Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2012. gada 4. marts

Lielbritānijas apvienotā helikopteru pavēlniecība.

Lielbritānijas Bs apvienotā helikopteru pavēlniecība-Joint Helicopter Command (JHC)  tiek dibināta 1999 gadā . Ierosmi tās izveidei dod britu armijas miera uzturēšanas misija Bosnijā. Tās laikā britu kontingents sastopas ar starpresoru ģenerētu helikopteru resursu pārvaldes problēmām.Konflikta izskaņā dzimstot apvienotai helikopteru resursu pārvaldes idejai . Pavēlniecībai apvienojot sevī triju ieroču šķiru rīcībā esošos helikopterus. Ārpus pavēlniecības paliekot vien flotes specifisko uzdevumu veikšanai paredzētie un meklēšanas-glābšanas helikopteriem. Britu pieredze liecina ka : jaunradītā organizātoriskā forma ir sevi attaisnojusi no militārās un ekonomiskās lietderības viedokļa. Svarīgi ka saīsinātā ''ķēde'' ļaujot iegūt : laika, personāla, tehnisko un finansu ekanomiju. Izpaliek, starpšķiru ''resoru'' saskaņošana. Savu funkcionālo spēju demonstrējot Afganistānā. Izdalītā JHC(A)-fganistan) grupa atspoguļo sevī galveno organizātorisko principu- ''helikopteru spēku'' vienotību. Ļaujot Afganistānā dislocētām britu armijas vienībām iztikt ar skaitliski nelielu helikopteru formējumu. Par organizātoriskās ''formas'' nozīmi karadarbībā varam spriest konfliku salīdzinājumos. Atskatam, Krievijas Federācijas un Čečenijas Republikas reģionālājā karadarbībā. Federālo spēku rīcībā atradās līdz 35* dažādu ''militāro resoru'' pakļautībā esošu helikopteru. Karadarbībā iesaistītām federālās armijas vienībām nepārtraukti izjūtot akūtu helikoptera resursu trūkumu.Sadrumstalotība rada ''laika barjeru'' personāla un tehnikas resursu pārvaldē. Noliedzot iespēju realizēt operatīvu pārvaldes principu : tehnika seko vajadzībai. Kopējie pārvaldes trūkumi izpaužas arī kaujas gatavo tehnikas vienību skaitā. Kā rezultātā Krievijas armija cīnijās ar trim ienaidniekiem vienlaicīgi : čečeniem, organizātoriskās formas radītiem ''laika''* šķēršļiem un tehnikas fizisko ''iztrūkumu''. Pretējus rezultātus uzrāda kopējā pavēlniecības forma.
                                     
                                 
                                    Helikopteru pirmsmisiju treniņapmācība ''Merlin'' HC-3

Karadarbība Afganistānā ir piesaistijusi 9000 britu karēvjus kuru'' vertikālo manevru'' nodrošina līdz 48 helikopteru liels formējums. Tiem veicot ne tikai britu vienībām nepieciešamo lidojuma skaitu ,bet arī koalīcijas dalībvalstu pieprasijumus.
 Briti Lībijas operācijā ''Odyssey down'' demonstrēja ''helikopter spēku'' elastību. Izvietojot uz flotes desantplatformas HMS Ocean ,armijas triecienhelikopterus Apache. Amerikāņiem norādot ka britu pieredze ir noderīga nelielām valstīm, kā piemērs uz ko tiekties. Saistībā  ar ASV bruņotiem spēkiem, izpēte notiek kopējas ''mērķuzdevuma helikopteru pavēlniecības'' izveides jomā. Ar to domājot karadarbības teātra pavēlniecību(-as)- kā ''formas'' blokveida struktūras elementi. Uzsverot ka lielvalstij kuras ieroču šķiru rīcībā ir vairāk kā 3000 helikopteru, ''akla'' pārņemšana nau derīga. Britiem militāro efektivitāti ceļot ne tikai ar atbilstošas tehnikas iegādes palīdzību, bet arī meklējot efektīvākas eksploatācijas pārvaldes formas.
35* -skaitlis ietver vispārējas nozīmes helikopterus-Mi-8/26.
       

                              

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru