Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2012. gada 1. aprīlis

Smagsvara ''Namer''/GCV koncepcijas.

 ASV norit jaunu bruņmašīnu Ground Combat Vehicle izstrāde. Paredzams ka koncepcijas ietvaros radītais modelis aizstās Infantry Fighting Vehicle (IFV) klasei piederīgo M-2''Bredli''. Varbūtējā GCV pieņemšana armijas bruņojumā saistīsies ar fundamentālām pārbīdēm kaujas taktikā. Supersmagsvara-63t GCV transportlīdzekļa  galvenā blēma Eiropas KdT.*- apgrūtināts manevrs. Svars apgrūtina taktisko un stratēģisko mobilitāti. GCV taktiskā mobilitātē pielīdzinoties tankiem, to ierobežojošie apvidus šķēršļi ir upes , kanāli ,tilti* radot nepieciešamību pēc papildus inženiertehniskā atbalsta. Tehnikai ierobežojot mobilitāti un nosakot  armijas formējumu skaitlisko lielumu. Saistīts manevrs apvidū veicina  pretinieka artilērijas ,aviācijas un rakešu ugunsiedarbības efektivitāti. Smagsvara koncepciju pavada citas problēmas tādas kā eksploatācijas izmaksas un iespējams organizātoriskā ''vienkāršības'' standarta zaudēšana. ASV armijas rīcībā atrodas 6600 IFV M-2A2/3''Bredli''(33/37t) kuru daļēja aizstāšana ar GCV ir mazticama. Iespējams ka vienkāršība tiks panākta atsakoties no M-2''Bredli'' IFV klases. Armijas bruņojumā paliekot divu veidu bruņutransportam smagiem GCV un viegliem '' Stryker ''.  Tehnikai sadalot taktiskos pienākumus. Frontālos triecienos veicot tankiem apvienojumā GCV ,bet mazāk bīstamos flangu manevrus vieglajām ''Stryker'' vienībām.

                                               Military-Today.com -''NAMER'' (AIFV)

 Tādejādi ASV pilnībā optimizējot armijas bruņojumu mērķmisiju videi.Nozīmē ka ASV atsakās no Eiropas KdT.piemērotas bruņtehnikas un taktikas. Radot nedrošības elementu pelēkās zonas valstīs .KRIEVIJAS robežvalstīs, Baltijas valstīs.               
No mūsdienu tehnaloģiju attīstības viedokļa piedāvātā GCV koncepcija ir  uztverama kā tehniska anomālija. Pirmkārt jau pastāvošo IFV  kaujas masa ir saniegusi 35t. Integrētība kaujas pārvaldes matricē ,bruņojums un aktīvās pašaizsardzības elementi veido pietiekami augstu aizsardzības līmeni. Kā rāda konflikt pieredze, IFV aizsardzību no RPG* un PTR* nodrošina ARB* apvienojumā ar aktīvo pašaizsardzības sistēmu*. Vienīgais iespējamais izskaidrojums ir saistīts ar konstrukcijas ''Namer''/GCV fenomenāli zemo cenu -1,5 miljoni $ !!! Japiemin ka Zviedru izcelsmes CV-9040 iegāde izmaksā 3,5 miljoni eiru. Loģikai secinot ka zemās cenas ''āķis'' slēpjas konstrukcijas vienkāršībā- bruņa,bruņa,bruņa un ''galvenā'' kalibra iztrūkumā !!! Savā bāzes izpildijumā ''Namer'' pilda viegli bruņota ,smagsvara bruņtransportiera funkcijas. Redzams ka bruņtehnikā ASV ir iespaidojusies no Izrēlas ''Namer'' koncepcijas. To ražošanā līdzdalību ņem ''General Motors''kompānija. Izrēlai, kājinieku nodaļas smagā bruņtransportiera koncepcija izkristalizējās pēc 2006 gada.  Turpmāk 2008 gada operācijas ''Lietais svins'' laikā piedzīvotie tehnikas zaudējumi pārliecinoši novirzija Izrēlu smagsvara ''triecien'' tehnikas gultnē. Sev lietderīgu ''graudu'' saskatija arī ASV. Prognozējamās nākotnes misijas saistīsies ar tuksnešiem un Izrēlas ''apvidus'' pieredze lieti noder. Izrēlas nevēlēšanās un problēmas eksportēt Namer/Merkava Mk4 tehnaloģijas kalpoja ka inicātors GCV projekta tapšanai. ASV saskatot perspektīvu tirgus nišu bagāto arābu valstu vidū. Smagsvara ''Namer'' un GCV risinājumi ir bagāto izvēle. Precīzāk, optimizēta Tuvo Austrumu tuksnešu ,pustuksnešu kaujas teātrim.  GCV perspektīvās iegādes veiks: S.Arābija ,Kuveita ,Omāna ,Katara , AAE, Izrēla.

KdT*-Kaujas darbības Teātris.
tilti*-domāta to nestspēja (50-63T)..?
RPG*-Rokas Prettanku Granātmetējs.
PTR*-PretTanku Raķete
ARB*-Aktīvi Reaktīvā Bruņa.
APS*-Aktīvā-Pašaizsardzības Sistēma.(Arena,Trophy utt.)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru