Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2012. gada 6. februāris

Kaujas lāzerieroči-I.

Viena no nākotnes perspektīvākām ieroču jomām ir -lāzersistēmas. Izpētes un konstruēšanas darbi lāzerieroču jomā aprobežojās ar supervarām. Lielākie panākumi saistas ar lielvalstu militāro asignējumu ''pilnziedu'' perjodu.
PSRS p.gs.80 g. radija avio-lāzerlielgabalu A-60 kā nesējplatformu izmantojot Il-76. Pamatuzdevums, pretinieka optiskās izlūkošas MZP tehniskā aprīkojuma neitralizācija, bet papildus mērķnozīme kosmosa kaujasstacija. Izstarotā impulsa jauda 100kw. Līdzīgas ASV izstrādnes p.gs.80 gados tika izvietotas  uz KC-135. Abu izstrādņu pamatā ir ķīmiskie-lāzeri un šāda izvēle no tehniskā viedokļa nau nejauša. Fiziķu uzkrātā teorētiskā bāze ļāva darbus veikt saprātīgā laika termiņā, un tikai ''ķīmiskais'' risinājums solija nodrošināt pietiekami lielu izstarotā impulsa enerģētiku. Praksē izstrādnēm tomēt izgaismojot trūkumus fundamentālās zinātnes teorētiskajā bagāžā un nepietiekamu tehnaloģisko līmeni optiskajā jomā. Turpmākos  gados ķīmisko lāzeru joma pētniecības līmenī saglabā militāro mērķnozīmi.

                                           Chemical Oxygen Iodine Laser (COIL)-YAL-1

 Darbi saistībā ar ķīmiskiem lāzerlielgabaliem aktualizējas pēc 1.Persijas līča kara. Avio lāzerlielgabala YAL-1  radīšana pamatojas ar nepieciešamību pēc kaujasteātra  pretraķešu aizsardzības (PRA) lāzera. Deklarētā mērķauditorija, nedraudzīgo valstu klubs kuru rīcībā atrodas šķidrās raķešdegvielas darbinātās raķetes-Irāka ,Irāna, Z-Koreja utt.
ASV kompāniju Boeing/Northrop Grumman/Lockheed radītā avio-lāzerlielgabala YAL-1/B-747 plānotā impulsa jauda ir 1 MW! Nospraustais enerģētiskais slieksnis ir pietiekams lai ''teorētiski'' neitralizētu ļoti plašu mērķu klāstu. Neskatoties uz demonstrētiem panākumiem poļigonā, 2011 gada beigās YAL-1 avio-lāzerlielgabals tiek izņemts no perspektīvā bruņojuma listes. Sākotnēji plānotā 8 platformu  eskadriļas izveide tiek anulēta un lāzer-lielgabalu projektu slēdz. Viens no iemesliem ir deklarēto mērķu un faktisko rezultātu nesakrišana. Norādot ka programas attīstībai no 1996 gada līdz 2011 gadam ir ticis iztērēts 5,2 miljardi $ ,bet vel joprojām nau neviena kaujas spējīga avio-lāzerlielgabala. Ķīmiskā lāzerlielgabala radīšanai nojauna atgriežoties zem tehniskās izpētes izkārtnes. Izlaižot finansiālo aspektu, uzmanību koncentrējam uz tehniskiem cēloņiem.
Abos gadijumos par ķīmisko lāzeru tehniskiem ''slēgšanas'' iemesliem kalpo : lāzer ''lielgabala'' uzbūves, funkcionēšanas un ''munīcijas'' loģistikas ķēdes sarežģītība. Izlietojamo ''šāvienu'' formējošo vielu ''kokteiļa'' augstā eksploatācijas bīstamība. Kuru papildina ierobežotais ''patronu'' skaits* un necilā ugunsizstrāde fiksētā laika vienībā. Trūkumu listi noslēdz,  nelielā sniedzamība un fiziskās satriekšanas fakta iztrūkumu*. Kā norādija tehniskie analītiķi : izstrādne YAL-1 ir pamatos mazefektīva.
Pielietojumā saskaroties ar sniedzamības distances ierobežojumiem , to nosakot kā 300 km. Veiksmīgs ''šāviens'' ir realizējams tikai raķetes lidojuma traektorijas sākumposmā. Tādejādi lāzerlielgabalam noteikts efektīvais laika''loga'' lielums ir 30-90sek*.To nosaka raķetes korpusa lielā noslodze atmosfēras blīvajos slāņos.Kā optimāls sildīšanas laiks tiek minēts no 5 sek. līdz 8 sek*., bet pieaugot attālumam sildīšanas laiks pieaug neproporcionāli.
Trūkumu summa ir galvenais iemesls ķīmisko lāzeru demobilizēšanai no perspektīvo ieroču listes.
Atbrīvojot vietu perspektīvai lāzerieroču paaudzei-cietvielu lāzeriem.
Neskaidrības var radīt jautājums: Kapeic turpina uzturēt ķīmisko-lāzerlielgabalu izpētes programu ?
Neskatoties uz trūkumiem ķīmiskie lāzeri joprojām ir vienīgie kuri nodrošina super-impulsa-1Mw enerģētiku.
Viens no iemesliem ir iespēja pilveidot vienu no šo ieroču galvenajiem elementiem-optiku. Uzturot šādus darbus tiek nodrošināta ātrāka jaunās paaudzes cietvielu-lāzeru ienākšana bruņojuma listē.       

''patronu''skaits*- lāzer kūļa raidijumi ,aprobežojas ar 30-40 raidijumiem.
satriekšanas fakta iztrūkumu*- korpusa izjukšan notiek radītā  lāzer kūļa ekspozīcijas un slodzes rezultātā. Lāzera ģenerētās siltumenerģija rada korpusa slodzes noturības samazinājumu. Kūļa projekcijas iespaidā rodas 200-300*C  lokāla temperatūras anomālija apvienojumā ar paātrinājuma radīto slodzi notiek konstrukcijas ''sabrukšana''. Al-kušanas t= 650 *C
sildīšanas laiks tiek minēts no 5 sek. līdz 8 sek*- skaitļi pieņemti optimālai x-distancei. Nosakot ka fiksētās distancēs un projekcijas laikos iespējams raidīt no 30 līdz 40 lāzer kūļa ''šāvienu-patronu''
Saistībā ar cietvielu raķetēs izmantojamo sintētisko korpusu tiek manipulēts ar distanci un lāzer kūļa projekcijas laiku. Sintētisko korpusu gadijumā YAL-1 zaudē savu efektivitāti.
2010 gada reālie izmēģinājumi noritēja mazāk kā 100 km lielā distancē.   

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru