Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2012. gada 12. februāris

Bruņtehnikas jaunā munīcija.

 Iestatītā ''soļa'' detonācijas munīcija tiek pielietota vieglās bruņutehnikas arsenālā. Jaunā parauga munīcija ļauj veikt uzdevumu ar minimālu munīcijas racionu.Kā pirmie jomas līder kalibri figurē Zviedrijas-40mm un tam sekojošais Šveices-35mm. Zviedrijas 40mm kalibram pamatā saglabājoties valsts BS bruņojumā. Plašāku izplatības areālu iegūstot Šveices 35mm ''soļa'' detonācijas munīcijai. Kļūstot par armijas standartu tādās valstīs kā Vācija, Nīderlande, Dānija. Turpmāk Armijas ''soļa'' detonācijas munīcijas liste piepulcē tanku 120mm kalibru.Kā viens no šādiem paraugiem ir  Zviedrijas NAMMO kompānijas piedāvātā 120mm līnija.
Tanku primārā mērķnozīme ir cīņa ar sev līdzīgiem. Mērķuzdevumam nosakot munīcijas raciona pamat nomenkalatūru.  Kaujaslauka sekundārie mērķi munīcijas racionu papildināja ar 3 līdz 4 lādiņu veidiem sarežgot ekipāžas darbu un apgādes loģistiku. Munīcijas nomenkalatūru samazinot ar mērķnozīmē unversāliem lādiņiem. Unversālā munīcija ir iedalāma divās paaudzēs. Pirmā paaudze no otrās atšķiras sekundāro mērķu satriekšanas nomenkalatūrā. Pamatā munīcijas ražotājvalstis ir arī bruņutehnikas ražotājas-Izrēla, ASV ,Lielbritānija, Francija, Zviedrija unVācija .Unversālais HE-T lādiņš.  NAMMO kompānijas video pielikumā ,iestatītā ''soļa'' HE-T(High Explosive-Tracer)*  munīcija savā mērķiedarbībā ir unversāla.Ļaujot satriekt vieglo bruņtehniku un atrisināt kaujaslauka nestandarta situācijas.  Tai pamatā vairojot tanku ugunsspēku sekundāro mērķu satriekšanas jomā. Kā jomas līdervalsts ir uzskatāma Izrēla. Ierosmi radīt šāda veida lādiņus sniedza karadarbības vide. 2006.gada II.Libānas karadarbībā un 2008 gada 34 dienu ilgās ''Cast Led''*operācijas laikā Izrēlas bruņtehnikas vienības saskārās ar apvidū izkaisītām, mazskaitlīgām pretinieka prettanku vienībām.To satriekšana ar tanku rīcībā esošo munīciju radija problemas. Gūtās atziņas nodefinēja vēlamās tehniskās prasības jaunam lādiņam. Izrēlas radītais unversālais 120mm lādiņš M-329 High Explosive Multi-Purpose (HE-MP)*savās īpašībās ir analoģisks Zviedrijas ,Vācijas un Francijas izstrādājumiem. Unversālo lādiņu līnijai ieturot divus attīstības virzienus -pilnkalibra un zemkalibra. Risinājumiem savstarpēji atšķiroties ar sākotnējo stobra ātrumu 1100m/s un 1400m/s .Pilnkalibra lādiņi ir lēnāki un ar mazāku precīzās sniedzamības distanci ,bet to pozitīvā īpašība ir lielāka ''liederīgā'' krava. Šo lādiņa novirzienu praktizē Eiropas un Izrēlas munīcijas ražotāji. Atšķirīgi ir ar ASV-Izrēlas kopsadarbībā radīto HEAT-MP-T munīciju. Zemkalibra unversālie lādiņi satur mazāku lietderīgo kravu ,bet ir ar lielāku stobra gala ātrumu-1400m/s. Iegūtam ''ātrumam'' spēlējot pozītīvu lomu tādu mērķu satriekšanā kā helikopteri un bruņutehnika*. Ļaujot kompensēt 120mm pilnapjoma lādiņiem piemītošos trūkumus.
Munīcijai ļaujot apspiest pretinieku ierakumos, pretestības punktus apvidū un pilsētvides apbūvē kā arī efektīvi cīnīties ar ''karāšanās'' režīmā esošiem helikopteriem. Lādiņa iedarbība uz apbūvē slēptiem, punktveida mērķiem ir no 1000m līdz 1500m ,bet apvidū atklāti izvietotiem vairāk kā 2500m. Efektīvā helikopteru satriekšanas distance atrodas no 2000 m līdz 4000m robežās. Ražotās''unversālās''munīcijas vienības cena ir atkarīga no ražotāj valsts un iegādes apjoma. Vidēji  3000 lādiņu partijas cenas robeža atrodas no 4500 $ līdz 7000 $ par vienību. Tādejādi unversālie lādiņi  tanka arsenāla nomenkalatūru aprobežo ar  diviem lādiņu tipiem KE un HE-T vai HEAT-MP-T.
Vācu 120 mm tanka lielgabals L-44/M-256 un pielietotā munīcijas nomenkalatūra.

HE-T*- Augstas Eksplozijas-Trasieris.
HE-MP*- Augstas Eksplozijas, Daudznozīmes(unversālais)
HEAT-MP-T*-Augstas Ekspl.,Prettanku- Daudznozīmes (unvers.)-Trasieris.
KE*(SABOT)-Kinetic Energy/Kinetisks Enerģijas--- triecienšautra/
KE*---> APFSDS, Armor-Piercing Fin-Stabalized Discarding Sabot--Bruņsitēja, ''Spārnu'' stabilizācija, Apvalku nometoša(Sabot)-->triecienšautra.
Sabot*-(Franču val). -zābaciņš(apvalks)  
Bruņutehnika*-KKM, BTR un tanku korpusa sānu projekcijā no 1000m līdz 1500m.
''Cast Led''* - ''Lietais Svins''

       

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru