Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2012. gada 17. aprīlis

Flotes ''automāti-roboti''-I.

Viena no perspektīvākām p.gs.70 gadu idejām, ieroču sistēmu konteinerizācija. Idejai gūstot apzīmējumu CIWS*-(close in weapon sistem) autonoma ,noslēgta ieroču sistēma.Tās realizācija saistas ar flotes nesējiem. Laikaposms kad NATO valstu ''galvassāpju'' cēlonis bija PSRS pretkuģu raķešu apdraudējums. Kompleksu izstrādes laiks sakrita ar pirmo pēckara tehnisko jūras kauju, Folklendu-Malvinu karadarbību. Konflikam spoži nodemonstrējot kuģu bezspēcību neitralizēt PKR apdraudējumu. Tā likvidēšanai  nepieciešams radīt platformās viegli integrējamu  pašaizsardzības sistēmu.Viena no izvirzītām prasībām maksimāla autonomija. Dodot iespēju kuģim saglabāt daļēju cīņas spēju pat pēc trieciena apsorbēšanas. Idejas kodols ,kuģis spēj aizsargāties pat tad kad vairums tā sistēmas nau funkcionēt spējīgas. CIWS sistēmas ''klasika'' apvieno artilērijas satriekšanas ieročus ar atklāšanas un novades kanāliem veidojot robotizētu sistēmu. Energo sadaļā realizējot daļēju vai pilnīgu autonomiju no nesēja energoresursa. Pasaulē izplatītākā CIWS līnijas''klasika'' 1x6*-20mm ''Vulcan-Phalanks''. Kā otra artilērijas līnijas sistēma ir Nīderlandes/ASV kopprodukts 1x7*-30mm ''Golkeeper'',bet trešā Krievijas AK-630(A-213 Vimpel-A)*. Konteinerizēto ieroču galvenā priekšrocība, izpildijums ļauj to salīdzinoši viegli pielāgot nestandarta jūras un sauzemes nesējiem. CIWS darbība notiek pēc ''atklāju-satveru-satriecu-rezultāta kontrole'' algoritma bez cilvēka iejaukšanās procesā, robots.

                                               CIWS ''Vulcan-Phalanks''              
                                                        
Kompleks optimizēts cīņai ar PKR ,bet cilvēka dalība procesā aprobežojas ar ''bremzes'' lomu. Ieroča salīdzinoši nelielais 20mm kalibrs tiek pieminēts kā sistēmas lielākais trūkums. Sevišķi uzsverot ka saskarsme notiks ar nestandarta gabarītu un svara PKR. Salīdzinājumam, NATO ''standarta'' PKR ''Excoset" ,''Harpoon'' svars atrodas 700 kg robežās. Turpretim izplatītākā un vājākā no pretinieka PKR P-15/21 ''Stix'' svars 2,3 t. !! Loģiski secinot ka pretinieka ''galvenā kalibra'' satriekšanai raksturlielumi ir nepietiekami. Masveida PKR pielietojums, mazkalibra gadijumā rada distances(laika) daficītu.Pirmkārt to saistot ar 20mm sniedzamību un munīcijas nepietiekamo satriekt spēju. Daļēju satriekšanas atrisinājums radās pielietojot liesinātā urāna munīciju.ļaujot droši caursist PKR kaujasdaļas bruņu. Uzlabojumi munīcijā sadaļā nemainija efektīvo sniedzamības distanci.To uzlabošana pieprasa jaunu ''lielkalibra'' CIWS. Esošā  ''Vulcan-Phalanks'' sistēmas svars un izmēri nepieļauj  ''lielkalibra'' bloka integrāciju. Problēmas ''konservācija'' ierosināja nīderlandes speciālistus uzsākt ''lielkalibra''  ''Goalkeeper'' projekta izstrādi. Galvenā atšķirība no priekšgājēja ''Vulcan-Phalanks'' ir 7 stobru 30mm ''gatling'' bloks. Sevišķu uzmanību Nīderlandes speciālisti ir veltijuši ieroča precizitātei. Ļaujot sasniegt sekojošus rādītājus 2x2m objekta trāpijumu apsorbcijā: Pk* 100%-1000m , Pk 85%-2000 ,Pk.65%-3000m.  Pieaugusī uguns izstrāde un sniedzamība ļauj sasniegt lielāku mērķrealizācijas koificentu. Samaksa par 30mm kalibru ir sistēmas augušais svars- 9,8 T. Priekšgājēja 20mm kalibrs ļauj ietilpināties 6,8 T !!

                                               1x 7-30mm CIWS '' Goalkeeper ''
           
  Pārsvaru sniedzamībā un mērķrealizācijā saglabā Nīderlandes- CIWS''Goalkeeper''. Tā galvenā priekšrocība ir spēja droši pārtvert 4-5 vienlaicīgā zalvē raidītas M 0,9-1 klases PKR.
 ''Goalkeeper'' kompleksa tehniskās priekšrocības neitralizē tā iegādes cena. Nīderlandes izstrādājuma iegādi un eksploatāciju atļaujas tikai bagātāko valstu flotes. ''Vulcan-Phalanks'' sistēmas iegādes cena ir 6-7 milj.$ pretstatā ''Goalkeeper'' ar 10-12 milj.$.
 Sākot no p.gs.80 gadiem jūras pašaizsardzības sistēmas piedzīvo kārtējo krīzi. Tās cēlonis zemi lidojošās virskaņas PKR ,tādas kā ''Sunburn''(Moskit). Matemātiskiem apreiķiniem apliecinot ka no 4 PKR ''Sunburn'' zalves kuģa pašaizsardzības sistēmu pārvarēs 1-2 PKR. Turklāt pieaugušais raķetes ātrums no 0,98M līdz 2,3M apvienojumā ar raķetes 3,8t svaru padara tās satriekšanu tuvajā 1000 m distancē maziespējamu. Apreiķiniem uzrādot ka šāda virskaņas raķete atrodas efektīvās uguns laukā mazāk kā 2s !
Artilērijas risinājumu efektīvā uguns distance atrodas no 1km līdz 3km atstatus. Masveida ,virskaņas PKR uzbrukuma gadijumā  atjaunojas ''vecā'' laika deficīta problēma.  Flotes ieroču meistariem spiežot meklēt risinājumu divpakāpju sistēmu izveides virzienā. Viens no sākotnējiem risinājumiem tiek uzskatīts, jaukta veida artilērijas-zenītrakešu kompleksu radīšana. Ļaujot izveidot tuvo-500m-3km(artilērijas) un tālo 2km-10km(raķešu) pašaizsardzības perimetru. Novirziena attīstīšana p.gs.80 gados NATO valstīs atturēja finansu izmaksas. Nodefinējot tehnisko risinājumu kā finansiāli mazperspektīvu.  Objektīvi, viens no tehniskas dabas ''elementiem'' ir jaunā  kompleksa svars un gabarīti. Tie jasaglabā pietiekami'' kompakti'' lai  būtu viegli integrējams pastāvošās platformās.         


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru