Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2012. gada 25. marts

LIESINĀTAIS URĀNS-238.

 Priekšrocības ko sniedz U-238 izmantošana. Galvenie iegūstamie plusi atrodas ekonomikas jomā.  Efekts tiek iegūts atbrīvojot toksisko atkritumu glabātuves no U-238 uzkrājumiem. Urāna 1,6x lielākais blīvums par svinu ir saistīts ar tehniskām priekšrocībām  kādēļ tas ieinteresēja militāro resoru. Aizsardzībā ,tanku ''pieres'' bruņu iespējams ātri aprīkot ar necaursitamu aizsardzības slāni ,bet munīcijai uzlabo satriekšanas efektu. Liesināta urāna izmantošana bruņojumā ir Made in USA prakse. Izskaidrojas ar pasaules volframa stratēģisko krājumu izvietojumu. Kā alternatīvu dārgam risinājumam piedāvājot lētu un praktisku ASV toksisko atkritumu realizācijas plānu. Urāna-238 izmantošana munīcijā vai bruņas elementos aprobežojas ar pāris valstīm pasaulē: ASV , Izrēla, Lielbritānija, Ķīna, Pakistāna. Pārejām šo tirgus nišas apgūšanas ceļu atzīstot par kaitīgu un neētisku. Idejas realizācija attaisnojama no ''aukstā kara'' realitātes ,gatavojoties pēdejam no pasaules kariem. Scenārijam nerealizējoties , šāda veida munīcijas  turpmākā atrašanās arsenālos un pielietošana karadarbībā  nau ataisnojama no ekoloģiskā, morālā un militārā viedokļa. Galvenokārt jau munīcijas pielietošanu pavadošā ekoloģiskā ''over-kill'' efekta dēļ. Izpaužas kā ilglaicīga radioaktīva vides piesārņošana. Par munīcijas toksisko efeku var spriet pēc ASV, Indianas štata,Džeffersona apg. esošā 80he liela liesinātā urāna munīcijas izmēģinājumu poļigona satīrīšanas izmaksām. Darbu apjoms novērtējas ar 7,8 miljardiem $ ! Nosauktai cenai liekot valdībai meklēt ekonomiskākus risinājumus, nosakot lieguma zonu.ASV prakse.
Karadarbībai sasniedzot mērķi ,mantojumā tiek atstāts neatgriezenisks vides toksiskais piesārņojums. Pēc apkopotām ziņām 1991 gada  karadarbībā Persijas līcī- ''Tuksneša vētra'' ASV izlietoja no 270t līdz 800t. U-238. Sekojošā Dienvidslāvijas-Kosovas provinces atbrīvošanā līdz 20t ,bet 2003 gada ''Iraqi Freedom'' vairāk kā 1500t.
Atšķirība starp pirmo un otro karadarbību Irakā ir ieroču pielietošanas vide. Operācija ''Tuksneša vētrā'' aprobežojās ar tuksnešainiem līdzenumiem ,bet otrā ar pilsētām. Realizējot operāciju ''Iraqi Freedom'' vairums satriecamo mērķu atradās pilsētas vai piepilsētas biezi apdzīvotajos rajonos. Liesinātais urāns- Doug Rokke.
ASV likums: toksiska atkritumu neautorizēta uzglabāšana vai izgāšana draud ar mūža ieslodzījumu. Neskatoties uz aviācijas munīcijas punktveida precizitāti , pavadošo blakņu areāls ir saistīts ar pilsētvidi. No militāri tehniskā viedokļa ieroču pielietošana pilsētvidē ar U-238 ''serdi'' nau attaisnojama.
Dokumentālo filmu kanāls piedāvā: ''The Doctor ,depleted uran and the dying children''    
Pielietotās munīcijas bīstamība izpaužas sekojoši. Liesinātam U-238 piemīt kinētiskas ierosmes piroforiska īpašība. Saskarsmē ar bruņu raidītais lādiņš piroforiski reaģē un pārvēršas smalkas dispersijas airasolā. Aviobumbā vai raķetē ietvertā liesinātā urāna čaula eksplozijā pilnīgi iztvaiko. Kaitējums civiliedzīvotājiem rodas no detonācijas laikā smalkdispersijas radītā radioaktīvā gaisa piesārņojuma. Primāri izgulsnēšanās notiek cilvēkam elpojot gaisu ,sekundāri saskaroties ar mērķobjektam tuvējā augsnē ,celtnēs un ūdenī esošo piesārņojumu. Tādejādi katru munīcijas pielietošanas faktu pavada neselektīva iedarbība uz apkārtnes iedzīvotājiem. Vides satīrīšana saistas ar finansiāli nereāliem resursiem. To veikšana paliek uz pielietotāja sirdsapziņas. ASV praktizētā juridiski tiesiskā  ''neaizskaramība'' ļauj pasargāt sevi no morāla un finasiāla rakstura tiesiskām prasībām. Pasaulē vēršoties plašumā ekoloģiski toksiskas ,radioaktīvas neselektīvas munīcijas aizliegšanas kustībai. Par pirmām munīcijas neselektīvās iedarbības ''blaknēm'' kļuva ASV ,Lielbritānijas karēvji. Kā otrās kategorijas''blaknes''figurē munīcijas pielietojuma areālā mītošie Irākas pilsoņi.
Par valsts pilsoņu pēckara jaunaaudzes problēmu kļūst ģenētiskās mutācijas un ļaundabīgie audzēji.
                                   
                                              Liesinātā Urāna-238  pielietošanas sekas.

 Protams neaizmirsīsim arī politisko pretspēku savstarpējo ideoloģisko cīņu. Krievijas valsts ziņu kanālam izmantojot iespēju atgādināt par neētisko karadarbības praksi.
 Objektīvi : Eiropas ieroču ražotāji neatbalsta un nepraktizē U-238 izmantošanu munīcijas ražošanā. Pamatojums: neētisks ,neselektīvs ierocis tā pielietošana saistas ar karadarbības vides ilglaicīgu toksisko piesārņojumu. Neselektīvai iedarbībai tiek pakļauta karadarbības vidē mītošās civilpersonas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru