Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2012. gada 17. marts

ASV gaisa spēku taupības programa 2013 gadam.

ASV GS un budžeta ekonomija. Pastāvošā finansu ralitāte turpmākajos  10 gados prasīs no aizsardzībai atvēlētiem līdzekļiem 486 Miljardus $. 2011 gada aizsardzībai atvēlētais budžets sasniedza 586 miljardus $.  Panāktais ''samazinājums'' galvenokārt notiek uz ikgadējo augšanai atvēlēto līdzekļu iesaldēšanas reiķina.  Finansu plānam stimulējot GS veikt personāla un materjāli tehnisko resursu revīziju. ASV GS pavēlnieka ģenerāļa Nortona Švarca /Norton Shwartz/ budžeta komisijas izjautāšana,  viena no diskusijām. Plānotai ekonomijai kopumā radot vairāk kā 280 lidmašīnu lielus ''zaudējumus'' gaisa flotē. Samazinājumam pakļaujot kopumā sešas kaujas lidmašīnu eskadriļas: 21 F-16 un 102 A-10. Transportaviācijai ietverot 133 lidaparātus : 27 C-5A, 65 C‐130, 20 KC‐135 un 21 C‐27J*.
Izlūkošanas platformu jomā  30  ISR sistēmas : 18 RQ‐4 Block 30s, 11 RC‐26s, 1 E‐8. Pamatiemesli kādēļ Gs atteicās no vienas, vai otras hi-tec programas ir laika termiņi un cenas nekontrolēts pieaugums. Kā tādas tiek uzskaitītas : RQ-4 Blok 30 ''Global Hawk'', B-2''Spirit'' bumvedēju aprīkošana ar Extremely High Frequency radio termināli un atteikšanās no FABLST( Family of Advanced
Beyond Line of Sight Terminals). Finansiāli ''ietilpīgām '' programām dažreiz atrodot  veiksmīgus  aizstāšanas  piemērus C‐130 Avionics Modernization Program,  C‐27J iegāde un Defense Weather Satellite System*. Nelielie pozitīvie piemēri ir kā  ''vientuļas salas'' finansu ''apgūšanas'' praksē. 

                                                 ASV GS ziņu kanāls.

   Finansu komisijai sevišķu uzmanību pievēršot aviācijas tiešās uguns atbalsta funkciju ekonomiskam pamatojumam. Problēmas apskats notiek saduroties diviem viedokļiem armijas (ieroču ražotāju)  un budžeta komisijas (valsts) interesēm.Armijas viedokli pamatojot ar ''nepieciešamību'', izmantot šāda veida uzdevumiem stratēģiskos bumvedējus B-52H un B-1B no attālās Persijas līča bāzes Dokhā.
Savukārt budžeta komisijai uzsverot ka šim nolūkam paredzēta vienkāršā triecienlidmašīna A-10, netieši norādot Nortonam Švarcam uz resursu racionālāku pārvaldi. Vērojamā kaislīgā aizraušanās ar Predator  un Reaper bezpilota aparātiem ir radijusi finansu komisijai vairākus jautājumus.  To daudzums Gs ir sasniedzis 375 vienības. Reklāmas radītam finansu efektivitātes ''mītam'' vairākkārtēji atšķiroties no realitātes . Radot budžeta komisijā ''neveselīgu'' intresi par to eksploatācijas finansiālo pamatotību. Personāls, samazinājums skars 9900 karēvjus : 3900 aktīvā dienasta ,5100 Nacionālās Gvardes un 900 rezervistus. Neskatotie uz to kopējam GS aktīvo- rezerves vienību skaitam pieaug no 100 uz 115. Veicamā ekonomija neietekmēs svarīgākās  JSF-F35 ,Long Range Strike Bomber, KC‐46, F16 SLEP, Space‐Based Infrared un Advanced EHF setelītu programas. Ekonomijai primāri kļustot par vienu no turpmākiem bruņojuma vienību  sadardzinājuma elementiem. Pirmās ekonomijas radītās sekas izjutīs F-35 iepirkumu programa. ASV samazinot skaitliski iepirkumu par 179 vienībām kurām japieskaita  Eiropas  NATO partneru koriģētie plāni.Kopumā šādiem ''ekonomiskiem'' apsvērumiem radot līdz 250 lielu F-35  samazinājumu. Prognozējmās sekas , vienības iegādes un eksploatācijas izcenojumu pieaugums ! ASV finansu sistēmas sabrukums ir vienlaikus dominējošais pasaules kārtības sabrukums. Notiekošās pārmaiņas jaunajā ''pasaules kārtībā'' izgaismosies tuvākā un tālākā nākotnē.   

                            

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru