ar tuvā rādiusa komplektiem apgādājot vieglo, mobīlo spēku formējumus. Tādejādi ļaujot armijas avangarda vienībām operatīvi iegūt taktiskā līmeņa izlūkošanas informāciju.
Armijas vajadzību pēc jaunas organizātoriskās struktūras un tehniskā aprīkojuma izgaismoja 5 dienu karadarbība Gruzijā. Konfliktam kļūstot par armijā vērojamo pārmaiņu katalizātoru. Krievija, Z-Kaukāzs: Čečenijā, Dagestānā ritošā netradicionālā karadarbība rada vajadzību pēc atbilstoša tehniska aprīkojuma IeM karaspēka  vienībām. Tehniskā iespēja : bezpilota ,apvidus novērošanas sistēma. Vidējā rādiusa BPLK* Searcher-II iegāde, ļaujot IeM karaspēka vienībām organizēt cīņu jaunā tehniskā līmenī.
Aizsardzības resora militārpersonas paziņojušas par nodomu iegādāties 400 tuvā un vidējā rādiusa BPLK. Perspektīvā darijuma summa vērtējama no 1,8 līdz 2,5 miljardi $. Pirms darijuma izvirzot divus priekšnoteikums tā realizēšanai, politisko un tehnisko.

Politieskie saistas ar Izrēlas-Gruzijas militāro sadarbību. Nodomus saprotot kā gatavību noslēgt apjomīgu ilglaicīgu kontraktu , pretsvaros prasot ievērot Krievijas intereses Kaukāza reģionā.
 Ar pirkumiem  panākot savu interešu ievērošanu un liedzot Izrēlas bruņojuma tirgu Gruzijai. Pirmajam iepazīšanās darijumam 2009 gadā seko otrais 2010 g. un  2011 gadā trešais. Laika posmā Izrēlai piegādājot aptuveni 100 BPLK ar kopējo darijuma summu 400 milj.$.
Pie tehniskiem jamin: liceces ražošanas izvēršana Krievijā un know-how* nodošanu kopēja projekta ietvaros.
Netiešie tehniskie Irkut-Vega Radioenginering co. piedzīvotā neveiksme bezpilota lidaparātu izstrādē.
Krievijai izvēršot pārdomātu bruņojuma iegādes politiku tā vienlaikus nodrošina savu interešu labvēlīgu pozicionēšanu vadošajās Eiropas lielvalstīs un Tuvo-Austrumos esošajā Izrēlā.

MRK*-Militāri Rūpnieciskais Kompleks.
BPLA*-BezPilota LidAparāts(i)
BPLK*-BezPilota Lidaparātu Kompleks
KKM*-Kājinieku Kaujas Mašīna
know-how*-zināt-kā,praktiskās zināšanas kuru pamats cilvēks.
IeM*- Iekšlietu Ministrijas struktūrā atrodas vieglo motorizēto strēlnieku, artilērijas, specnozīmes un aviācijas vienības veidojot-Iekšlietu Karaspēku( 40.000-85.000 karēvju ).
Paredzēti iekšējā apdraudējuma apkarošanai, likvidācijai.
Emulēt*-atdarināt, imitēt, kopēt .
know-how*-zinnāt kā, praktisko zināšanau nesējs- atslēg cilvēks(i), tehnaloģisko nianšu pārzinātājs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru