Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2012. gada 17. februāris

Snaiperuguns un tehniskā pretdarbība.

Kopš Krievijas-Somijas 1939 gada ''Ziemas kara'' viens no karēvju lielākiem biediem ir pretinieka snaipera raidītā uguns. Praksē snaiperuguns neitralizē, saista apvidū vai dezorganizē lielu pretinieka vienību. Mūsdienu karalauka neatņemams elementiem ir snaiperis. Zemas intensitātes karadarbība Irākā, Afganistānā, Somālijā*ir bagātinājusi snaipermākslu ar jaunu pielietojuma taktiku.Konflikti kalpo par ieroču ,ekipējuma un taktikas izmēģinājuma poļigonu. Iesaistītiem formējumiem pietiekami lielu apdraudējumu rada pretinieka snaiperi. Psihalģiski, armijas vienībai nokļūstot snaipera uguns zonā tiek radīta totālas iznīcināšanas sajūta.To rada neziņa, nespēja noteikt pretinieka atrašanās vietu vai raidijuma aptuveno virzienu. Neziņa rada bezspēcību un spēku paralīzi , bet rezultātā atkāpšanos no nospraustā mērķa. Bezspēcības neitralizācijai ir nepieciešams droši identificēt snaipera atrašanos apvidū. Problēmas risināšanai tiek piedāvāti risinājumi kuri ietver dažādus fizikālus principus : akustisko , optiskais infrasarkanis un lāzera. Izpildijuma tehnikā divējādi : strēlnieka grupai piemērotu portatīvo un transportlīdzekļos instalējamo. Kā jomas līder izstrāde kalpo akustiskais kompleks Bumerangs Mk II ,bet tā minaturizētā Mk III versija ir piemērojama individuāli ņemtam karēvim. Akustiskam kompleksam  fiksējot lodes virsķaņas barjeras raidīto gaisa ''vibrāciju''. Bumerangs-II ierīcei ģenerējot brīdinājuma skaņas signālu un norādot ekrānā pretinieka uguns raidijuma virzienu. Ierīcei vienībā kalpojot par''notikuša fakta'' analizātoru. Mērkuzdevums, ļauj vienībai ātri orjentēties slēpņa ieņemšanai un pretuguns raidišanai. Trūkums, samērā neliels reakcijas rādius -100m*. Neskatoties uz to ierīce ir pietiekami svarīgs karēvja ekipējuma elements cīņai pilsētā. Akustiskai sistēmai sākotnēji asociējoties ar kompānijas BBN Technalogies sistēmas Bumerangs-II  izstrādi. Tās eksploatācija aizsākas Irākā un turpinās Afganistānā. Ierindas eksploatācijā demonstrējot zemu viltus trauksmes līmeni un drošību. Kopumā, akustiskai sistēmai ļaujot noteikt ''kaitīgās'' iedarbības virzienu un lokalizēt aptuveni ar (+/-) 30m objekta atrašānās vietu. Turpmāk sistēmas LiveLeaks Bumerangs-II uzlabošana notiek integrējot papildelementus. Kā tādi ir lāzerlokācijas pirncipos balstīta MIRAGE-1200 ļaujot noteikt problēmpunktu ar precizitāti zem 1m. Izstarotie lāzera impulsi atstarojas no optiskām ierīcēm ļaujot tūlītēji precīzi noteikt to atrašanās vietu.
Infrasarkanā diapazona tehnikai apvienojot divus IS-spektrus tālo 7-14um un tuvo 3um(karstumu).  Raidijuma uzliesmojuma faktam kalpojot kā sistēmas inicātoram fiksējot raidijuma azimutu un aptuveno apvidu ,bet sekojošā punktveida precizēšana notiek izmantojot IS-tālo diapozonu (siltumu-termovīziju).

                           ''Torrey Pines Logic '' snaipera atklāšanas  ierīce MIRAGE-1200.

Patruļā izvērstai strēlnieku vienībai sastopot pretestības punktu  tiek pielietota binokulārā snaipera ugunspunkta lokalizēšanas ierīce. Ar tās palīdzību tiek ģeolokalizēta snaiperu atrašanās vieta. Turpmāk vienībai veicot ugunspunkta apspiešanu pielietojot tās rīcībā esošo bruņojumu. Vienlaicīgi pretestības punkta ģeolokalizācijas dati kalpo par mērķnorādi atbalsta ugunij. Kā otrs snaiperproblēmas risinājums ir speciālā ''medniek grupa'' atbilstoši tehniski ekipēts un bruņots transportlīdzeklis. Šādas medniek grupas formējās Dienvidslāvijas karadarbībās laikā un atklājot atbilstoša tehniskā aprīkojuma iztrūkumu.  Zemas intensitātes konfliktos kā medniekierocis kalpo BTR/KKM ar iestatītā soļa 25/35/40 mm detonācijas munīciju. Tehniskam risinājumam rodot pielietojumu arī augsti tehnaloģiskajā karadarbībā.Lāzelokācijai kalpojot  par pretinieka apvidū izvietoto autonomo optisko novērošanas-mērķnorādes punktu neitralizātoru.
                                  
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru