Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2012. gada 12. februāris

Zalvju uguns sistēmas-I.

 Pasaules izplatītākā zalvju uguns sistēma ir PSRS/ Krievijas  ražotā 122mm BM-21 ''Grad''. Tai kļustot par Varšavas bloka un draudzīgo valstu standartizēto bruņojumu. Izplatībā un popularitātē ir salīdzināma ar AK-47 ''Kalašņikova'' zīmolu. Zalvju artilērijas mērķuzdevu pamats ir pretinieka satriekšana tā koncentrēšanās vietās.Izmantojamais princips laukuma izstrāde. BM-21 ''Grad'' sistēmas nākšana bruņojumā saistas ar 1964 gadu. Turpmāk konstrukcijai kalpojot par atdarināšanas etalonparaugu daudzām valstīm. Kā galvenās būtu jamin DĀR-127mm ''Valkiri'' un ''Bateleur'' , Vācijas 110mm LARS. Vācijai* kļūstot par pirmo NATO ''Grad'' analoga īpašnieci. PSRS un sistēmas eksporta valstīs pielietošanas organizātoriskā formā līdz p.gs.90 gadiem saglabāja artilērijai tradicionālo uzbūvi , koncentrētu izvietojumu apvidū. Cēlonis, skaitļošanas un navigācijas tehnikas nepilnības. Tehniskiem elementiem radot rindu neredzamu šķēršļu un nosakot taktikas organizātoriskās formas. Kā tādi  kalpo: uguns atklāšanas ātrums ,batarejas izvietojums ,uguns iedarbības precīzitāte. Zalvju uguns kompleksa BM-21''Grad'' šaurās vietas pamatā saistijās ar nepilnīgo ugunsnovadi. Tehniski attīstītākie sistēmas lietotāji radija modernākus uguns novades risinājumus. To integrācija novērš ''standarta'' komplektācijas trūkumus. Pielietotai tēmēšanas sistēmai nosakot uguns iedarbības efektivitāti un baterijas izdzīvošanu kaujā. Mērķnorādes datu sagatavošanas automatizācija ļaujot praktizēt elastīgu taktiku'' zalve-vietas maiņa -zalve''.

            BM-21''GRAD''- automatizētais uguns vadības komandpunkts-2005 gads.

Ietvertā stobru monolītpaketes risinājuma galvenais trūkums ir pārlādēšanas procesa darbietilpība un piesaiste vienam kalibram. Neilgi pēc stāšanās ierindā ''Grad'' sistēma piedzīvo pirmo tehnisko evalūciju. Risinājumiem topot bijušajā Čehoslovākijā. Radītai RM-70 sistēmai ietverot jaunu smagsvara nesējplatformu ar standarta artilērijas daļu ,bet jauninājuma elements ir oriģinālā otrās zalves mehanizātā pārlāde. Pārlādes mehānismam ļaujot ietilpināt 80 lādiņu raidijumu 6 min.! Pārlādes procesam notiekot mazāk kā 2min., pretstatā manuāli veiktai pārlādei patērējot no 7 līdz 10 min.

                                         RM-70 otrās zalves pārlādēšanas sistēma

Tādejādi risinājumam daļēji novēršot pārlādes procesa darbietilpību. Turpmāk Čehoslovākijas ieročmeistaru radīto pārlādes risinājumu adaptē Dienvidslāvijas, Ķīnas un vēlāk arī Baltkrievijas modernizētajā  BM-21''BelGrad''sistēmā. Viens no artilērijas iedarbības efektivitātes elementiem ir arsenālā esošo lādiņu nomenkalatūra. Ietveramā palete piedāvā pamatā HE , HE-PF, HE-AT, RF-jammer. Pateicoties sistēmas izplatības areālam 122mm ir kļuvis par atzītu zalvju uguns artilērijas standartu. Ierosinot sistēmu elementu pilveidošanas programas. Kalibra ražotājvalstis ir Krievija, Bulgārija ,Serbija, Čehija, Rumānija,Ķīna. Krievijas galvenais 122mm lādiņu nomenkalatūras piedāvātāj kompānija ''Splav'' .Brenda oriģināl valstij piedāvājot tirgū jaunus lādiņa risinājumus.

HE*-High Ekplosiv
HE-PF*-HE-PreFragmented
HE-AT*-HE-AntiTank 
RF-Jammer*- izvēršamais vienreizējais taktisko radiosakaru traucētājs.                                        
 


                    

  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru