Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2012. gada 23. februāris

Zalvju uguns sistēmas-III.

 Kopš 2.p.k. pasaules Armijās kā galvenais cīņas veids tika atzīta aktīva rīcība.Tās plusi ir INICATĪVA spēja uzspiest pretiniekam spēles noteikumus. Melnie sāk un uzvar! Uzbrukuma taktikai kļūstot par panākumu un uzvaras sinonīmu !Tās smaili veido bruntehnika. PSRS bruņutehnikas pārspēks Centrāleiropas karadarbības teātrī ierosina ASV Armijai  meklēt jaunas taktiskās formas un ieročus. Izstrādājot un pieņemot bruņojumā jaunu cīņas taktiku :  ''cīņa ar otro ešalonu''. Idejas pamats, pretinieka spices triecienspēks apturams kausējot tā atbalsta spēkus. Tradicionālās taktikas formas paredz ka triecienspēki un atbalstspēki  tiek izvietoti vairākos pakārtotos ešalonos. Pamatā 30km līdz 150km  atstatus no saskarsmes frontes. Mērķis, kombinētai uguns iedarbībai  jasatriec vai jasaista apvidū šādi formējumi. Uzbrukuma spices formējumiem noliedzot vai kavējot ''laikā''* papildspēku, degvielas un munīcijas papildināšanu. Izstrādātās koncepcijas ietvaros parādās iestatītā laika munīcija, bet taktikā '' laicīgās paralīzes''* termins. Ļaujot izvērs uzbrūkošā pretinieka frontē , aizmugurē vai tā flangos iestatītā laika mīnu laukus. Tādejādi kavējot un ierobežojot pretiniekam menevra areālu, fiksējot to laikā un apvidū. Ipašības kuras bija nepieciešamas lai veiksmīgi cīnītos ar tādu PSRS armijas taktisko formu kā operatīvi manevrājošā* grupa. Jaunai taktikai un ieročiem ļaujot NATO atgūt un saglabāt svarīgo inicatīvas*elementu.

 
M-270 MLRS -treniņprocesā.

ASV Armija nodefinēja galvenās tehniskās prasības jaunajam ierocim. Nesējplatformai ir jabūt bruņu aizsargātai ar kāpurķēžu izpildijumu. Ļaujot papildināt vienības ar manevrējošo''artilērijas''elementu. Artilērijas sadaļā ietverot modulāro uzbūves principu, munīcijai ietverot ķekara kaujasdaļas, uguns sniedzamība no 10km līdz  32/42 km*, pretinieka satriekšanas veids- laukuma. Tehniskām prasībām atspoguļojoties zalvju uguns sistēmā: Multiple Launch Rocket System (MLRS).  Evalūciju Blok/Phase-I, II, III pakāpienu savstarpējā atšķirība ir pielietojamās munīcijas izpildijums, programatūra un nelieli tehniskie uzlabojumi. Kaujas daļas kekar izpildijums Blok/Phase-I variantā ietver 644 M-77 HE* lādiņus. Katrs no tiem spēj caursist 40 mm bruņu. Primārā nozīme, cīņa ar pretinieka artilērijas batarejām,komandpunktiem , apvidū izvērstiem PGA ZRK*, viegliem  bruņtehnikas un motorizēto daļu formējumiem. MLRS sistēmai veicot kontrartilērijas funkcijas,kalpojot par spēku sargu un saglabātāju.   Pamattaktika : uguns iedarbības efektu panākot  ar 2 MLRS kompleksu momentzalvi. Samazinot raidijuma zalves laiku iegūst pārsteiguma efektu !  Katrai no iekārtām izmantojot 50% arsenāla ,apvienotai zalvei ietverot 12 nevadāmo raķešu*. Tās spējās ir iznīcināt apvidū izvērsto artilērijas bateriju ! Vienas MLRS iekārtas pilna zalve satur 7728 ķekara elementus. Tai noklājot līdz 240.000m2 lielu laukumu ,bet munīcijas darba funkcionālā drošiba sasniedz 84%. Konfliktu pieredze liecina ka pilnā zalvē rodas 1236 neeksplodējušu munīcijas elementu .Vācijas BS izstrādājot savu ķekar munīcijas pildijumu. Modifikācijas Blok/Phase-II kompleksa arsenāls papildinās ar ''Dinamit Nobel'' prettanku izsējas mīnām AT-2. Vācijas  radītai AT-2 kļūstot par Eiropas NATO valstu jaunās taktikas galveno atslēg elementu.  Munīcijas primārā mērķnozīme : cīņa ar pretinieka bruņtehniku. Mīnas AT-2 spējās ir caursist 140mm bruņu, bet tās galvenā tehniskā īpatnība laika iestatijums- programējamā munīcija. Jaunai munīcijai kļūstot par elastīgu aizsardzības un uzbrukuma taktikas pamat elementu. Aizsardzībā, ierobežojot pretinieka uzbrukuma manevra areālu ,kanalizējot un sadalot tā spēkus ''laika viļņos''. Uzbrukuma smailes aizmugurē izvēršot mīnu barjeru šķīrēj lauku tam šķeļot spēkus mazākās vienībās ar dažādiem ierašanās laikiem-''laika viļņi''. Ierobežojumi flangu manevrā ļauj pretinieku fiksēt areālā un veikt tā satriekšanu ar citu ieroču palīdzību ieskaitot kodolieročus. Analoģiska pretinieka spēku šķelšana un kavēšana veicama uzbrukuma taktikas realizācijā. Traucējot pretiniekam realizēt plānotu  atkāpšanās manevru. Atsevišķi ņemta MLRS kompleksa ugunsizstrādes efektivitātes koificents ir pielīdzināms 28-155mm artilērijas haubicēm !

HE*-High Eksplosed
operatīvi manevrējošā gupa*-PSRS armijas taktikas elements. Formējumu veido atsevišķa mērķuzdevuma veikšanai. Grupas lielums , pulks.  Pamatsastāvu veido tanki un KKM kuriem izdalītas atsevišķas 122mm mobilās  artilērijas vienības. Iespējams ka svarīgas armijas specoperācijas veikšanai grupas pārvaldē nonāk taktiskās raķetes''Točka''( 70-116km)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru