Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2012. gada 7. marts

Mazie ciņi -prettanku granātmetēji-II.

Pasaules pilnīgākā prettanku granātmetēja tituls pieder Zviedrijas  Robotsistem RB-57. Zviedrijai un  Lielbritānijai kopsadarbībā ierosinot  next-generation light anti-tank weapon ( NLAW) programu. Paredzot ka jaunai izstrādnei janomaina armijas arsenālā esošie PTG.-''Insis'' LAW-80. Ieroča tehnisko prasību raksturlielumos ietverot kaujaslauka ''sapņu'' iespējas. Zviedru RB-57 savā mērķnozīmē ir domāts tradicionālās kaujas ''problēmsituāciju'' risināšanai. Kā tādas tiek uzskaitītas spēja cīnīties ar bezbruņas un bruņtehniku, apbūvē slēptiem pretesības punktiem ,fortifikācijas būvju aizsegā esošu tehniku.  RB-57 /NLAW/ tehnisko parametru demonstrācija.  

                                                      
                                        Zviedru BS kājinieku nodaļa darbībā.

Prettanku granātmetējiem RB-57 veidojot starposmu starp dārgiem pāšnovades PTR un lētiem tradicionāliem PTGm. Pamatpielietojumā ļaujot satriekt kustīgus mērķus ar neraksturīgi lielu pirmā raidijuma varbūtības koificentu. Izmēģinājumos 300/400m distancē, atsevišķa raidijuma mērķa satriekšanas koificents 0,85-0,9* !! Rezultāts panākts pateicoties ietvertiem jauninājumiem kaujas novadē. Tās svarīgākais elements mikro- inerciālā navigācijas sistēma. Minētais elements tiek palienēts no sadzīves elektronikas. Ražošanā lēti, silikona tehnaloģijā veidoti inerciālās navigācijas žiroskopi apvienojumā ar vienkāršu dator procesoru. Šāda komerciālo tehnaloģiju pielietošana novades sistēmā ļauj radīt cenā demokrātisku, tuvās distances'' izšāvu-aizmirsu'' ieroci. Demonstrētā iespēja satriekt mēķi no augšējās pussfēras ''top-attack mode'' ir realizēta pateicoties diviem jauninājumiem. Inerciāliem žiraskopiem ļaujot realizēt palielināta augstuma lidojuma taku apvienojumā ar duālas ierosmes lāzera un magnētisko principu apsorbējošam palaidējam. Ieroci pielietojot abūvē slēpto mērķu satriekšanai palaidēja iestatijums tiek mainīts-atslēgts. Turpmākā ieroča evalūcija notiek pilnīgojot iestatāmā palaidēja režīmus. Ļaujot ieroci pielietot atbilstoši kaujaslauka tekošai taktiskai situācijai : bruņutehnika ,apbūvē slēpts vai atklātā apvidū izvērsts pretinieks. Unversālums ļauj vienībai ar minimālu ieroču nomenkalatūru atrisināt vairums kaujaslauka problēmsituāciju. Zviedru BS kājinieku  nodaļas-vada ugunsiedarbībā ir redzama PTGm ''Carl Gustav''Mk2/3 iestatītā soļa munīcijas FM 441D iedarbība uz apvidū izvērsta pretinieku. Vienkāršam PTGm kļūstot par unversālu strēlnieku vienības atbalsta ieroci ! Ieroča RB57/NLAW/ iegādes cenai atrodoties no 3000$ līdz 7000$ par vienību un ir salīdzināma ar 120mm tanka lādiņa iegādes cenu.  Kā galvenais mīnus ir minams ieroča svars -12kg ! Esot par galveno kājinieku manevra ierobežojošo šķērsli. Kā pretarguments, vairums mūsdienu BS pārsvarā ir mobili, izmantojot ritošo vai kāpurķēžu transportu. Jaunā prettanku ieroča īpašnieku vidū ir Zviedrija ,Lielbritānija ,Somija, Luksemburga.

PTR*-PretTanku Raķete
PTGm*-PretTanku Granātmetēji
0.85-0,9*-varbūtības koificents*: 1 raidijuma  mērķrealizācijas varbūtība = 85-90%
Probabiliti of kill (Pk)*-satriekšanas varbūtības koific.(Pk. -tiek segmentēts pēc satriecamo obj.struktūras un pieliet. ieroču īpatnībām)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru