Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2012. gada 7. februāris

Mazie ciņi-prettanku granātmetēji-I

 Viens  no mūsdienu strēlnieku grupas atbalsta ieročiem ir prettanku granātmettējs*. Mūsdienās  PTGm galvenais pluss ir tā pieticīgās izmaksas un daudzfunkcionalitāte mērķu satriekšanā. Pakāpeniski pilnīgojoties, granātmetēju konstrukcijā tika novērsti tiem raksturīgie trūkumi. Par tādiem figurē ierobežojumi saistībā ar raidijuma realizācijas telpu un kaujasdaļas vienveidīgā specializācija -bruņutehnikas satriekšana. Jaunākās un pilnīgākās PTGm izstrādnes saistas ar Vāciju un Zviedriju. Vācijas kompānijai Dinamit Nobel piedāvājot uzdevumos unversālu ieroča līniju-Panzerfaust/Bunkerfaust-3.  Dažādie izpildijuma varianti ļauj satriekt kā bruņutehniku, tā iznženiertehniskās būves. Sevišķu vērību veltot uzdevumu risināšanai pilsētvidē.

                                     Prettanku granātmetējs- Panzerfaust-3

Viens no izsplatītākiem mūsdienīgiem granātmetējiem ir Zviedru kompānijas Saab /Bofors ražotais AT-4. Savās iespējās ir līdzvērtīgs Vācijas izstrādājumam. Ggranātmetēji AT-4 atšķiras ar kompaktu konstrukciju ,nelielu svaru un zemāku cenu. Zviedrijas PTGm AT-4 cena par vienību tiek uzrādīta no 900 līdz 1600 $ robežās*. Tādejādi šādi izstrādājumi ir pieejami valstīm ar samērā nelieliem aizsardzibas budžetiem. Pieticīgā vienības cena ļauj izveidot ievērojamu arsenālu. Aukstā kara nobeiguma fāzē Vācijā un citās valstīs noritēja darbi pie lētu sensoru izstrādes .To mērķis pārvērst PTGm par programējamām mīnām. Mūsdienās pieejamā ''off-the-shelf'' sensorpakete ļauj veidot  pretinieka ID selektoru izdalot bruņtehniku no riteņtehnikas ar transporta vienību ''skaitītāju'' palaidēju. Ļaujot organizēt selektīvu tehnikas vienību neitralizācijas taktiku pretinieka kolonā. Šādām ''mīnām'' kļustot par aktīvās aizsardzības elementu, saistot pretinieku iepriekš zināmās koordinātēs. Turpmāk pakļaujot pretinieku artilērijas vai aviācijas uguns iedarbībai.

                                           AT-4 Saab/Bofors

Granātmetēji mūsdienu armijā nezaudē savu nozīmi, bet mazu valstu aizsardzības doktrīnā var ieņemt ievērojamu vietu. Ierocim ļaujot nelielam kaujas formējumam iegūt jaunu pretinieka neitralizācijas taktiku. Koncentrēt uz apvidū saistīto pretinieku, vienības rīcībā esošo un vektorizēt ''ārejo'' atbalsta uguni. Ļaujot minimāliem resursiem sistīt un neitralizēt ievērojamu pretinieka pārspēku. Kā trūkums tiek uzskatīts munīcijas nespēja satriekt bruņutehniku un pretinieka karēvjus no augšējās pussfēras.

PTGm*-Prettanku Granātmetēji.
off-the-shelf*-no plaukta, izmantojas jau funkcionējoši elementi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru