Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2012. gada 11. marts

Krievijas dīzeļzemūdeņu jaunā paaudze.

Krievijas dīzeļenerģētisko zemūdeņu ražošana ir sastapusies ar tehnaloģisko zemūdens klinti. Vadošās dīzeļenerģētisko zemūdeņu ražotājvalstis veiksmīgi virza tirgos jauno slēgtā eneģētiskā cikla* kontūru ietverošas zemūdenes. Tirgū dominējošās ir Vācija ,Zviedrija ,Francija. Ārpus ''slēgtā cikla'' tirgus ir palikušas tādas zemūdeņu ražotājvalstis kā Itālija, Nīderlande un Krievija. Pirmajām divām valstīm, vakar ieekonomējot ražošanas uzsākšanas posmā, šodien zaudē apjomīgu tirgu. Itālijai finansējot zemūdeņu iepirkumus Vācijas tirgū un atsakoties no turpmākiem tehnaloģiskiem meklējumiem. Līdzīgu likteni piedzīvo Nīderlande zaudējot ražošanas un eksporta potencionālu. Trešā, tradicionāli spēcīgā dīzeļenerģētisko zemūdeņu eksportētātājs Krievija. Nepietiekamās investīcijas p.gs.90 gados šodien apdraud pastāvošās tirgus nišas. Krievijas darbi saistībā SEC* zemūdenēm asociējas ar Sankt-Pēterburgas ''Admiraltiskije verfji''  stāpeļos realizēto  677 ''Lada'' projektu. Tehniskā atšķirība no priekšgājēja Projekta 877/636  ''Kilo'' ir SEC iekārta. Par tehniskās problēmas nopietnību runā fakts ka Pr 677 līnijas līdere ''Sankt-Peterburg'' kopš 2010 gada piespiedu pieņemšanas bruņojumā, 99,8% laika atrodas pietauota krasta moliņam. Zemūdenes enerģētiskā elementa mazspēja noliedz Krievijai ieņemt vietu modernu SEC zemūdeņu  eksportētāj valstu vidū. Faktam apdraudot ne tikai Krievijas  turpmāko dīzeļzemūdeņu ražošanu ,bet arī starptautiskā tirgus nišas zaudēšanu. Par to nopietnību runā steidzamie kb. ''Rubin'' konstruāšanas darbi  SEC jomā. Aktivizācija notiek pirmkārt tuvojoties Indijas kārtējam iepirkuma tenderim. Konstruktoru biroja ''Rubin'' izvēlētā enerģētiska ietver slēgta cikla dīzeļdzinēju kura darbība notiek mākslīgās inertās atmosfēras apstākļos.  Pr.677'' Sankt-Peterburg'' pielietotais tehniskais risinājums ir radniecisks Nīderlandes un Itālijas zemūdeņbūvētāju izvēlei.

                                     AMUR-1650 (677'' Lada'')

 Zemūdenes piespiedu atrašanās mola īsajā saitē ir izskaidrojama ar pilotprojekta SEC ''nodaļas'' tehnisko nepilnību. Tā nomaiņa notiks veicamās modernizācijas ietvaros. Šogad rudenī sekojot pilnapjoma dzilūdens izmēģinājumiem Baltijas un Ziemeļu flotē. Kā norāda kb. ''Rubin'' , 677 projekta zemūdenes  ''SEC nodaļa'' ir noslēgta, korpusā integrējama struktūra. Tieši trūkumi energo sistēmas darbībā radija JKF virspavēlnieka ,admirāļa Vladimira Visocka vairākkārtēju nopēlumu.  Izteikie mājieni ietver arī tehniska rakstura atkāpi. Norādot ka: zemūdenes energokapacitāti būtu iespējams daļēji audzēt ar Li/IOn akumulātoru palīdzību.  Netieši uzrunājot potencionālo pircēju par pastāvošu demokrātisku izcenojumu iespēju. Pamats šādiem izteicieniem  ir Krievijas ''Rosnano'' un Ķīnas ''Thunder Sky Group'' 2011 gada  kopprojekts, Li/IOn akumulātoru ražotnes ''Liotex'' izveide Novosibirskā. Rudenī janotiek ar modernizēto SEC moduli apgādātās ''Sankt-Peterburg'' izmēģinājumiem. Iegūtam rezultātam kalpojot kā ūdensšķirtnei Krievijas dīzeļzemūdeņu ''būt vai nebūt'' būvniecībā. Pozitīvam iznākumam  ierosinot lidz 2014 gadam atbilstošas 2000 t klienta okeāna plašumiem domātas, SEC zemūdenes izbūvi.

Steiga ar kādu notiek darbi, dara piesardzīgu ! Iespējams ka gada nogalē pasauli aplidos kārtējā Krievijas ziņa, zemūdenes katastrofa !

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru