Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2011. gada 15. marts

Jūras planieru radītā PZA revolūcija.

Seaglider- 52 kg smaga , 1800 mm gara , 300mm diametrā ,autonoma zemūdens iekārta .
Spējās ir iegremdēties no 20 līdz 1000 m un veikt līdz 737 ieniršanas ciklus. 
Uzbūves principi tiek balstīti uz temperatūru un spiediena dažādību kā rezultātā tiek iegūta enerģija darbībai. Izmēģinājumos demonstrējot 9 mēn.2 d/n ilgu autonomiju, veicot 737 ieniršanas un veicot 5000km garu distanci. Seaglider iekārtatas konstruktori turpina pilnveidot konstrukciju, dubultojot akumulātoru kapacitāti cer panākt divkāršu distances/autonomijas laika un iegremdēšanās ciklu pieaugumu.
Nospraustais mērķis, 10.000km+ un 18 mēnešu ilgs autonoms patruļ cikls.
IRobot kompānija, Seaglider izmantošanu saista ar okēanogrāfijas darbiem.
Aparātam demonstrējot spēju kolekcionēt informāciju par okeānā notiekošiem procesiem.
Taču iekārtas neraksturīgi ilgā autonomija un vienlaicīgā datu kolekcionēšana ir pievērsusi ASV JS uzmanību.
 Seaglider spējas lieti noderēs JS veidojot mobilu, autonomu , ātri izvēršamu un ilglaicīgi funkcionējošu pretzemūdeņu aizsardzības sensor tīklu. Pašreiz PZA* aviācijas arsenālā esošie tehniskie izlūkošanas instrumenti, aprobežojas ar aktīvām un pasīvām sonorbojām* .To uzdevums ievākt datus lai konstatētu un lokalizētu zemūdenes koordinātes. Sonorboju dzīves cikls aprobežojas ar pāris stundām(aktīvām) vai dienakti (pasīvām) turklāt tām pietrūkst mobilitātes.To efektivitāti nosaka aviācijas borta MAD* sensoru  iegūtā primārā informācija, tās precīzitāte. Savā lielākajā vairumā tā ir neprecīza un prasa ilgstošu lidaparāta klātbūti patruļrajonā, patērējot lidaparāta un  sonorboju resursus.
Jaunā Seaglider tehnaloģija ļauj veidot daudz elastīgāku PZA sistēmu .   
Tiem kalpojot par pasīviem patruļ sensoriem kuru uzdevums konstatēt pretinieka zemūdenes klātbūtni ,noraidot ievāktos datus  ieniršanas cikla beigās JS PZA centram. Pamatojoties uz atsūtīto datu apstrādi tiek noteikts zemūdenes  aptuvenās kordinātes. Pateicoties  Seaglider spējai ilglaicīgi atrasties okeānā šāds sensoru tīkls rada iespēju izsekot zemūdeni tuvu reālam laikam. Turklāt šādu lēto sensoru izvēršana var notikt nevien krīzes perjodā , bet miera laika apstākļos. Iespēja mainīt iestatīto dziļumu, ļauj Seaglider pielietot arī seklākās jūrās.
Aktīvai sensor struktūrai ļaujot izsekot varbūtējā pretinieka zemūdeņu aktivitāšu rajonus.

PZA*-PretZemūdeņu Aizsardzība .
MAD*-Magnētisko Anomāliju Detektors.
Sonorbojas*-  iedalās divās kategorijās, aprīkotas ar hidrofoniem un aktīvi izstarojošiem sonoriem.
Pamatā izmanto PZA aviācija -lidmašīnas/helikopteri..

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru